Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rāviņš: šaubu par Ķipura darbu domei nebija

Pēc ziņām par iespējamu korupciju Jelgavas pilsētas slimnīcas iepirkumu konkursā tās kapitāldaļu turētāja pilsētas dome pagaidām negrasās izvērtēt slimnīcas aizdomīgos iepirkumus. «Mēs jau bijām pārrunājuši tos projektus iepriekš. Šaubu par darbu nav nekādu. Man ir grūti saprast, kas noticis,» paskaidro Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS).

Jau vēstīts, ka pagājušajā piektdienā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja slimnīcas valdes locekli Andri Ķipuru (V), pēc portāla _zz.lv_ informācijas - arī slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītāju Edmundu Kalniņu, kā arī divu SIA valdes priekšsēdētājus. _Vienotība_, kuras biedrs joprojām ir A. Ķipurs, pagaidām nav lēmusi par viņa izslēgšanu.

Vienotības pārstāve Laila Timrota norāda: tiesībsargājošajām iestādēm jāizvērtē, vai šī situācija ir provokācija vai pārkāpums. «Ja viņš izrādīsies vainojams korupcijā, nekavējoties tiks izslēgts no partijas,» viņa saka. Jautāta, vai jāgaida tiesas spriedums, viņa atbildēja - otrdien Jaunā laika Ētikas komisija šo situāciju vērtēs, un pēc komisijas rekomendācijas lēmumu par viņa tālāko darbību partijā pieņems valde.

Ar A. Ķipuru Dienai neizdevās sazināties. Laikrakstam Zemgales Ziņas viņš sacījis: «Ne pie kā neesmu vainīgs, nevienu kukuli neesmu pieņēmis, esmu sniedzis liecības, atbildējis uz visiem izmeklētāju jautājumiem, bet neesmu saņēmis nevienu pierādījumu tam, ka būtu ņēmis kādu kukuli, vēl jo vairāk - vairākkārt.» Arī atzinis, ka KNAB izņemtā nauda atklāta starp bukletiem viņa kabinetā, taču viņš par to neesot zinājis, neesot tai pieskāries.

Iespējamais noziegums noticis laikā no pērnā gada novembra. Pēc KNAB informācijas, A. Ķipurs no divu komercuzņēmumu valžu priekšsēdētājiem atkārtoti pieņēmis kukuļus ne mazāk kā 3700 latu apmērā saistībā ar slimnīcas iepirkto medicīnas aprīkojumu. Viņam draud cietumsods uz laiku no trim līdz desmit gadiem. Slimnīcas nodaļas vadītāju tur aizdomās par prettiesisku labuma - 300 latu - pieprasīšanu un pieņemšanu. Par to maksimālais sods - līdz pieciem gadiem cietumā. Nevienam no aizturētajiem nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapa vēsta, ka Jelgavas slimnīcā pēdējā pusgada laikā visvairāk iepirkuma konkursos uzvarējusi SIA Digiteks. No tās slimnīca iegādājās ultrasonogrāfu Xsario un AplioMX zondes par 9824 latiem, kā arī par 51 258 latiem sonoskopu, par 51 294 latiem funkcionālās gultas un transporta ratiņkrēslus. Ar šā uzņēmuma vadību Dienai ceturtdien neizdevās sazināties.

A. Ķipurs slimnīcas galvenais ārsts bijis kopš 1999. gada. VID iesniegtā deklarācija liecina, ka pērn viņa gada alga slimnīcā bija 20 059 lati, savukārt domē - 4916 latu, kas ir par nepilniem pieciem procentiem mazāk nekā 2009. gadā. Jelgavas dome jau lēmusi par A. Ķipura atstādināšanu no domes deputāta un slimnīcas vienīgā valdes locekļa amata uz izmeklēšanas laiku. «Zinot Ķipuru, viņa raksturu, es biju ļoti pārsteigts [par aizturēšanu],» saka A. Rāviņš.

Pēdējo divu gadu laikā šis ir otrais korupcijas skandāls slimnīcās. Pirms pusotra gada Latviju pāršalca Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas korupcijas skandāls, kurā pašlaik aizdomās turētajiem tiek izvirzītas galīgās apsūdzības. «Ceru, ka tās būs galīgās. Viena ekspertīze vēl nav gatava. Lietu uz tiesu varētu sūtīt ap Jāņiem, diez vai vasarā tiesa tik lielu lietu skatīs, drīzāk rudenī,» saka Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja. Par koruptīvām darbībām šajā lietā aizdomās tiek turētas Bērnu slimnīcas amatpersonas Arnis Kramzaks un Aivars Lisenko, Rīgas firmas «Pamats» līdzīpašnieks Aleksandrs Kreicers, būvuzraugu SIA Projektu vadības un attīstības birojs valdes loceklis Raitis Muižnieks un vēl dažas personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?