Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Prāta spēles ieguldījumu vā rdā

Cilvēku, kas mūsu valstī aktīvi tirgojas ar vērtspapīriem, nav daudz, un uzzīmēt tipiska Latvijas vērtspapīru tirgus amatiera portretu nav viegli, jo šos datus bankas aizsargā. Ir skaidrs, ka tas parasti ir ekonomiski aktīvs cilvēks, biežāk vīrietis vecumā starp 25 un 50 gadiem, kuram ir brīvi līdzekļi, ko ieguldīt. Taču viņam obligāti nav jābūt turīgam matemātiķim vai finansistam. Saprast vērtspapīru tirgus principus un tajā darboties ir pa spēkam ikvienam. Apkopojām galveno, kas jāzina šīs jomas iesācējiem.

Kādus «papīrus» pirkt

Biržā NASDAQ OMX Riga, kas ir tirgus placis, kurā notiek darījumi (birža pati nav ne pircēja, ne pārdevēja!), patlaban sastopami triju veidu vērtspapīri. Pirmkārt, uzņēmumu akcijas, kuras iegādājoties tiek nopirkta arī attiecīgā daļa uzņēmuma. Otrkārt, parāda vērtspapīri (obligācijas, parādzīmes, ķīlu zīmes) - ar tiem tu it kā aizdod savu naudu uzņēmumam vai valstij, lai pēcāk saņemtu atpakaļ jau ar procentiem. Tiesa, šajās operācijās jārēķinās ar stipri lielākām summām nekā akciju tirgū - viena obligācija maksās vismaz Ls 100, nevis, piemēram, 50 santīmu, tāpēc diez vai derēs vērtspapīru tirgus iesācējam, uzsver biržas komunikāciju speciālisti Anda Zvīgule un Āris Dreimanis. Savukārt trešais vērtspapīru veids - ieguldījumu apliecības - ļauj iegādāties daļu no kāda ieguldījumu fonda. Fonda pārvaldnieks, kas parasti ir banka, par šiem investoru līdzekļiem centralizēti nopērk dažādu uzņēmumu akcijas. «Šis veids varētu derēt cilvēkiem, kas neriskē paši izlemt, kāda uzņēmuma akcijas pirkt vai pārdot. Risks ir mazāks, bet arī ienesīgums ir mazāks. Fondu arī īsti nevari ietekmēt, pateikt - nē, es nepiekrītu šo akciju iegādei,» skaidro A. Zvīgule. Iesācējam, kas vēlas ne tikai ieguldīt, bet pats arī lemt, kur, kad un kā, visērtākie vērtspapīri būs uzņēmumu akcijas.

Tiesa, ir vēl viens ieguldījumu veids, kas apelē pie cilvēku vēlmes ātri kļūt bagātiem, norāda Ā. Dreimanis. Tie ir spekulējošie tirgi, kuros tiek operēts ar valūtām un derēts par visdažādākajām lietām, sākot no naftas cenām un beidzot ar laika prognozi. Dalību šajos tirgos nepiedāvā biržas, bet gan citi finanšu pakalpojumu sniedzēji, taču iesācējam tie nebūs pa kaulam, vērtē Ā. Dreimanis. Tie ir sarežģīti, tos raksturo galējības - nopelni daudz vai zaudē daudz -, un tajos ir lielāks risks uzķerties uz finanšu piramīdām un krāpniekiem.

Buļļi, lāči un uzņēmumi

Pirms vērtspapīru iegādes vēlams izplānot stratēģiju un saprast savus mērķus. «Ja tas ir vienkārši veidot uzkrājumus, derēs fondi. Bet, ja mērķis ir ne tikai veidot ilgtermiņa uzkrājumu, bet arī panākt, lai šis ieguldījums ir iespējami pelnošāks, var skatīties uz akcijām,» saka Ā. Dreimanis un piebilst, ka tas ne vienmēr no cilvēka prasa aktīvu darbošanos. Viņš piesauc tradicionālo leģendu par investoru Vorenu Bafetu, kura stratēģija bija veltīt laiku, lai izpētītu, kuru uzņēmumu akcijas pirkt, un tad tās turēt savā īpašumā ļoti ilgi - līdz šie uzņēmumi kļuva arvien vērtīgāki.

Tā ir viena no izvēles izdarīšanas stratēģijām, kuru ir visai daudz. Profesionāļi lēmumus mēdz pieņemt, analizējot akciju cenu vizuālos grafikus, savukārt iesācēji lielākoties raugās uz uzņēmumiem, kurus atpazīst. Akciju iegādē var vadīties gan pēc konkrētu uzņēmumu peļņas rādītājiem un tā, vai tiem ir profesionāla vadība un daudzsološi produkti, gan pēc veselu nozaru izvērtējuma - kura no tām tuvākajā nākotnē būs perspektīvāka un valstī, reģionā vai pasaulē attīstīsies straujāk par citām. Katrā akciju tirgū ir kāds tobrīd neievērots uzņēmums, kura akcijas maksā lēti, jo pircēju kaut kādu iemeslu dēļ nav daudz, taču tā nākotnes potenciāls ir iespaidīgs.

Kā stāsta eksperti, secinājumus par akciju izvēli var izdarīt arī pēc tirgū valdošās situācijas. Laiku, kad ekonomika strauji attīstās, dominē optimistisks skatījums uz dzīvi un biržās akciju cenas pamatā aug, sauc par buļļu tirgu, un šajā laikā vairāk vērts pievērsties uzņēmumiem, kas pārstāv ražošanu, tehnoloģijas, būvniecību, transportu, tirdzniecību, izklaides industriju un medijus, tūrisma nozari. Savukārt laikā, kad ekonomikas tempi palēninās un iestājas kritums arī akciju tirgos un kuru dēvē par lāču tirgu, labākas sekmes nesīs investēšana uzņēmumos, kas pārstāv visos laikos vitāli nepieciešamās nozares - pārtikas pārstrādi, farmāciju un veselības jomu, enerģijas ražošanu un komunālos pakalpojumus.

Var sākt ar 10 latiem

Dažādas pieejas iespējamas arī pašā akciju pirkšanā vai pārdošanā. To var darīt ar vērtspapīru brokera palīdzību kādā no bankām, un tas vidēji izmaksās ap Ls 2-3 par katru darījumu līdz Ls 500 (ja darījuma summa ir lielāka, būs vēl jāpiemaksā). Otra iespēja ir akcijas iegādāties, izmantojot internetbanku. Patlaban šādu opciju piedāvā Parex banka, LHV banka un Swedbank. Tas būs vienkāršāk un izmaksās apmēram tikpat, cik dzīva brokera pakalpojumi, vai lētāk. Trešais variants ir platforma E-brokeris, kurai piekļuvi datorā piedāvā specializētās brokeru sabiedrības un SEB banka, Hipotēku banka, Parex banka, Latvijas krājbanka. Ar to cilvēks var tieši pieslēgties biržas tirdzniecības sistēmai un akcijas pirkt vai pārdot pats. Platformas ikmēneša abonēšanas maksa ir Ls 7,50, un citas komisijas maksas ir zemākas nekā abiem pārējiem variantiem. Jārēķinās gan, ka bankā būs jāuztur arī vērtspapīru konts un naudas norēķinu konts.

Spert pirmos soļus akciju tirgū var ar nelielu summu, piemēram, Ls 10. Tiesa, tad vairāk var cerēt nevis uz peļņu, bet uz iemaņām, jo nopelnīto, visticamāk, «apēdīs» procesa izmaksas. «Ja runājam gan par pieredzes iegūšanu, gan par saprātīgu investēšanu, optimālais minimālais slieksnis Ls 100. Tad ir izredzes kaut ko atpelnīt no visām komisijas maksām,» saka Ā. Dreimanis.

Ja nav plānots tirgošanos ar akcijām beigt līdz ar pirmo un vienīgo darījumu, jāsarod ar domu, ka akciju tirgum būs periodiski jāseko, un tas prasa zināmu sagatavotību, laiku, disciplīnu un raksturu - lieki neiekrist uz emocijām. Būtiski ir vērtēt ne tik daudz akciju cenas, cik pašus uzņēmumus. «Iepirkties kā lielveikalā, ņemot lētāko preci, nav īsti pareizi, jo akciju cenām ir savs iemesls,» uzsver Ā. Dreimanis un mudina sakarības starp uzņēmumos notiekošo un akciju cenu izmaiņām meklēt uzņēmumu finanšu rādītājos, pārskatos un informācijā par aktualitātēm, ko tie regulāri publicē biržas mājaslapā. Tāpat noderīgi ir vērtspapīru tirgus analītiķu pārskati par tendencēm, ko bankas vai mediji piedāvā saviem klientiem .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomi

Ir jēga ieguldīt ne tikai augošās akcijās, bet pirmām kārtām jau augošās kompānijās.

Laikus jāizdomā stratēģija, kādas akcijas pirksi un kādos apstākļos un par kādu cenu tās pārdosi.

Akciju cenas reti kad nokrīt par 100%. Pat tad, ja uzņēmums bankrotē, tā akcijas tiek izpārdotas. Akciju cenu svārstības dienas ietvaros parasti ir 1-5%, 10% jau skaitās daudz. Taču arī zema akciju cena var krist vēl zemāk, savukārt augt bezgalīgi gan nevar - katrai eiforijai pienāk gals.

Iespaidot visu tirgu ar savu ieguldījumu (sevišķi, ja tas ir neliels) nav reāli. Tas var vest tikai pie paša zaudējumiem. Tirgus kustības notiek neatkarīgi no tā, ko mēs gribam.

Veiksmes formula - skaidra galva, domāšana līdzi tam, ko dara, visas pieejamās informācijas analizēšana un izglītošanās par vērtspapīru lietām.

Uzziņai

www.nasdaqomxbaltic.com (biržas mājaslapa); www.naudaslietas.lv (portāls tiem, kas iegulda); www.klientuskola.lv (Finanšu un kapitāla tirgus komisijas uzturēta vietne).

Kā kļūdās iesācēji (un ne tikai)

Investē haotiski, bez plāna.

Balstās uz emocijām, veicot darījumus pārāk bieži, nespējot atzīt savas kļūdas, iekrītot veiksmes eiforijā, pieķeroties «iemīļotajām» akcijām vai cenšoties atspēlēties tirgum par zaudējumiem.

Vērtē akciju cenu, bet ne to, cik tās vērtīgas pēc būtības. Patiesībā būtu jāskatās, kā ieguldījumu portfelis palielināsies procentuāli. Piemēram, tas, ka ieguldi Ls 500 un nopelni Ls 10, nesīs tikai 2% peļņu, savukārt, ja akcija, kas maksāja Ls 5, nopelnīs Ls 3, tad guvums būs vairāk par 50%.

Uzskata, ka uzņēmuma akciju cena un pats uzņēmums ir viens un tas pats. Tā nav - akciju cenu var ietekmēt arī daudzi citi faktori.

Sagaida, ka ātri kļūs bagāti, un vēlas visu un uzreiz - īstermiņā.

Vilcinās izdarīt pirkumu, līdz pareizais brīdis nokavēts.

Par visu naudu nopērk viena uzņēmuma akcijas. Nevajag likt visas olas vienā groziņā, ja vienam uzņēmumam akciju vērtība samazināsies, citam, iespējams, tajā pašā laikā pieaugs.

Iegulda pēdējo naudu vai paņem kredītu, lai nopirktu akcijas. Labāk būtu ieguldīt brīvos līdzekļus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?