Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Prognozē apdrošināšanas cenu kāpumu

Turpinoties Latvijas tautsaimniecības attīstībai, arī apdrošināšanas tirgū saglabājas mērena izaugsme, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati. Tas veicina parakstīto bruto prēmiju pieaugumu visiem lielākajiem apdrošināšanas veidiem, tai skaitā gaidāms, ka pieaugums turpināsies arī brīvprātīgajos apdrošināšanas veidos, kas sākuši atkopties no ievērojama krituma krīzes laikā.

Dzīvība - līderpozīcijās

Lielākais pieaugums bruto parakstītajās prēmijās bija dzīvības apdrošināšanā (+3,2 miljoni latu), ko nodrošina uzkrājošā dzīvības apdrošināšana kā ilgtermiņa uzkrājums, kas ilgstoši saglabā stabilu izaugsmi, savukārt atjaunotā iespēja apdrošināt valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku veselību veicinājusi ievērojamu parakstīto prēmiju pieaugumu arī veselības apdrošināšanā (+2,4 miljoni latu). Savukārt obligātajā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā parakstīto prēmiju apmērs turpina sarukt (-0,3 miljoni latu), jo sīvā konkurence šajā apdrošināšanas veidā neļauj strauji paaugstināt apdrošināšanas polišu cenu, un, lai izvairītos no ilgstošiem zaudējumiem, apdrošinātāji prognozē nākamajā gadā paaugstināt polišu cenu vismaz par 5%.

Kompānija Compensa Life Vienna Insurance Group SE valdes priekšsēdētājs Viktors Gustsons uzsver, ka «cilvēkiem ir drošība par nākotni, tiekot galā ar ikdienas tēriņiem, parādās brīva nauda, ko vēlas uzkrāt, tādēļ palielinās dzīvības apdrošināšanas ilgtermiņa uzkrājumu īpatsvars. Jau vairākus ceturkšņus Latvijai vērojams straujākais iekšzemes kopprodukta pieaugums Eiropas Savienības (ES) valstīs, arī pārejas uz eiro valūtu tuvošanās sniedz ekonomikas ilgtspējas sajūtu».

V. Gustsons uzskata, ka Latvijas apdrošinātājiem, kas darbojas dzīvības apdrošināšanas jomā, jācenšas sasniegt Eiropas vidējo līmeni: «2012. gadā Latvija bija viena no pēdējām ES dalībvalstīm dzīvības apdrošināšanas jomā pēc procentuālā prēmiju apjoma. Ja Eiropā vidēji tie ir 60%, tad Latvijā tikai 10-14% no kopējām apdrošināšanas prēmijām. Visaugstākie rādītāji ir Lihtenšteinai, Šveicei, Somijai, Lielbritānijai, Dānijai, Norvēģijai un Zviedrijai.» Savukart Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijā šogad vērojams būtisks pieaugums pensiju uzkrājumu jomā: +28%, ka ir augstāks rādītājs nekā valstī vidēji apdrošināšanas tirgū.

Jolanta Jērāne, a/s Citadele atklātais pensiju fonds valdes priekšsēdētāja, gan norāda: «Pieaugumu apdrošināšanas nozarē skaidrojam ar iemaksām no līgumiem, kuriem šā gada pirmajā pusgadā beidzās līguma termiņš. Kā ierasts, daži klienti, saņemot uzkrājumu, to tērē pēc saviem ieskatiem, taču liela daļa klientu izvēlas uzkrāto kapitālo iemaksāt, noslēdzot jaunu līgumu.» Šogad pirmajā pusgadā Citadele Life parakstīto prēmiju apjoms bija tādā pašā līmenī kā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Kā galvenos faktorus, kas ietekmējuši uzkrājošās apdrošināšanas tirgus pieaugumu 2013. gada pirmajā pusgadā, var minēt uzņēmumu finansiālo stabilizāciju. Jāpiemin, ka tradicionāli gada beigas ir brīdis, kad pieaug apdrošināšanas prēmiju maksājumi gada griezumā. Prognozējams, ka sākotnēji nelielu, taču ar laiku jūtamu ietekmi uz apdrošināšanas tirgu dos valsts fondēto pensiju sistēmas 2. līmeņa dalībnieku iespēja, sasniedzot pensijas vecumu, izvēlēties par uzkrātajiem pensiju 2. līmeņa līdzekļiem iegādāties mūža polisi kādā no dzīvības apdrošināšanas kompānijām.

Klienti izvēlas atbildīgāk

Pēdējie divi gadi rāda pozitīvu tendenci arī nedzīvības apdrošināšanā. BTA Insurance Company valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus tomēr atzīmē: «Lietuvā nedzīvības apdrošināšanā ir virs 10% pieaugums, Igaunijā arī teju 10%, Latvijas tirgus tomēr atpaliek no kaimiņiem. Taču šogad redzam, ka veiksmīgi attīstās nelaimes gadījumu, nekustamo īpašumu un ceļojumu apdrošināšana. Latvijas ekonomika atveseļojas, cilvēki kļūst maksātspējīgāki, ceļo vairāk, bet īpašumus apdrošina ne tikai tie, kuri ņēmuši bankas kredītus, domājot tieši par sekām, arī citi nemēģina taupīt naudu un cerēt, ka gan jau nekas neatgadīsies. Arī pieredzētās nelaimes, ko izraisīja plūdi un citas dabas parādības, liek rūpīgāk izturēties pret riskiem, un cilvēki īpašuma apdrošināšanai piepērk klāt tādu risku apdrošināšanu, kas nav iekļauts standarta paketē.»

Cenas augšot

Runājot par nākamā gada tendencēm, J. Lucaus uzskata, ka eiro tuvošanās un spekulācijas ap cenu pieaugumu visās nozarēs daudziem apdrošinātājiem liks palielināt polišu cenu vai izvērtēt izmaksājamās atlīdzības segumu.

«Attiecībā uz eiro valūtas ieviešanu raugos mierīgi, BTA šo ciklu izdzīvoja jau Igaunijā. No 2005. gada, kad sākām tur darbību, darījumi notika igauņu kronās, bet, Igaunijai iestājoties eirozonā, arī mēs mainījam norēķinu un cenu sistēmas, lai varētu arī turpmāk apdrošināt pakalpojumus Igaunijā. Apdrošināšana mijiedarbojas ar visām nozarēm - sākot no medicīnas, auto servisiem, nekustamo īpašumu tirgu, un, kāpjot cenām citās nozarēs, apdrošināšanas pašizmaksas arī pieaugs. Turklāt lielākā daļa polišu jau ir eiro.»

J. Lucaus uzskata - apdrošināšanas tirgus ir atkarīgs no konkrētās valsts ekonomikas izaugsmes, liela loma ir, cik veiksmīgs ir valsts pārvaldes modelis: «Joprojām jūtamas sekas tam, cik veiksmīga bijusi gatavošanās krīzei, piemēram, Igaunijā tirgus rādītāji ir labāki, jo viņiem nebija tādu triecienu kā Latvijā Parex sabrukuma un no tā izrietošu seku ekonomikā. Arī Lietuvā man zināms tikai viens šāds gadījums, un vēl ir jautājums, kas bija pirmais: Krājbanka vai Snoras banka un kurš kuru nogremdēja. Turklāt Snoras nebija liela banka, bet cik necik nozīmīga tirgus spēlētāja tikai dažās jomās.»

Prognozes ar plus zīmi

FKTK statistika liecina, ka 2013. gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas sabiedrības kopumā strādāja ar peļņu, tomēr nedzīvības apdrošināšanā šobrīd tendence ir daudz optimistiskāka (2013. gada peļņa sasniedza gandrīz 1,8 milj. latu) nekā dzīvības apdrošināšanā, kas cieš zaudējumus (706 tūkst. latu apmērā 2013. gada 1. pusgadā), stāsta FKTK Statistikas un analīzes daļas vadītāja Irina Ivanova un pieļauj: «Visticamāk, turpmāk iedzīvotāju vidū pieprasītā un apdrošināšanas sabiedrībām peļņu nesošā būs sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nozares attīstības rādītāji

2013. gadā Latvijā darbojas septiņas apdrošināšanas sabiedrības (divas dzīvības un piecas nedzīvības apdrošināšanas), kā arī 13 ES dalībvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāles (piecas dzīvības un astoņas nedzīvības apdrošināšanas).
Pieprasītākie veidi Latvijā ir veselības apdrošināšana, sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana KASKO un OCTA, dzīvības apdrošināšana un īpašuma apdrošināšana.
Šī gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas tirgū parakstīto bruto prēmiju apmērs, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 7,1% un sasniedza 168 miljonus latu.
Latvijā reģistrētās riska apdrošināšanas kompānijas turpina audzēt biznesa apjomu ārpus Latvijas un eksportē savus pakalpojumus.
Avots: FKTK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?