Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prognozētās izmaiņas KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) strukturālās izmaiņas, kuras iestādes vadītājs Jaroslavs Streļčenoks pieteica vasaras sākumā, ir uzņēmušas apgriezienus. Piepildījušies arī vairāku politiķu paredzējumi, ka reorganizācijas rezultātā J. Streļčenoks centīsies atbrīvoties no savas opozīcijas. Ilgstošās tiesvedības un strīdi KNAB priekšnieka un vairāku viņa padoto attiecībās jau ir novājinājuši KNAB. Iespējams, ziņas par vairāku KNAB darbinieku atbrīvošanu tagad nemestu tādu ēnu uz biroju, ja J. Streļčenoks pārmaiņas izskaidrotu, taču viņš ir devies vairāku nedēļu atvaļinājumā.

Novembrī beidzas J. Streļčenoka pirmais piecu gadu pilnvaru termiņš, bet viņš ir noskaņots kandidēt atkārtoti. Likums nosaka, ka viena persona var KNAB vadīt divus pilnvaru termiņus. Pavasarī pieņemtie grozījumi KNAB likumā arī nosaka, ka kandidātu izvērtēšana ir uzticēta speciālai komisijai. To atgādinot, premjers Māris Kučinskis (ZZS), kura pārraudzībā atrodas KNAB, atturējās Dienai izteikt savas domas, vai koalīcija varētu atbalstīt J. Streļčenoka apstiprināšanu amatā vēlreiz. Taču citu ZZS politiķu noskaņojums liecināja, ka valdošajā partijā tagadējam KNAB priekšniekam varētu būt atbalsts. Pieredze liecina, ka ZZS izšķirīgos balsojumos ir pratusi nodrošināt vairākumu sev izdevīga lēmuma pieņemšanā.

Tiesvedības turpināsies

Pirms došanās atvaļinājumā KNAB priekšnieks J. Streļčenoks nolēma atbrīvot ilggadējo KNAB darbinieci Jutu Strīķi, ziņo aģentūra LETA. Tās rīcībā ir informācija, ka KNAB priekšnieks izdevis rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu. Iespējams, no darba birojā atbrīvos arī Izmeklēšanas nodaļas vadītāju Lienīti Šikori un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka vietnieku Mārtiņu Lodi. J. Jurašs un L. Šikore ir vieni no asākajiem J. Streļčenoka kritiķiem. J. Jurašs sola apstrīdēt tiesā savu atbrīvošanu no darba KNAB un sarunā ar LETA pieļāvis, ka viņa atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam. J. Streļčenoks savukārt lemšot par iespēju «kompetentām iestādēm lūgt izvērtēt» J. Juraša izteikumus, kuros saskata neslavas celšanu un nepatiesas informācijas izplatīšanu.

KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, kura pašlaik pilda iestādes vadītājas pienākumus, Dienai apstiprināja, ka no 15. augusta plānots izbeigt dienesta attiecības ar četrām amatpersonām. Taču Informācijas atklātības likums nosaka, ka rīkojumam par reglamenta ieviešanu - tajā skaitā informācijai par amatpersonām, kas līdz šim ieņēma likvidētos amatus un ieņems jaunizveidotos amatus, - ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss. Trešdien KNAB informācijā medijiem apstiprināja, ka J. Strīķei piemērots disciplinārsods - atbrīvošana no amata no 8. jūlija, jo J. Strīķe bez attaisnojoša iemesla ilgstoši nav atradusies savā darba vietā, tā pārkāpjot KNAB darba kārtības noteikumus.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdis Ainars Latkovskis (Vienotība) uzskata, ka jautājums nav par J. Strīķi, ar kuru KNAB vadība sāka tiesāties jau 2013. gadā, kad viņa pirmo reizi tika atbrīvota no amata. «Runa ir par koncepciju, kādu kursu KNAB īstenos. Koalīcijai ir visas iespējas atrast kādu uzlecošu zvaigzni, kura var mainīt KNAB kursu,» uzskata A. Latkovskis. Tikmēr Kārlis Seržants (ZZS) pieļauj - tas, ka ir samazinājies nopietnu, pēc KNAB iniciatīvas atklātu lietu skaits, lielā mērā saistīts tieši ar to bloku darbību, kas bija J. Strīķes un J. Juraša atbildībā. KNAB priekšniekam neesot lielas iespējas iejaukties izmeklēšanas un operatīvās darbības veikšanā. «Arī es neesmu sajūsmā par Streļčenoku, bet viņam jau arī nedeva iespēju strādāt,» piebilda K. Seržants.

Palielināja varu

Notiekošais KNAB ir saistīts ar gada sākumā veiktajiem priekšdarbiem, lai nodrošinātu KNAB priekšniekam J. Streļčenokam lielāku varu. Pavasarī Saeima pieņēma grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas palielināja KNAB priekšnieka pilnvaras. Pēc bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova (Vienotība) iniciatīvas Saeima noteica, ka turpmāk KNAB nodarbinātie atrodas valsts dienestā, nevis darba tiesiskajās attiecībās, kas apgrūtināja iestādes vadītāja iespējas prasīt darba uzdevumu izpildi un sodīt par to neveikšanu. Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā KNAB vadītājam ir arī vieglāk atbrīvot no darba iestādē strādājošos, kas zaudējuši viņa uzticību. Minētais priekšlikums sākotnēji nebija iekļauts grozījumu projektā, kuru Saeimā iesniedza Valsts kanceleja ar mērķi nostiprināt KNAB neatkarību, lai izpildītu Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) rekomendācijas.

Jūnija sākumā J. Streļčenoks izdeva rīkojumu par strukturālajām izmaiņām KNAB. Tās tika sāktas uz KNAB jaunā reglamenta pamata uzreiz pēc tam, kad premjers M. Kučinskis to apstiprināja. Reorganizāciju plānots veikt līdz augusta beigām. Tās gaitā likvidēs Darbības nodrošinājuma nodaļu un vairākas amata vietas, vietā izveidojot Informācijas analīzes nodaļu, tādējādi cerot nostiprināt izmeklēšanas un operatīvās darbības funkciju izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?