Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Poļitkovskas nāves sestajā gadadienā

Atis Klimovičs

Aizvadītajā svētdienā tika pieminēta plašu starptautisku atzinību guvusī krievu žurnāliste Anna Poļitkovska, ar kuru Kremļa režīms izrēķinājās 2006. gada 7. oktobrī. Ar neparastu drosmi un spilgtu publicista talantu apveltītā avīzes Novaja gazeta korespondente parādīja, cik spējīgs izdarīt viens pats žurnālists. Viņa nebaidījās un paveica ārkārtīgi daudz - virknē valstu Annas veikums ļāvis visiem, protams, tiem, kas to vēlas, iedziļināties mūsdienu Krievijā pastāvošā režīma būtībā. Ar savām grāmatām viņa faktiski izģērbusi Kremļa saimnieku kailu, un Putinu šīs žurnālistes darbība kaitināja. Vienīgi tur meklējama atbilde, kas vainīgs Poļitkovskas nāvē. Tādā veidā nu jau trešo reizi valsts svarīgāko krēslu sagrābušais Vladimirs Putina ļāvis noprast, ka viņa vadītais režīms ir bailīgs un gatavs uz dažādiem visnoziedzīgākajiem pārkāpumiem. To apliecināja Putina nespēja cienījami atbildēt Poļitkovskai, kā vien lietojot brutālu spēku.

Poļitkovskas grāmatu tulkošana un izdošana latviešu valodā bijis ārkārtīgi nozīmīgs veikums, par ko paldies jāpasaka Dienas grāmatai. Ar šādu nopietnu politisku darbu izdošanu ir grūti iegūt pienācīgu rentabilitāti, varbūt tāpēc vajadzētu apsvērt, kā varētu stimulēt Latvijas izdevniecības palielināt tieši šādu grāmatu izdošanu.

Ar Poļitkovskas noslepkavošanu, pēc dienvidāfrikāņu rakstnieces, politiskās aktīvistes Nadīnas Gordimeres domām, vārda un izteiksmes brīvības apspiešana sasniegusi savu mežonīgāko izpausmi. Tas bijis uzbrukums žurnālista pamatpienākumam nemelot un ļoti agresīvs izlēciens pret pasaules literatūru. Varbūt tieši tāpēc šis notikums ir tāds, kuram arī Latvijā jāpievērš pastiprināta uzmanība. Kādēļ pēc gada Latvijas galvaspilsētā nesarīkot tādu Poļitkovskas piemiņas pasākumu, kāds tikko norisinājies Francijā? 6. oktobrī Montrē aizvadīts forums - koncerts Krievija - cīņa par brīvību, kuru ievadīja runas Annas Poļitkovskas vārdā nosauktajā laukumā. Starp runātājiem bija arī žurnālistes meita Vera Poļitkovska, rakstnieks Boriss Akuņins. Foruma galvenā tēma - brīvība un cilvēktiesības Krievijā. Lieki teikt, ka šiem tematiem Latvijā piešķirams vēl jo vairāk uzmanības. Ir gana daudz Krievijā tapušu patiesu dokumentālu filmu par dzīves īstenību aiz mūsu austrumu robežas. Tās būtu rādāmas šādā forumā, lieliski papildinot tikšanos ar virkni redzamāko Krievijas opozīcijas un inteliģences pārstāvju. Visdrīzāk šāds pasākums iegūtu pietiekami plašu rezonansi. Latvijas sabiedrībai, vismaz tiem pilsoņiem, kas pret dzīvi šeit izturas atbildīgi, jābūt labi informētiem. Tas, ko var atļauties nezināt vidējais vācietis, francūzis vai spānis, ir jāzina vairumam latviešu. Un jānodala graudi no pelavām. Kaut vai tāpēc vien, ka nav daudz citu pilsoņu, aiz kuru mugurām noslēpties. Dzīvot bezrūpīgi Latvijā nav iespējams - sabiedrībai šeit pienācīgi jāorientējas starptautisko notikumu gūzmā. Un, ļoti svarīgi, jāsaprot arī Krievijas īstenība, bet tā ir tāda, ka ir neērti šeit dzirdēt slavinošus vārdus par esošo Kremļa režīmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?