Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Poļiščukas teātra X stunda tuvojas

Režisores Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija (TO) joprojām nav atbrīvojusi telpas Kongresu namā, kuras ar šķīrējtiesas spriedumu tai jāatstāj nesamaksāto parādu dēļ. Termiņš ir 16. oktobris, kad iespējama piespiedu izlikšana. TO gan atsākusi sarunas par iespējamu izlīgumu ar nama apsaimniekotāja SIA Rīgas nami (RN) jauno valdi.

Tikmēr atklājušies fakti, kas liecina par nepatīkamu notikumu nesenā pagātnē, - paralēli SIA, kas organizē teātra darbību, kopš 2010. gada pastāv arī tā atbalsta fonds Mākslas laiks, un šim fondam par būtiskiem pārkāpumiem maijā ticis atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Pārceļojušie tūkstoši

«Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorijas atbalsta fondam Mākslas laiks ar 2012. gada 11. maija lēmumu ir atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss,» notikušo lakoniski komentē Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Sabiedrisko labumu organizācijas daļas vadītājs Uldis Bārs un piebilst, ka likums liedz viņam izpaust ziņas par konkrētiem nodokļu maksātājiem. Neoficiāli Dienai izdevās noskaidrot, ka sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas fonda ziedotājiem deva iespēju piemērot uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides, ir atņemts tāpēc, ka kontrolējošās institūcijas konstatējušas vairākus būtiskus pārkāpumus. Viens no iemesliem ir nonākšana interešu konfliktā (kādu laiku gan SIA, gan fonda valdes priekšsēdētāja bija G. Poļiščuka), bet otrs - būtiski pārkāpumi ziedojumu izlietojumā. Proti, ievērojama summa no fondam Mākslas laiks ziedotajiem līdzekļiem - ap Ls 60 000 - ir pārskaitīta SIA Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija, kas likuma izpratnē ir saimnieciskās darbības veicējs un nedrīkst saņemt līdzekļus, kas ziedoti sabiedriskā labuma darbību finansēšanai.

Uzņēmējs Edvīns Samulis, kurš 2010. gadā TO atvēlēja ap 70 tūkstošiem latu, Dienai atzina, ka patlaban viņam vairs nav nekādas saistības ar šo teātri. «Nevaru spriest,» viņš atbildēja, vaicāts, vai no likuma viedokļa neceļos aizgājušie 60 tūkstoši latu varētu būt daļa no viņa ziedotās naudas. Kad sākās konflikts starp TO un RN, publiski tika minēts, ka teātris zāles iekārtošanā ieguldījis tieši šādu summu - aptuveni 60 000 latu. Aktieris Andris Bulis, kurš kopā ar G. Poļiščuku un Karīnu Tatarinovu joprojām ir fonda valdē, arī pieļāva, ka šī nauda bijusi domāta Kongresu nama Jaunās zāles rekonstrukcijai.

Ar G. Poļiščuku Dienai neizdevās sazināties, jo viņa iestudē izrādi Tallinā, savukārt pašreizējā SIA Gaļinas Poļiščukas Teātra observatorija vienīgā īpašniece un valdes priekšsēdētāja Brigita Siliņa tajā laikā ar TO vēl nebija saistīta, bet zināja teikt, ka nauda izlietota gan telpu remontam, gan izrādes veidošanai un tās pārskaitīšana SIA kontā neesot tas pārkāpums, par kuru atņemts sabiedriskā labuma statuss, - vainīgs esot laikā neiesniegts gada pārskats.

Vēl cenšas runāt

Pie telpām Kongresu namā TO tika samērā neuzkrītoši izsludinātā RN konkursā 2010. gadā. Toreiz TO baudīja Rīgas vicemēra Aināra Šlesera labvēlību, bet režisore G. Poļiščuka kandidēja Saeimas vēlēšanās Par labu Latviju! sarakstā, bet netika ievēlēta. Līdz ar Andra Amerika nākšanu A. Šlesera vietā labvēlība pret TO strauji saruka, un, nomas parādam sasniedzot vairāk nekā 5500 latu, SIA Rīgas nami iesniedza prasību šķīrējtiesā, kas to pilnībā apmierināja. «Līdz 16. oktobrim TO ir jāatbrīvo Jaunās zāles telpas labprātīgi zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē, nododot tās RN. Ja telpas netiek atbrīvotas, tad jau 16. oktobrī notiek piespiedu izlikšana no telpām zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē,» tālāko notikumu gaitu prognozē RN pārstāve Terēza Luksa-Sigate. B. Siliņa gan norāda, ka ar jauno RN valdi sarunas ir atsākušās, un neizslēdz iespēju, ka varētu izdoties vienoties.

A. Bulis, kurš bija viens no TO galvenajiem balstiem, pašlaik par šo teātri runā jūtami atsvešinātā tonī, lai arī, pēc Lursoft datiem, joprojām ir gan fonda, gan SIA valdes loceklis (vēl valdē ir arī Aleksandrs Poļiščuks): «Man ir līgums ar viņiem uz izrādi - ja viņi noorganizē, es spēlēju.» Šoruden ar izrādi Lidojums A. Bulis piedalās monoizrāžu festivālā Zvaigzne, taču atzīst, ka viņam dekorācijas nevajag, pietiekot ar diviem krēsliem, tāpēc par TO bijušajām telpām viņam neesot informācijas. Tiesa, šovasar Kultūrkapitāla fonds piešķīris Ls 300 tieši šīs izrādes dekorāciju atjaunošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?