Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Prieks var būt īslaicīgs

Tas, ka katrs piektais Latvijas piecpadsmitgadnieks vāji saprot tekstu, ko pats izlasījis, neizklausās slikti, ja ņem vērā, ka pirms sešiem gadiem paša izlasīto neizprata teju katrs trešais. Arī informācija, ka vidējo izglītību nav ieguvusi piektdaļa jauniešu vecumā no 20 līdz 24 gadiem, iegūst labāku nokrāsu, zinot, ka pirms astoņiem gadiem tādu jauniešu bija vairāk.

Eiropas Komisijas (EK) ziņojuma projekts par dalībvalstu sasniegumiem izglītībā liecina par pozitīvām tendencēm Latvijas izglītībā, tomēr eksperti iesaka pāragri nepriecāties - nesenās pārmaiņas turpmākajos sasniegumos var ienest arī krietnas korekcijas.

Ziņojumā izmantoti dati no dažādiem izglītības pētījumiem. Piemēram, skolēnu sasniegumus matemātikā, zinātnēs un lasītprasmē EK aprakstījusi, izmantojot PISA salīdzinošo pētījumu ar nu jau trīs gadus veciem datiem, kuri liecina - Latvijas skolēnu sasniegumi ir labāki nekā vidēji Eiropas Savienībā. Par Latviju pozitīvi liecina arī, piemēram, dati, ka izglītošanos pametuši mazāk jauniešu nekā 2002.gadā, ir vairāk pieaugušo, kas 30-34 gadu vecumā iegūst augstāko izglītību. Cits rādītājs par pieaugušajiem nav iepriecinošs - līdzdalība mūžizglītībā ir samazinājusies. Ziņojumā norādīts, ka Latvijā atbildība par pieaugušo izglītību sašķelta starp dažādām institūcijām. To kā trūkumu netieši min arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura uzskata, ka mūžizglītības finansējums jākoncentrē Izglītības un zinātnes ministrijas programmās, nevis kā pašlaik Labklājības ministrijā, norāda viņas preses pārstāve Agnese Korbe.

Ziņojums Latviju ierindo starp tām valstīm, kurās izglītībā vērojams «pozitīvs progress», taču eksperti iesaka nepārsteigties ar spalvu pucēšanu. No tā nevar secināt, ka izglītība Latvijā būtu labāka nekā vidēji ES, taču «mēs turamies normas robežās» un rezultāti liecina par stabilitāti, saka izglītības eksperts Guntars Catlaks. Tomēr gan viņš, gan sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Marija Golubeva norāda - EK ziņojums ir novecojis, vēl projekta stadijā esot, jo budžeta griezieni Latvijas izglītībā radījuši pārmaiņas, kuru sekas būs redzamas turpmākajos gados. M.Golubeva negatīvu ietekmi prognozē pedagogu atalgojuma samazināšanai - ja skolotājs, kam maksā teju tik daudz, cik apkopējam, ir zaudējis motivāciju, viņš nevar motivēt arī skolēnus. Tikai pēc gadiem būšot jūtamas daudzu pieredzējušo skolotāju aiziešanas sekas. Kritiskus vārdus izpelnījusies arī finansēšanas modeļa «nauda seko skolēnam» ieviešana, kas, pēc G.Catlaka domām, ved uz lielāku izglītības nevienlīdzību. Par pasaulē labāko izglītības sistēmu atzītās Somijas veiksmes atslēga ir tieši vienlīdzīgas izglītības piedāvājums neatkarīgi no tā, kurā skolā skolēns mācās, taču Latvija virzoties pretēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?