Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pravietes deputātes

Aborts ir īpašs publisks jautājums. Par to spriež ar putām uz lūpām, rokām vicinoties un piecērtot kāju. Cilvēki, kam ar to ir sakars, un cilvēki, kam ar to galīgi nav nekāda sakara. Tas patiesībā ir nedaudz dīvaini, ka tik ļoti intīms un tik personisks jautājums ir tik publisks. Jo ikviena sieviete, pat ja viņai pašai nav nācies saskarties tieši ar abortu, zina, cik liela ir vientulība un cik eksistenciāla ir izvēle, kad jāpieņem kāds lēmums, kas saistīts ar tavu ķermeni vai veselību.

Vai kad vienkārši jāpaļaujas uz likteni, jo ir brīži, kad vislabākie ārsti ir bezspēcīgi dabas priekšā un vistuvākie cilvēki ir neaizsniedzami tālu.

Nule aborts atkal kļuvis par publisku diskusiju objektu, astoņām Saeimas deputātēm priekšvēlēšanu laikā aktualizējot šo jautājumu ar Jāņu priekšvakarā Saeimā iesniegtajiem grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā. Deputātes vēlas, lai pirms plānotā aborta sievietei vēl tiktu veikta augļa ultrasonogrāfija vai arī viņa būtu noklausījusies sava bērna sirdspukstus doplerogrāfā, kā arī sieviete atkārtoti tiktu informēta par augļa attīstību un grūtniecības pārtraukšanas gadījumā iespējamiem sarežģījumiem. Šie grozījumi dīvainā kārtā apvienojuši citkārt tik spīvi karojošās opozīcijas un pozīcijas deputātes. Līdzās LPP/LC Inesei Šleserei, Inesei Feldmanei un Karina Pētersonei savus parakstus grozījumiem apakšā likušas arī Aija Barča (Liepājas partija), Dagnija Staķe (ZZS), Janīna Kursīte (Pilsoniskā savienība) un Jaunā laika Solvita Āboltiņa un Silva Bendrāte.

Sieviešu rūpes par sievietēm būtu laba lieta, ja tikai tam nebūtu sāja priekšvēlēšanu garša un ja deputātes būtu painteresējušās, vai ultrasonogrāfija aborta veikšanai iespējamajā laika posmā vispār ir valsts kompensēto pakalpojumu sarakstā. Lasot ginekoloģijas un dzemdību speciālistu skeptiskos komentārus par šiem grozījumiem, rodas iespaids, ka deputātes nav apgrūtinājušas sevi ar speciālistu viedokļa uzklausīšanu pirms grozījumu iesniegšanas. Iesniegtā likumprojekta pielikumā teikts, ka deputātes konsultējušās ar asociāciju Ģimene un citām nevalstiskajām organizācijām, bet ārstu organizācijas tur nosauktas vārdā nav.

Es neatbalstu abortu kā ģimenes plānošanas vai kontracepcijas metodi, bet es arī neatbalstu tik sadistiskas metodes pret sievietēm. Un kādēļ tikai sievietēm būtu jāklausās tie sirdspuksti un jāskatās tas komatiņa lieluma auglis? Mēs taču zinām, ka bērnus no Svētā Gara ieņem tikai atsevišķos gadījumos, visos pārējos gadījumos līdzdarbojies pie tā tomēr ir arī kāds vīrietis. Tad kādēļ arī viņam nepaklausīties tos «sirdsapziņas» pukstus un neaplūkot to sava darba augli?

Vienmēr starp sievietēm, kuras izšķiras par aborta veikšanu, būs kāda, kurai tā ir bijusi ārkārtīgi smaga, apstākļu spiesta izšķiršanās, nevēloties apzināti savu bērnu nolemt nabadzībai, bērnunamam vai citām ciešanām, tādējādi pašai sev uzlikts lāsts uz visu atlikušo mūžu. Kādēļ šo sievieti iebradāt vēl dziļāk dubļos?

Un, protams, ka starp sievietēm, kas izvēlas abortu, ir arī tādas, kas to uzskata par gana efektīvu kontracepcijas metodi. Jo viņas, kuras pašas augušas padomju laikos, kad abortu veikšana bija plaši izplatīts ģimenes plānošanas veids, vai no savām mātēm pārmantojušas šīs tradīcijas, nekā cita jau arī nav redzējušas vai dzirdējušas. Vai arī nav vēlējušās dzirdēt un zināt. Par to, ka šāda grūtniecības pārtraukšana nav saistīta tikai ar it kā spiedīgajiem materiālajiem apstākļiem, vedina domāt trekno gadu un dāsno māmiņu algu laika statistikas skaitļi. Vēl 2007. gadā abortu skaits uz 1000 dzimušiem bērniem bija 508, 2008. gadā 435, bet pērn vairs tikai 410.

Lai kā arī būtu, abortu jautājumā nekas nav atrisināms ar visiem vienādām represijām un sadistiskām metodēm. Problēmas sakne ir audzināšanā un izglītībā, kur slēpjas arī risinājums.

Un tieši tur sākas pravietisko deputāšu atbildība. Lielākā daļa no astoņām grozījumu iesniedzējām ir ar cienījamu stāžu politikā un augstos amatos - vairākas ir bijušas ministres. Viņām ir bijis pietiekami daudz tribīņu un iespēju, lai rūpētos par mūsu sabiedrības dzīves kvalitāti, par ētiskā kodola stiprināšanu. Vai viņas ir redzētas staigājam pa skolām, braukājam pa laukiem un mazpilsētām, uzrunājot jaunas meitenes par šo tēmu un arī jaunus zēnus, lai atgādinātu, ka par augļa ieņemšanu atbildība ir abiem saldi kaislā akta dalībniekiem? Vai viņas priekšvēlēšanu diskusijās ir centušās īpaši aktualizēt sabiedrības dzīves kvalitātes jautājumus, kuru tiešas sekas ir aborti, pusaudžu grūtniecība, alkoholisms un narkomānija?

Tas, par ko viņām īpaši būtu jāuztraucas, ir tie vairāk nekā tūkstoš abortu, kas pērn veikti jaunietēm vecumā no 14 līdz 19 gadiem. Tās nav padomju laikos augušās, tās ir mūsu pašu valstī dzimušas un uzaugušas jaunietes. Tās, līdz kurām deputātu rūpes par «dzīves kvalitāti» nav aizsniegušās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?