Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ramsfelds: karš Irākā ir attaisnojis upurus

Asiņainais ASV karš Irākā, par spīti zaudējumiem, esot bijis tā vērts, savos memuāros pavēstījis bijušais ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, kuru daudzi vaino valsts invāzijas neveiksmē.

D. Ramsfelds, kurš bija viens no galvenajiem ASV 2003. gada iebrukuma Irākā vadītājiem, pirmo reizi pēc amata atstāšanas publiski pauž savu nostāju un atmiņas par tā laika notikumiem. Tās apkopotas viņa vairāk nekā 800 lapaspušu biezajos izdevniecībā Penguin iznākušajos memuāros Zināmais un nezināmais, kas veikalu plauktos nonāks nākamajā nedēļā.

Bijušais ministrs, kurš vairāk nekā jebkurš cits prezidenta Džordža V. Buša administrācijas darbinieks ticis kritizēts par bramanību un pašapzinību, tomēr atzīst, ka ir pieļāvis arī dažas kļūdas, raksta The Washington Post. Viņš norādījis, ka būtu vajadzējis pievaldīt mēli daudzos tajā laikā paustajos izteikumos, par kuriem saņēmis skarbu kritiku.

Tomēr lielākā kļūda esot tā, ka viņš neesot uzstājis, lai Dž. V. Bušs pieņem viņa atkāpšanos 2004. gadā, kad tika publiskots skandāls par amerikāņu nežēlīgo apiešanos ar kara gūstekņiem Abū Graibas cietumā. «Lūkojoties pagātnē, redzu, ka administrācija pret kara laikā ieslodzītajiem varēja izturēties citādi,» uzsvēris D. Ramsfelds, kurš amatu pameta 2006. gadā pēc prezidenta Dž. V. Buša aicinājuma, kad plānotais zibenskarš bija pārvērties garā, asiņainā un mokošā cīņu virknē.

Bijušais aizsardzības ministrs cenšas sniegt izskaidrojumu kara neveiksmju cēloņiem. Viņš kritizē prezidentu Dž. V. Bušu par neadekvātu lēmumu pieņemšanas procesu un politikas atstāšanu pašplūsmā, kas iebrukuma bēdīgo iznākumu padarījusi neizbēgamu, norādījis Reuters. Prezidents neesot spējis atrisināt arvien pieaugošās nesaskaņas starp kara gaitas lēmējiem. «Uz stūres atradās pārāk daudz roku - tas, manuprāt, uzreiz nozīmē, ka mašīna iestūrēs grāvī,» rakstīts D. Ramsfelda grāmatā.

Tā kā sabiedrība un arī bruņoto spēku pārstāvji D. Ramsfeldam pārmetuši, ka ASV karavīru rindas bijušas krietni par mazām, lai pēc bijušā Irākas diktatora Sadama Huseina gāšanas nodrošinātu kārtību valstī, savos memuāros viņš atspēko arī šos apvainojumus. Viņš kategoriski noliedz, ka jebkad būtu saņēmis militārpersonu lūgumu papildināt karaspēka rindas, lai gan norāda, ka karavīru skaita palielināšana, iespējams, būtu novērsusi nāvējošās sadursmes Irākā jau pēc ASV iebrukuma, raksta The New York Times.

Tomēr, par spīti kara iznākumam, D. Ramsfelds nebeidz uzsvērt, ka tas bijis tā vērts. Viņš norādījis, ka Tuvie Austrumi pēc S. Huseina valdīšanas beigām kļuvuši par daudz labāku vietu, jo pretējā gadījumā tie tagad būtu neskaitāmas reizes bīstamāki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?