Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Politkūleņi vairs nesanāk

Romāns Meļņiks

Jaunā laika politiķu ilgdzīvošanas atslēga ir prasmē mest kūleņus, reiz teica kāds Latvijas medijos daudz intervēts politisko procesu vērtētājs. Pirmais šāds kūlenis bija Vienotības izveide, visai liberālajam Jaunajam laikam apvienojoties ar konservatīvo Pilsonisko savienību un kreisi orientēto Sabiedrību citai politikai. Tad Zatlera pulcēto reformistu asimilācija un reģionālo sīkpartiju līderu «pieradināšana», iekļaujot tos Saeimas vēlēšanu sarakstā. Šādam vingrinājumam nosacīti varam pieskaitīt arī Dombrovska nomaiņu ar it kā no malas, bet faktiski no pašu piebeigtās Tautas partijas aizgūto Straujumu. Katru reizi pēc panīkuma posma tā tika iegūts jauns sabiedrības uzticības kredīts, noturēti varas groži, mazināta konkurence.

Nu partijas reitingi dramatiski zemi, būtu jāmet jauns pārvērtību kūlenis, bet... šķiet, arī to iespējas apsīkušas - no vērā ņemamiem atlikuši vien tādi konkurenti, ar kuriem vienā organizācijā apvienoties īsti nesanāk (atcerēsimies izmisīgos Vienotības centienus «salīmēties» ar nacionāļiem pašvaldību vēlēšanās, kas beidzās ar pēdējo saukāšanu teju vai par valsts nodevējiem). Vēl varētu mēģināt nomainīt līderi, bet neviens spēcīgs Āboltiņas mantinieks tā arī nav izaudzināts. Jāsaka, šī problēma kļūst aizvien aktuālāka, jo, no vienas puses, grūti iedomāties kādu citu, kam pa spēkam būtu saturēt kopā no vairākām organizācijām salipināto raibo puzli, kas šobrīd ir Vienotība, bet, no otras, - līderes autoritāte ir pamatīgi cietusi gan, maigi sakot, dīvainajā mandāta iegūšanā, gan daudzos asas emocijas raisošajos izteikumos medijos, gan nule piedzīvotajā pensionāru izsmiešanā, par ko pēc tam nācās taisnoties un atvainoties.

Teiktais lielā mērā izskaidro to nervozitāti, kas nu jau krietnu laiku vērojama vadošo Vienotības politiķu publiskajās izpausmēs. Kā nekā runas par iespējamo valdības krišanu faktiski iniciēja un visaktīvāk uzturēja tieši šī politiskā spēka līderi - jau vasaras sākumā bija vērojama uzstājīga Nacionālās apvienības «nervu kutināšana», lai padarītu to par valdības gāzēju, tad Āboltiņas izteikumi, ka pēc visas taisnības tieši viņai būtu jāvada valdība, ja nu gadījumā kādu iemeslu dēļ tā būtu jāveido no jauna, un visbeidzot nonākšana pretrunā ar premjeri par ministru vērtēšanas nepieciešamību. Tie visi ir signāli par vēlmi pēc pārmaiņām, kuru kā nav, tā nav.

Jo, kā par spīti, politikā iestājusies alternatīvu trūkuma stabilitāte, kas pārējos koalīcijas partnerus tīri labi apmierina - visi saprot, ka valdība kā tāds trīskāju ķeblītis gan var apkrist, bet, ja cita nav, kur liksies - piecels, apslaucīs un lietos tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?