Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Proza uz vietas nestāv

«Rakstnieki jau ir intraverti, un citreiz, sēžot mājās un rakstot, liekas, ka kļūsti mežonīgs, ārpasaulē neizejot. Prozas lasījumi ir vislabākā socializācija - klātienē dzirdēt, kas un kā notiek,» saka Māris Bērziņš. Tradicionālais literatūras festivāls Prozas lasījumi šogad Rīgā norisināsies no 8.decembra līdz 13.decembrim un rakstniekam trāpījusies kopsaucēja loma. Viņš festivālu noslēgs, lasot jaunu stāstu, tas ir - topoša romāna fragmentu.

Piecdesmit

Prozas lasījumi, neraugoties ne uz ko, šogad Rīgā norisināsies ar īpašu vērienu. Rakstnieka Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei veltītā pasākumu sērija tiek rīkota kopš 1995.gada, šogad tā uzstādīs savdabīgu rekordu - astoņos pasākumos savus jaunākos darbus lasīs aptuveni 50 dažādu paaudžu atšķirīgus žanrus cienoši rakstnieki. «Izceļamies ar rakstnieku skaitu. Tik daudz nav bijis nekad,» lūgts raksturot šī gada festivāla specifiku, saka Latvijas Literatūras centra vadītājs Jānis Oga. Šī iemesla dēļ Prozas lasījumi šogad arī garāki - sāksies nevis ceturtdienā, kā ierasts, bet otrdien. Apgūtas jaunas sarīkojumu vietas. Bet galvenais, par ko priecājas J.Oga: «Daudz jaunu vārdu. Starp tiem tādi, kas līdz šim maz publicējušies, arī tādi, kam šī ir pirmā satikšanās ar nopietnāku auditoriju. Laime, ka finansējums festivālam tika piešķirts jau pagājušajā gadā, tāpēc varam to atļauties. Un rakstnieku skaits liecina, ka proza nestāv uz vietas. Ja katrs no šiem autoriem gada laikā ir uzrakstījis vismaz stāstu un reizi pāris gados varam gaidīt grāmatu, tātad viss notiek.»

Lasījumi sāksies otrdien Spīķeros, kur Dirty Deal Cafᅢᄅ dzejnieka Kārļa Vērdiņa vadībā savus nepublicētos darbus lasīs Ieva Plūme, Margarita Perveņecka, Ineta Meimane, Andris Akmentiņš, Aivars Eipurs un Māris Mikulāns. Trešdien Satori grāmatnīcā savus darbus lasīs rakstnieces Noras Ikstenas šā gada Literārās akadēmijas audzēkņi Andris Habermanis, Renāte Kārkliņa, Vilis Kasims, Justīne Kļava, Elīna Rode, Andris Šmīdebergs, Jānis Timošenko un Jānis Valks. Ceturtdien jaundarbus lasīs autori, kas talantu Literārajā akadēmijā slīpējuši Laimas Muktupāvelas vadībā, - Gints Romanovskis, Ilze Ķīķere, Zane Akermane, Osvalds Zebris, Anta Blumberga, Sandra Sabīne Jaundāldere, Jana Veinberga, Dace Voitkeviča, Kristaps Tukišs. Un vēl un vēl. Sergejs Moreino, Rūta Mežavilka, Aivars Kļavis, Pēteris Pūrītis un Egīls Venters iepazīstinās ar jaunāko stāsta un romāna žanros, Māra Cielēna, Baņuta Rubess, Ieva Samauska, Juris Zvirgzdiņš un Arno Jundze tiksies ar jaunākiem lasītājiem Bērnu rītā. Būs ārzemju viesiem veltīta pēcpusdiena. Neizpaliks tradicionālās Prozas brokastis Andalūzijas sunī (mieloties aicina Inga Ābele, Dace Rukšāne, Gundars Ignats, Pauls Bankovskis, Ilze Jansone). Bet pasākuma kulminācijā Spīķeru koncertzālē prozu spēlēs Inga Žolude, Juris Zvirgzdiņš, Jānis Rokpelnis, Andra Manfelde un Māris Bērziņš. Ar pilnu pasākumu programmu - sākuma laiku, vietu u.c. - iespējams iepazīties www.prozaslasijumi.lv, turklāt jāatgādina patīkama ziņa - visi pasākumi apmeklējami bez maksas.

Izrauties pasaulē

«Jokojām, ka lasāmos gabalus vajadzētu pirms festivāla ielikt aploksnēs un aizzīmogot. Citādi es, piemēram, varu kādu kolēģa domu turpināt. Vai kāds jau būs uzrakstījis to pašu, ko es,» saka M.Bērziņš. Būt pēdējam esot satraucoši, turklāt «vairākums rakstnieku nav skatuves mākslinieki». «Tomēr reizēm pasaulei ir jāparādās, pat ja lapiņa rokās tās desmit minūtes trīc. Un tāpēc Prozas lasījumi ir ļoti vērtīgs pasākums. Pirmkārt, lasītājiem, kas redz, kā izskatās rakstnieks. Otrkārt, pašiem rakstniekiem. Man, piemēram, šogad pašam daudzi uzvārdi ir sveši, nezinu, ko un kā viņi raksta. Vērtīgi arī tas, ka ir iespēja apmainīties idejām...»

Vai Prozas lasījumi liecina par daudzināto krīzi latviešu literatūrā? «Nekas jau dzīvē neiet tikai uz augšu, bet svarīgi, lai būtu process. Kā arhitektūrā - ja ceļ nesmukas mājas, bez novitātēm, nav labi, bet tomēr jāceļ, kamēr kāds atkal izrausies. Denu Braunu ar reklāmu latviešu literatūra nepārsitīs, un mazliet mums tomēr ir kā ar pravieti savā zemē. 60., 70.gados jau arī bija svarīgāk izlasīt Innostranaja literatura, jo tur bija oh!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?