Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Protestē pret kodolenerģiju

Nerimstot ziņām par radiācijas noplūdi Japānā no bojātās Fukušimas atomelektrostacijas (AES), pasaules iedzīvotāji arvien vairāk satraucas par risku, ko cilvēku veselībai var radīt šādas avārijas. Tas licis sarosīties aktīvistiem daudzviet pasaulē, taču vācieši nedēļas nogalē pulcējās valstī līdz šim lielākajā pret kodolenerģijas izmantošanu vērstajā demonstrācijā, kurā, bruņojušies ar apņēmību ilgai cīņai, skandēja: «Fukušima ir brīdinājums - slēdziet visas kodolstacijas!»

Turpinās cīņu

Vairāk nekā 250 tūkstoši cilvēku sestdien izgāja Vācijas pilsētu ielās, pieprasot slēgt visas 17 valsts teritorijā esošās AES. «Šī demonstrācija ir tikai iesākums jaunai un spēcīgai pret kodolenerģiju vērstai kustībai. Mēs nepadosimies, līdz stacijas netiks apturētas,» kodolenerģijas apkarošanas organizācijas Ausgestrahlt pārstāvja Johana Staja teikto citējis BBC.

Reaģējot uz ziņām par radiācijas noplūdi Japānā, Vācijas kanclere Angela Merkele jau 14. martā pasludināja trīs mēnešu moratoriju kodolreaktoru darbības pagarināšanai, kā arī uz laiku pilnībā apturēja septiņu vecāko kodolreaktoru darbību, lai veiktu drošības pārbaudes.

Protests notika dienu pirms Bādenes-Virtembergas un Reinzemes-Pfalcas federālo zemju vēlēšanām, kurās daudzi prognozējuši atbalsta pieaugumu sociāldemokrātiem un zaļajiem, kas iestājas pret kodolreaktoru darbību un iesaistījušies sestdienas akcijā. Tas iezīmētu politiskās karjeras norieta sākumu A. Merkelei, kas norādījusi, ka kodolenerģija varētu vēl tikt izmantota līdz tam brīdim, kad Eiropas spēcīgākā ekonomija pilnībā pārietu uz tādiem alternatīvās enerģijas ieguves veidiem kā, piemēram, vēja enerģija, raksta AFP. Šobrīd Vācija no AES iegūst ap 23% visas elektroenerģijas.

Taču vācieši nav vienīgie, kas nedēļas nogalē protestēja pret kodolenerģiju. Aktīvisti izgāja arī Itālijas galvaspilsētas Romas ielās, lai paustu neapmierinātību ar valdības ieceri par atomereaktora būvi. Lai gan traģēdija Japānā valdībai likusi uz laiku plānu apturēt, valstī jūnijā par šo jautājumu gaidāms referendums.

Kļūdaini mērījumi

Ar aicinājumu veikt izmaiņas valsts kodolenerģijas industrijā ielās svētdien izgāja arī japāņi, kuri dzīvo arvien pieaugošas radiācijas draudos. Vēl lielāku satraukumu radīja ziņas, ka radiācijas līmenis svētdien pat desmit miljonus reižu pārsniedzot normu. Tomēr bojātās Fukušimas AES pārstāvji informāciju vēlāk atsauca kā kļūdainu. Tā kā pēc pirmā mērījuma tika evakuēti it visi darbinieki, neesot bijis iespējams veikt kontrolmērījumu un radusies kļūdaina informācija par ievērojamu radioaktiviātes pieaugumu. Tomēr radiācijas līmenis vēl aizvien esot ļoti augsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?