Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Praktikants no svešas zemes

Prakse uzņēmumā jauniešiem bieži kļūst par caurlaidi uz darba tirgu. Saprašana, ko nozīmē strādāt, un praktiskas iemaņas darba devējiem ir svarīgākas par teorētiskām zināšanām. Daudzi uzņēmumi praktikantus ņem, lai paši priekš sevis audzinātu jaunu darbinieku paaudzi. Bet kā ir būt praktikantam kādas citas valsts uzņēmumā? Diena aprunājās ar latvieti Briseles advokātu birojā un lietuvieti, kura praksi izgājusi Ādažos uzņēmumā Latfood.

Neikdienišķa iespēja

«Tā ir manas neatlaidības un veiksmes kombinācija,» par nokļūšanu praksē vienā no vadošajiem Eiropas advokātu birojiem Graystone & Company saka Inese Kārkle. Pie šīs iespējas viņa tika tad, kad pēc triju mēnešu neveiksmīgiem mēģinājumiem atrast prakses vietu nepadevās un sāka par to konsultēties ar saviem Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) pasniedzējiem. Vieslektors Džons Greistons piedāvāja praksi Briselē.

Nu jau seši prakses mēneši iet uz beigām. Tie paskrējuši ātri - arī tāpēc, ka Inese cenšas paveikt maksimālo, jo strādāt tāda līmeņa advokātu birojā negadās katram. Darbs rit angļu valodā, bet ar to problēmu neesot, jo arī studijas RJA ir angliski. Ineses pienākumos ietilpst informācijas vākšana un analīze, sekošana līdzi aktualitātēm par eksporta kontroli, embargo, sankcijām pret Irānu un citiem jautājumiem, kuri atbilst biroja darba virzieniem, kā arī likumdošanas jaunumiem. Briselē, kas ir Eiropas tiesību šūpulis, juristu vide ir raiba. Birojā strādā dažādu tautību cilvēki, un izaicinošākais ir atšķirīgās kultūru īpatnības un domāšanas stils, Inese stāsta. Tas pats viņai sakāms arī par Briseli kopumā: «Sākumā bija kultūršoks, jo tādu «kokteili» redzēju pirmo reizi.» Prakse Beļģijā nav algots darbs, turklāt Brisele ir padārga, tāpēc meitene priecājas, ka iegūta Erasmus stipendija dzīvošanas izdevumiem. Savukārt mitināšanās no beļģu ģimenes īrētā istabā ļauj vērot, kā dzīvo vietējie, un uzlabot franču valodas prasmes.

Došanās praksē Latvijā un Beļģijā īpaši neatšķiras, Inese spriež. «Visur augstu tiek vērtēta iniciatīvas izrādīšana, jo, ja ir vēlme ko darīt, tad tiks dota arī iespēja,» viņa saka. Pirmo praksi Inese izgāja, vēl studējot tieslietas Latvijas Universitātē, Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā, kur gatavoja notas un atbildēja uz jautājumiem mājaslapā. Te arī radās vēlme pievērsties Eiropas un starptautiskajām tiesībām. Trīs mēneši pagāja praksē jurista birojā, sekoja darbs starptautiskā uzņēmumā un arī ar intelektuālo īpašumu un patenta tiesībām. «Tās visas uztveru kā iespējas, ko iemācīties. Prakse Briselē ļauj ielūkoties savā nākotnē,» Inese vērtē. Bez praktiskām darba iemaņām ar starptautisku piešprici liels ieguvums esot arī vēlme pilnveidoties. «Vidē, kur apkārt ir cilvēki, kas mērķtiecīgi strādājuši, lai nokļūtu tur, kur viņi ir, saprotu, ka visa pamatā ir smags darbs un apņēmība cīnīties un sasniegt mērķus.»

Uzticēšanās motivē

Mante Kundrotaite ir lietuviete, taču augstāko izglītību izvēlējusies iegūt Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA). Tieši šeit viņa arī uzzināja par iespēju pieteikties mārketinga asistenta prakses vietai Latvijas uzņēmumā Latfood. Pirmo darba pieredzi Mante ieguvusi jau dzimtenē, vasarās pastrādājot par grāmatveža palīdzi grāmatvedības pakalpojumu firmā Viļņā un veicot tirgus izpēti, un izstrādājot mārketinga plānu un stratēģiju vienā no lielākajām Lietuvas pasta kurjeru kompānijām. Meitene tomēr atzīst, ka pēc prakses Latfood viņa te labprāt atgrieztos pastāvīgā darbā.

«Strādājot ar Ādažu čipsiem, manas vēlmes sakrita ar maniem pienākumiem,» Mante stāsta. Sešu prakses nedēļu laikā viņa piedalījās stratēģijas izstrādē, kā Latfood eksporta zīmola Taffel jaunos produktus ieviest Lietuvā, un te Mantei bija izdevība likt lietā gan savas zināšanas par dzimto zemi un tās iedzīvotāju paradumiem, gan analītiskās un radošās spējas. «Interesanta un vērtīga pieredze,» viņa teic. Vissarežģītākais bijusi došanās tirdzniecības vietu pārbaudēs, tas gan ļāva apskatīt Latviju. Kopumā viņa savu praksi vērtē ar plusa zīmi. Salīdzināt praktikanta ikdienu Latvijā un Lietuvā viņai gan ir grūti, jo tik lielā uzņēmumā kā Latfood nācies strādāt pirmo reizi, tomēr Mante atzīst, ka Latvijā viņai pievērsta lielāka uzmanība, uzticēta lielāka atbildība, vairāk skaidroti darba uzdevumi un to nozīmība. «Man uzticējās, manu viedokli uzklausīja un ņēma vērā, un es daudz darbu varēju veikt patstāvīgi. Tas uzmundrināja un motivēja censties,» Mante saka. Tiesa, bijis mazliet skumji, ka vasara jāpavada prom no mājām, Ādažos un kopā ar citiem ārzemju studentiem īrētajā dzīvoklī Rīgā. Rudens semestrī Mante būs vēl tālāk - studiju apmaiņas pusgadā Honkongā. Taču pavasarī līdz ar atgriešanos REA turpināsies arī Mantes un Latfood sadarbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?