Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

PLL bez varas traucē

Tautas kustība Par labu Latviju!, kuru pēc LPP/LC līdera Aināra Šlesera iniciatīvas pērnajā pavasarī dibināja sabiedrībā pazīstami uzņēmēji, pirmdien paziņoja par aiziešanu no partiju apvienības Par labu Latviju!. Turklāt kustības līderis LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, kura vadītā televīzija pirms vēlēšanām daudz palīdzēja partiju apvienības sabiedriskā tēla veidošanā, rīkojot diskusiju raidījumus, tagad par šķiršanos paziņoja tiešā un nesaudzīgā veidā.

«Tautas kustības minimālais mērķis ir sasniegts, mēs nolēmām vairāk neturpināt šo sadarbību, lai nediskreditētu viens otru un lai kustība varētu sadarboties arī ar citām partijām,» žurnālistiem pēc kustības padomes sēdes sacīja A. Ēķis. Holdinga _Baltijas lāse_ priekšsēdis Atis Sausnītis pieļauj, ka atdalīšanās no partijām ļaus veicināt sadarbību ar valdības sociālajiem partneriem un citiem politiskajiem spēkiem.

A. Ēķa teiktais bija pretrunā ar to, ko divas stundas agrāk pēc apvienības Par labu Latviju! valdes sēdes pavēstīja A. Šlesers - viņš informēja, ka pēc Gunta Ulmaņa atkāpšanās no apvienības vadības to ir nolemts uzticēt vienam no diviem uzņēmējiem, kurus kustība deleģēšot PLL valdē - tajā būtu vēl pieci pārstāvji no Tautas partijas, LPP/LC, kā arī no Ogres, Rēzeknes un Daugavpils reģionālajām partijām. Dienas otrajā pusē A. Šlesers atzina, ka ir bijuši vairāki attīstības scenāriji, bet, viņa teiktajā klausoties, radās sajūta, ka A. Šleseram nav skaidrs, ko darīt tālāk. Arī jauno līderi PLL pirmdien neizraudzījās. Uz vaicāto, vai kā kustības un partiju apvienības dibinātājam viņam nav nedaudz sērīgi, ka viss tā beidzies, A. Šlesers atbildēja: «Nu ko jūs!? Mēs gatavosimies pašvaldību vēlēšanām. Esmu 13 gadus politikā, bijis gan valdībā, gan opozīcijā, mani ir nodevuši, bet vienmēr esmu gājis uz priekšu.» Tautas partijas priekšsēdis Andris Šķēle notikušo nodēvēja par «politikas nodalīšanu no saimnieciskās darbības».

Arī pirmo atjaunotās Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani apvienībā uzaicināja A. Šlesers kādā no sanāksmēm, kas notika pie Gunāra Ķirsona atpūtas kompleksā Lido. Uzņēmēju kustībā bija vairāki G. Ulmaņa domubiedri, un kā šīs kustības pārstāvis, nebūdams nevienā no partijām, G. Ulmanis tika ievēlēts Saeimā. Pirms vēlēšanām tagadējais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) Dienai sacīja: «Nevaru saprast, kāpēc ģenerālim gribas būt par pulkvedi un pēc vēlēšanām - sliktākajā gadījumā par seržantu.» Politiskais konkurents bija novērojis, ka cilvēku attieksme pret G. Ulmani pēc viņa iesaistīšanās politikā vairs nav tāda, kādu viņš būtu pelnījis kā prezidents. 1993. gada vasarā 5. Saeimā, kura G. Ulmani izraudzījās par prezidentu, viņš bija ievēlēts no Latvijas Zemnieku savienības.

«Katram pasākumam ir savs tērps un sava publika. Paiet svētki, un vienmēr kaut kas ir jāmaina. Jau PLL tapšanas laikā bija saruna, ka veidojam savu politisko apvienību tam mirklim, ko sauc par vēlēšanām. Vēlēšanas nebeidzās slikti, bet nav tik labi, kā gribējām,» sacīja G. Ulmanis sestdien intervijā Dienai. A. Sausnītis, kurš tāpat kā Guntis Rāvis vairs nevēlējās darboties PLL valdē, kurā seši cilvēki bija no kustības, domā, ka G. Ulmaņa lēmums ir loģisks, ja reiz «tauta nobalsoja par citiem un apvienība ieguva tikai astoņas vietas1».

PLL valdes sēdē, kas notikusi pirms nedēļas, uzņēmēji atzinuši, ka saistība ar partiju, kas nav pie varas, viņu darbībai ir traucējoša. Drīz pēc tam arī G. Ulmanis nāca klajā ar paziņojumu, ka vairs nevēlas vadīt apvienību, bet vēl nebija paziņojis par aiziešanu no valdes. Tobrīd vēl bija doma, ka apvienību varētu vadīt Saeimas frakcijas priekšsēdis Edgars Zalāns, kuram šāda amatu savienošana nešķiet pareiza. Vērojot politiķu izturēšanos pirmdien, bija arī iespaids, ka TP līderi nesteidz palīdzēt A. Šleseram kā apvienības dibinātājam grūtajā brīdī, bet noskatās, kā viņš no šīs situācijas izkulsies. Dažuprāt, ja uz apvienības bāzes būtu izveidota viena partija, kas tagad jau šķiet pilnīgi neiespējami, G. Ulmanis nebūtu atkāpies no līdera amata. «Viņš ir izmēģinājis, kā ir vadīt politisko spēku. Tagad pietiek. Ulmanim tomēr labāk patīk būt bijušajam Valsts prezidentam,» atzina kāds viņa domubiedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?