Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rasmusens pārņem NATO vadību aliansei sarežģītā brīdī

Bijušajam Dānijas premjerministram Andersam Fogam Rasmusenam, kurš 1.augustā pārņems NATO vadības grožus no līdzšinējā alianses ģenerālsekretāra nīderlandieša Jāpa de Hopa Shefera, jaunajā amatā galvenie izaicinājumi būs talibu sakaušana Afganistānā un organizācijas attiecību ar Krieviju uzlabošana.

Līdz šim veiksmes lutinātajam politiķim Ziemeļatlantijas alianse būs jāvada tai ļoti sarežģītā laikā, jo jāpārliecina sabiedrotie aktīvāk iesaistīties līdz šim milzu zaudējumus un neveiksmes nesošajā karadarbībā Afganistānā un atrast pareizo pieeju Krievijai, kura nevēlas pieļaut NATO izplešanos savā tuvumā.

90 procentu Afganistānai

53 gadus vecajam A.F.Rasmusenam, kuru NATO ģenerālsekretāra amatā apstiprināja aprīlī, vēl atrodoties Dānijas premjera krēslā, nekavējoties jāatloka piedurknes un jāķeras pie darba. Nav laika dzīrēm, jo NATO visa uzmanība jāvelta islāmistu iznīcināšanai Afganistānā, lai alianses spēki pēc iespējas drīzāk varētu atstāt šo valsti. «Neviens cits ģenerālsekretārs nav stājies amatā laikā, kad NATO izcīna aktīvu, sarežģītu un, iespējams, zaudētu karu,» Eiropas Reformu centra analītiķi Tomašu Valāšeku citē Reuters. Viņš piebilst, ka jaunajam alianses līderim aptuveni 90 procenti pūļu jāpieliek tieši Afganistānas jautājuma risināšanai.

Tas nav pārspīlējums, jo kopš 2001.gada, kad sabiedroto spēki iebruka Afganistānā, situācija valstī tikai pasliktinājusies, par spīti daudzo starptautisko spēku klātbūtnei. Tādēļ A.F.Rasmusenam būs jāveic tik nepopulārs darbs, kā jālūdz Eiropas sabiedrotajiem piesaistīt vairāk karavīru, finanšu un citu resursu Afganistānai laikā, kad visā pasaulē strauji mazinās atbalsts šim karam. Lielas pūles NATO būs jāpieliek afgāņu policijas un drošības spēku apmācīšanai.

Pašlaik NATO vadītajos Starptautiskajos Drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien 64 500 karavīru.

Pieredzes trumpis

Ar milzu politisko lavierēšanu dānim vajadzēs nodarboties, lai uzlabotu NATO attiecības ar Maskavu, kas tikai nesen nonākušas atpakaļ uz sapratnes sliedēm. Pagājušā gada augustā alianse pārtrauca formālos kontaktus ar Krieviju pēc tās iebrukuma Gruzijā. Eksperti uzskata, ka svarīgi būs atrast līdzsvaru, lai atzītu Krievijas kā svarīga stratēģiskā partnera lomu un nomierinātu NATO Austrumeiropas dalībvalstis, kuras uztraukušās par Maskavas neprognozējamību.

A.F.Rasmusenam svarīga varētu būt attiecību uzlabošana ar musulmaņu pasauli. Viņš joprojām izpelnās islāmticīgo valstu nopēlumu par neitralitātes ievērošanu 2006.gadā, kad vairākās Dānijas avīzēs publicēja musulmaņu pravieša Muhameda karikatūru, kas izraisīja protestus musulmaņu pasaulē.

Vairākums politikas vērotāju uzskata, ka A.F.Rasmusena milzīgā politiskā pieredze (trīsreiz vadījis Dānijas valdību) un tiešie kontakti ar lielvalstu līderiem palīdzēs tikt galā ar smagajiem uzdevumiem. «Esmu pārliecināts, ka viņš ir cilvēks, kurš palīdzēs vadīt NATO laikā, kad mēs attālināmies no vīzijas, kas tika radīta XX gadsimtā, un virzāmies uz vīziju, kas atbilst XXI gadsimta izaicinājumiem,» uzskata ASV prezidents Baraks Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?