Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Problēmas arī ar peļņas nodokļa norēķiniem

Pienāciet pēc mēneša, varbūt tad kaut ko konkrētāku zināsim! Šādu atbildi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Aizkraukles nodaļā saņēma Agita, kura vēlējās aizpildīt deklarāciju, lai varētu samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par gūto peļņu no latu rezerves fonda apliecību pārdošanas. VID problēmu skaidro ar to, ka normatīvos nav skaidri noteiktas peļņas aprēķina metodes, tāpēc nav zināms, cik lielu nodokli iekasēt.

Turpretim atbildīgā Finanšu ministrija (FM) norāda, ka normatīvos pamatprincipi ir noteikti, tāpēc nekādas izmaiņas aprēķina metožu izstrādei netiks virzītas. FM gan pieļauj, ka varētu vienkāršot pašreizējo kārtību.

Diena jau ziņoja par pro-blēmām ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par darba auto izmantošanu privātajām vajadzībām. Galvenās galvassāpes bija par to, kā aprēķinos nodalīt auto izmantošanu dienesta un personiskajām vajadzībām. Spriežot pēc FM aprēķiniem par gada pirmo ceturksni, tās atsaukušās arī uz valsts budžetu, proti, no plānotajiem desmit miljoniem latu (ce-turksnī) par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām iekasēti tikai nedaudz vairāk par miljonu. FM gan norāda - tā kā dienesta auto nodoklis ir daļa no IIN, ļoti precīzi dati, cik tas ir iekasēts, nav noskaidrojami.

Plāta rokas

No gada sākuma IIN ir jāmaksā arī par ienākumiem no kapitāla pieauguma, proti, no ieguldījumu fondiem, vērtspapīriem, arī akcijām. Nodokļa likme ir 15%, un tā tiek piemērota peļņai - starpībai starp aktīvu pārdošanas un pirkšanas cenu. Savukārt gūtajiem procentiem par depozītiem, uzkrājošajai apdrošināšanai, pensiju fondiem IIN likme ir 10%. Saistībā ar šiem uzkrājumiem cilvēkiem nav jāiet uz VID un jādeklarē gūtā peļņa, jo banka automātiski atskaita nodokli un iemaksā to valsts kasē. Savukārt, pārdodot instrumentus, kuru peļņa tiek aplikta ar 15% IIN likmi, cilvēkiem pašiem jāiet uz VID un pēc deklarācijas aizpildīšanas jāsamaksā IIN. Ja peļņa pārsniedz 500 latu mēnesī, deklarācija jāiesniedz līdz nākamā mēneša 15.datumam pēc peļņas gūšanas, bet, ja zem 500 latiem, atskaite jāiesniedz reizi ceturksnī. Tā vēlējusies izdarīt arī Agita, jo viņas peļņa no SEB bankas latu rezerves fonda bija 30 latu. Kad viņa uz VID Aizkraukles nodaļu, dienesta darbinieces «plātīja rokas, jo neko nezināja - ne kādus papīrus no manis pieņemt, ne kādas formas pildīt. VID teica - pienāciet pēc mēneša, varbūt kaut ko konkrētāku zināsim - un solīja nesodīt, ka deklarāciju neesmu iesniegusi līdz 15. aprīlim.»

Sarežģīti aizpildīt

VID Dienai norāda, ka šobrīd spēkā esošajos normatīvos nav skaidri noteiktas aprēķina metodes, kā aprēķināt peļņu no darījumiem ar latu rezerves fonda apliecībām. Tas nozīmē, ka VID nav iespējams izstrādāt metodiskos materiālus ar aprēķina piemēriem šādos gadījumos. FM speciāliste Astra Kaļāne norāda, nekādas izmaiņas šajā sakarā normatīvos nav plānotas, jo likumā ir noteikti pamatprincipi, kā aprēķināt kapitāla pieaugumu un tādējādi arī maksājamo nodokli. Tas nav vienkārši, atzīst A. Kaļāne, tā kā darījumi ar Latvijā kopumā četru latu rezerves fondu apliecībām notiek ievērojami biežāk nekā ar citu ieguldījumu fondu apliecībām, un jādeklarē ir katrs darījums. «Deklarācijas aizpildīšana prasa iedziļināšanos,» atzīst arī SEB bankas pārstāve Agnese Strazda, un tādos gadījumos cilvēkiem padomu sniedz banka. Klientu aizpildītās deklarācijas VID pieņem, tāpēc gadījums Aizkraukles VID, kur Agitai neviens neko nevarēja paskaidrot, ir nepatīkams, nosaka SEB bankas pārstāve. FM aicina cilvēkus, kam radušās grūtības aizpildīt deklarāciju, vērsties arī ministrijā. «Problēmu mēs esam apzinājuši. Ir vairāki risinājumu varianti,» teica A. Kaļāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?