Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pret seklumu ar bābelisku dažādību

«Mēs nesāksim ar pompu,» uzsver Dāvis Kaņepe, topošā Kaņepes Kultūras centra (KKC) saimnieks, kurš 1. septembrī aicina iepazīties ar koka ēku Skolas ielā 15. Pašlaik māja, attīrīta no liekajiem uzslāņojumiem, stāv kaila, tukša un skaista.

Radoši bez programmas

Pēc dažām dienām, no 3. septembra, te būs pavisam cita dzīvība. Dāvis būs Starptautiskā Jaunā teātra festivāla Homo novus saviesīgās dzīves saimnieks. Domājot par to, ko piedāvāt viesiem, lai tie labi justos, Dāvi iedvesmojis izcilā kanādiešu arhitekta Brūsa Mo (Mau) pieredze. Viņš saaicinājis uz konferenci par straujajām pārmaiņām pasaulē un kā uz tām vajadzētu reaģēt arhitektiem, nozares autoritātēm. Kad pulka nopietnie vīri un sievas sapulcējās no visiem kontinentiem uz triju dienu konferenci, tās organizētājs atklāja, ka šī konference atšķirsies ar to, ka nebūs nekādas īpašas programmas. Superaizņemtie arhitekti mazliet samulsa, bet nākamā brīdī kļuva priecīgi un, izrauti no atbildīgās ikdienas, atbrīvoja prātu, un padarīja šo šķietami vieglprātīgo konferenci par radošāko un rezultatīvāko, kādā jebkad bija piedalījušies. Kaņepes Kultūras centrs Homo novus laikā piedāvās ko līdzīgu. Bābelisku dažādību: valodas, uzskati, mākslinieciskās izteiksmes - sakoncentrētas vienā telpā, kas pirmo un pēdējo reizi ir redzama tāda, kāda tā ir tagad. Pēc festivāla sāksies nopietni atjaunošanas darbi. Lai tiktu nosargātas 1895. gadā arhitekta Rūdolfa Heinriha Cirkvica veidotā būvprojekta autentiskās vērtības, sadarboties piekritusi arhitekte Zaiga Gaile, kurai ir īpaši nopelni koka arhitektūras saglabāšanā.

Taverna, džezs, filmas

Nedaudz par priekšvēsturi. Agrāk Skolas ielā 15 atradās Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskola, kas tagad pārcelta uz citām telpām, jo Rīgas dome pieņēma lēmumu daudzas savā pārvaldībā esošās iestādes no privātīpašumiem pārcelt uz pašvaldības ēkām. «Divus gadus šī ēka dzīvoja tumsā un bez siltuma,» saka Dāvis Kaņepe. Viņam ir svarīgi nomierināt bijušās Mediņa skolas cilvēkus, kas, iespējams, no šejienes aizgājuši ar rūgtumu un bažām, kas tālāk notiks ar viņu bijušajām mājām. «Mūzika un kultūra te mitināsies joprojām. Mērķis ir pamanīt un saglabāt visus 130 gadus, nevis izlauzt, noslēpt un būvēt no jauna,» uzsver Dāvis. Šobrīd ģimenes uzņēmumam, trīs Kaņepēm - Dāvim, viņa brālim Edgaram un brāļa sievai Ievai -, līgums par nama Skolas ielā 15 apsaimniekošanu noslēgts uz 10 gadiem. «Novembrī, šeit ienākot, man nebija ne jausmas, ka pēc laika jau rakstīšu būvprojektus,» atzīstas jaunais ēkas saimnieks, kuram māja esot «nokritusi no debesīm». Lielā mērā, pateicoties Latvijas Jaunā teātra institūta direktorei Gundegai Laiviņai, kura šeit sadarbībā ar Klausu Grīnbergu organizēja izstādi Staro Orfejs. Dāvis stāsta, ka jau gadiem ar domubiedriem cits citam ieteikuši visādus atradumus Latvijā, visbiežāk - muižas. Tā nu «atradusies» arī šī māja. Ar kādām idejām tā tiks pildīta? Būs visdažādākajām muzikālajām gaumēm atvērta skatuve. «Mani pašu visvairāk interesē attīstīt džeza scēnu,» atklāj Dāvis. Būs arī tavernas tipa ēdnīca. Dāvis, kurš ar Itāliju ir uz tu jau no vidusskolas pēdējās klases un pašlaik studē Itālijas Nacionālajā kinoskolā Romā, gara acīm redz, kā te, piedāvājot ēdienus, rosīsies temperamentīgi kasieri personības. «Dzīvojot Itālijā, redzu, ka katrā ciemā ir sava specifika, ka pētersīļos iemarinē tieši to, nevis citu aitas daļu,» Dāvis vēlas līdzīgi aicināt apzināt un dažādot Latvijas virtuvi. Pamatēdiens šeit noteikti nebūs karbonāde ar majonēzes rūtiņu un frī kartupeļi, jo KKC sapnis ir aicināt sadarboties Eiropas un Latvijas pavārus. Nav izslēgts, ka te varēs nogaršot, piemēram, īpašu Liepājas virtuvi. Bērni būs gaidīti bērnu laukumā un uz skatuves. Būs arī mediatēka ar kvalitatīvu filmu kolekciju. Vai, piemēram, Bergmaņa Zemeņu lauks tur būs atrodams, jautāju par pirmo klasiskas šedevru, kas nāk prātā. Dāvis atbild apstiprinoši, apzinoties, kāds «ellīgs papīru darbs» priekšā, lai šo solījumu nodrošinātu oficiāli un legāli. Viņa sirdslieta ir arī kvalitatīvs dokumentālais kino, kāds vispār Latvijā nav redzams.

Dāvis kā kino cilvēks tomēr ir pārliecināts, ka labas filmas vislabāk skatīties tumsā kopā ar citiem, nevis datorā. Tiks veidota mediatēka un maza zālīte ar kvalitatīvu tehnisko aprīkojumu (aptuveni 25 cilvēkiem), kas cita starpā piedāvās arī iespēju draugu kompānijai atnākt ar savu filmu. Viens no KKC sapņiem ir atdot rīdziniekiem arī pieguļošo skvēru, kur patlaban ir autostāvvieta. «Galvenais ir neiestagnēt,» vērojot pārējo Rīgas radošo kvartālu pieredzi, secinājis Dāvis Kaņepe. Tāpēc pirmo gadu KKC radošā dzīve pamatā atspoguļos viņa subjektīvo gaumi, bet turpmākajā darbībā katru gadu tiks rīkots konkurss uz jauna mākslinieciskā vadītāja vietu.

Latvijā vairāk iespēju

Dāvis Kaņepe Romā studē jau trīs gadus, itāļu valodā «pretendē uz Toskānas» akcentu, bet viņš noteikti brauks atpakaļ. «Daudziem varbūt tas skan absurdi, bet Latvijā ir daudz lielākas iespējas,» viņš ir pārliecināts. Un ne tikai tāpēc, ka viņš, studējot Nacionālajā kinoskolā, piedzīvojis, ko nozīmē reāla cenzūra - studentu iecerētā pret Berluskoni režīmu vērstā performance apturēta 20-30 sekunžu laikā. Jā, arī viņš zina, kāda ir sajūta, kad finansējuma konkursā tavu ideju neatbalsta. «Bet varbūt tā mana filma vēl nav tik laba, lai kāds producētu. Ir par maz pašiniciatīvas,» upura un cietēja loma pasaules vēju gudrību uzsūkušo Latvijas Dāvi nevilina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sig trio

Sig jeb Zigfrīds ir mūziķis, arī fotogrāfs un kinorežisors, kurš pilnībā pārvalda čellu un klavieres, komponists, kura radošajiem meklējumiem neviens mūzikas žanrs nav gana ietilpīgs.
Kopā ar Zigfrīdu uzstāsies arī franču jaunā džeza saksofona zvaigzne Gijoms Perē.
Trešais trio dalībnieks ir bundzinieks Viktors Pivtoripavlo no Krievijas, kuram mūziku pasūtījis arī režisors Kirils Serebreņņikovs.
7. septembrī plkst. 19 Jelgavas kultūras namā; 9. septembrī plkst. 23 Homo novus noslēgumā koncertā Kaņepes Kultūras centrā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?