Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Probkas prikols

Intars Busulis Eirovīzijā neizgāzās, neskatoties uz to, ka neiekļuva finālā. Smagi strādāja, nodziedāja, parādīja sevi, un tas, ka vairāk zvanītāju balsis dabūja citi, par mākslinieku neliecina ne labu, ne sliktu. Diemžēl to pašu nevar teikt par Latviju. Turklāt Latvijas izgāšanās šī gada Eirovīzijas pasākumā nebūt nav saistīta ar to, ka tās pārstāvis Busulis ar dziesmu Probka neiekļuva finālā.

Latvija no pārējām divām Baltijas valstīm Maskavas pasākumā atšķīrās ne vien ar to, ka tās dziesma neiekļuva finālā, bet arī ar to, ka tika pārstāvēta ar dziesmu krievu valodā. Busuļa Eirovīzijas kolēģis no Lietuvas dziedāja angliski, bet Igauniju pārstāvēja, tik pašsaprotami, dziesma igauņu valodā.

Tas, ka no Baltijas valstīm visaugstāko - sesto vietu - finālā šogad ieguva igauņi, cerams, Latvijā vismaz uz kādu laiku ir atcēlis argumentus par valodas ietekmi uz vietu, kurā Eiropas skatītāji dziesmu (vai valsti) ierindo. Piemēram, tieši orientējoties uz rezultātu, Kārlis Streips jau martā apsveica Busuļa izvēli dziedāt Maskavā krieviski: «Nepārprotami ir skaidrs, ka krievu valodu prot lielāks skaits Eirovīzijas skatītāju nekā latviešu valodu. Vēl vairāk, Intars noteikti krievu valodā dzied daudz, daudz labāk, nekā vakar Ventspilī pietiekami daudz finālistu dziedāja angļu valodā.» Šai sakarā interesanti, protams, būtu uzzināt, cik daudz Eirovīzijas skatītāju pamanīja (un cik daudz novērtēja) to, ka Sandra Nurmsalu dziedāja igauniski? Latvieši - noteikti. Un vēl - BBC mājaslapā Sandrai Nurmsalu jeb Igaunijai bija veltīts daudz pozitīvu komentāru, arī faktam, ka viņa dzied igauniski: «Apsveicu Igauniju par drosmīgu izvēli!», «Uz fona, kur lielākā daļa valstu izvēlas angļu valodu, Igaunija demonstrē patstāvību. Es domāju, ka vairākums cilvēku to sapratīs», «Es varu redzēt Igauniju uzvaram. Valoda tās priekšnesumu padara vēl mistiskāku».

Katru gadu Latvijā tiek diskutēts par tā saucamajiem Eirovīzijas standartiem (kas ir un kas nav Eirovīzijas dziesma) un nereti par dziesmas valodu turklāt. Esmu starp tiem, kam šīs diskusijas šķiet bezjēdzīgas, jo nav pierādīts pašas Eirovīzijas jēdzīgums. Tāpēc nākas iztikt ar secinājumu, ka Latvija piedalās jocīgā pasākumā, kura jēga ir grūti apjaušama. Taču vismaz princips ir skaidrs - Eirovīzija ir konkurss, kurā izpildītāji piedalās, pārstāvot valsti (kā teikts Vikipēdijā - nacionālo televīziju uzdevums ir izvēlēties dziedātāju un dziesmu, kas pārstāv savu valsti starptautiskajā konkursā). Tāpēc vismaz no šī - pārstāvniecības aspekta (un nevis rezultāta) «valodas jautājuma» apspriešana ir svarīga. Un drīkst arī uzdot jautājumu - vai tad, ja Busuļa krieviskā dziedāšana tik tiešām būtu varējusi garantēt Latvijai augstu vietu finālā, šī vieta Latvijai un tās pilsoņiem būtu vairāk vērta par pazemojumu tikt pārstāvētiem ar krievu valodu?

Pats Busulis gan cilvēkiem, kurus apbēdināja fakts, ka mākslinieks nacionālajā atlasē savācis skatītāju balsis par dziesmas izpildījumu latviešu valodā, starptautiskajā konkursā nolēma dziedāt krieviski, Apollo videointervijā ieteica tikt galā ar viņu problēmām, kas saistītas ar krīzi, dzert pienu, baldriānu, žeņšeņu un neuztraukties par sīkumiem: «Jo es uzskatu, ka tas ir pilnīgs sīkums. Tur nav nekādas politikas, nekāda egoisma no mūsu puses. Tas vienkārši tāds prikols.»

Taču varbūt tieši tāpēc fakts, ka Maskavā Latviju pārstāvēja prikols, šķiet pat vēl skumjāks par Georga lentītēm. Tās bantītes pie automašīnām un pat velosipēdiem es uztveru kā nepatiku pret Latvijas karogu un neatkarību, ar ko lepni tiek demonstrēta vismaz nelojalitāte mūsu valsts vēsturei. Taču ar tām atsevišķa Latvijas iedzīvotāju daļa mēģina pierādīt sev un apkārtējiem savu identitāti vai vismaz parādīt savas identitātes meklējumu mokas.

Bet Busulim dziedāšana krieviski neesot ne egoisma, ne politikas jautājums - vien prikols, ar kuru Latvija Eirovīzijā izgāzās, jo prikols acīmredzami netika saprasts. No malas, un vienalga no kuras - no Igaunijas, no Krievijas vai jebkuras citas malas tas visticamāk izskatījās pēc neveiksmīga pielīšanas mēģinājuma vai vēl sliktāk - pēc apstiprinājuma aizdomām par Latvijas prokrievisko orientāciju.

Turklāt nākamais prikols , kas šo vēl vairāk apstiprinātu, nemaz ilgi vairs nav jāgaida. Viens latviešu onkulītis studentu mītiņā, kur jaunieši prasīja valdībai nesašaurināt Latvijā izglītības iespējas, dalījis lapiņas - lai neiet uz 6.jūnija vēlēšanām. Un arī bez lapiņu lasīšanas daudzi latvieši uzskata, ka apgrūtināt sevi ar piedalīšanos vēlēšanās ir bezjēdzīgi, tādējādi paverot iespējas vismaz pusi no Latvijai atvēlētajām deputātu vietām ieņemt cilvēkiem, kam Latvijas valstiskā neatkarība šķiet kļūda. Tāpēc jautājums šobrīd, visticamāk, nav par to, ka Eiropa mūs nesapratīs, bet - kad beidzot mēs sapratīsim paši sevi. Un laika vairs nav daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?