Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Puķēs iemīlējusies

Starp noputējušajām, krūmiem aizaugušajām ceļmalām pašā lauka vidū garāmbraucējus pēkšņi pārsteidz plašs, rūpīgi kopts un krāšņs dārzs. Visvienkāršākās puķes te parādās visā krāšņumā, jo saimniece ar mīlestību ir atradusi vietu, kur tām vislabāk augt un ziedēt. Jau trīsdesmito gadu Saunas pagastā tiekot rīkotas sētu sakoptības skates, bet pēdējos gados neviens nav pārspējis Zinaīdas Adamovičas dārzu. Pati saimniece gan kautrīgi bilst, ka īstais dārzs vēl arvien dzīvo viņas sapņos.

Sāka ar Vasarieša lilijām

Dārza veidošana sākusies pirms gadiem divpadsmit ar krāšņu liliju kolekciju, vairāk nekā 70 šķirnēm, pārsvarā vietējo selekcionāru izaudzētām. Lielākā daļa liliju stādu diemžēl aizgājusi bojā kādā kailsala ziemā, tagad palikušas pašas izturīgākās Jēkabpils selekcionāra Jāņa Vasarieša šķirnes - 'Pirmklasniece', kas esot viena no skaistākajām un stabilākajām baltajām lilijām, kaislīgā 'Jāņu nakts', oranži mālaina ar dzeltenām maliņām. Visas šķirnes, kuras iegādātas no jauna, vispirms tiek stādītas pašā vecākajā dobē, lai pārbaudītu, kā tās iedzīvosies skopajā Saunas zemē. Augsne te ir mālaina, lai to ielabotu, saimniece nežēlo labi iztrūdējušus kūtsmēslus un kūdru.

Klētiņa ar pelargonijām

Katrā savā puķē Zinaīda ir iemīlējusies līdz ausīm kā pusaudze pirms pirmās balles. Vecā guļbaļķu klētiņa, kas pārvesta no vectēva brāļa saimniecības, apaudzēta ar košām pelargonijām, bet jaunās pirtiņas gals pieder daudzkrāsainu fuksiju zvaniņiem. Fuksiju kolekcija sākusies no vienas dāvinātās puķes, tagad Zinaīdai ir vairāk nekā 15 šķirņu. Pa vasaru tās šūpojas noēnotajā pirtiņas galā, bet ziemā tiek glabātas pagrabā kopā ar āboliem. Fuksijas esot pieticīgas, jāaudzē ēnā, divos gados reizi jāpārstāda, tad dzīvo ilgi. Otrs pirts gals pieder klematisiem, kas jau pārzied.

Piemineklis tēva ābelēm

Zinaīdas tēvs bijis liels ābeļu audzētājs, ābeles pats potējis un stādījis, tās aizņēmušas vai visu pagalmu. 2006. gadā iestādīts jauns ābeļdārzs, bet par piemiņu tēva darbam Zinaīda nosalušos kociņus nav izcirtusi, bet gan apaudzējusi ar vīteņaugiem, pārvēršot par interesantu dārza elementu. Vīteņaugi Zinaīdai esot paši mīļākie, tie vijas arī ap Zinaīdas vīra - prasmīga kokgriezēja - darinātajiem pirtiņas balstiem, lapenīti un soliem. Arī vecās pirts vietā izveidota jauna siena vīnogulājiem, bet klēts vecos pamatus un komposta kaudzi aizsedz dekoratīvi krūmu stādījumi.

Draudzenes brīnās

Tik lielu un kuplu sparģeļa krūmu atceros redzējusi tikai vecāsmātes dārzā. Zinaīda atzīstas, ka viņa cenšas saglabāt visus vecos augus, kas gadsimtiem ziedējuši un zaļojuši latgaliešu māju puķu dārziņos, - sparģeļus, dievkociņu, flokšus. Nereti draudzenes, atbraucot ciemos, brīnoties, ka Zinaīdai vēl ir saglabātas puķes, kuru viņām sen vairs nav. «Un tad es varu palielīties, ka viņa pati man to kādreiz dāvināja, tikai es to esmu pratusi saglabāt.»

Visvairāk Zinaīdai patīk Anglijas senatnīgie dārzi ar daudzgadīgo puķu stādījumiem. Tajos esot daudz ideju, ko var aizņemties un iedzīvināt arī Latgalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?