Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Reiniku neklausās, bet dziesmu zina

It kā kontroldarbs, tomēr pavisam kas cits - jau trīspadsmito gadu devītklasnieku zināšanas par notikumiem Latvijā un pasaulē pārbaudīja Dienas konkurss Kas notiek?. Šogad tajā piedalījās 16 664 devīto klašu skolēni no 680 Latvijas skolām. Skolēnu skaits ir samazinājies, bet skolu skaits - pieaudzis. Kā katru gadu, skolēniem bija jāatbild uz 30 pamatjautājumiem un vēl pieciem paaugstinātas grūtības jautājumiem. Šogad ap 4000 skolēnu izmantoja iespēju konkursā piedalīties elektroniski.

Mārupes vidusskolā, kur vakarrīt konkursa norises laikā ciemojās Diena, valdīja klusums. Jau pēc anketu nodošanas jaunieši atzina, ka aizpildīt tās bijis interesanti, taču ne viegli. Daudziem grūtākie bijuši jautājumi par ārzemju tēmām. Devītklasnieks Ralfs atzīstas, ka nav atbildējis uz trim jautājumiem, bet Edgars, klasesbiedru smiekliem skanot, nosauc skaitli desmit. «Vieglākais bija par to dzejnieku,» saka Ralfs, kurš pēc konkursa jau aizmirsis, par kuru dzejnieku tad bija runa. Edgaram vieglākais bijis jautājums par Lauri Reiniku, kaut arī pats viņš Reinika dziesmas neklausoties.

Arī citi skolēni saka, ka šis bijis viegls jautājums. Savukārt par Al Qaeda bijušo līderi atbildēt nav izdevies. «Daudzi fakti bija zināmi, bet aizmirsās, kas tieši tas bija,» stāsta Kristaps. Viņš ikdienā par notikumiem valstī un pasaulē uzzina no vecāku sarunām, bet pats speciāli ziņām līdzi neseko. Arī Kristapa klasesbiedrene Katrīna atzīst, ka ziņas neklausās un internetā nelasa. Konkursam abi tomēr gatavojušies. Katrīnu nesaista sports, tāpēc šie jautājumi viņai palikuši neatbildēti, savukārt Kristapam gājis grūti ar Lietuvas atomelektrostaciju, toties jautājumi par ievēlēto Saeimu un par airBaltic lietu likušies viegli. «Es diezgan daudz iemācījos, jo gatavodamās ieskatījos internetā, un tagad zinu daudz vairāk,» saka Evita. Toties Endija un Agnese stāsta, ka gatavojušās tikai klases stundās. Viņām visgrūtākie šķita jautājumi par ārvalstu prezidentiem.

«Tas ir patīkams, atbildīgs un motivējošs notikums, kuram gatavojamies gada garumā, pārrunājam notikumus, spriežam par norisēm kultūrā un politikā un mācāmies izteikt savu viedokli,» stāsta vienas devītās klases audzinātāja Māra Zilaisgaile. Pirmā reakcija, uzzinot, ka ir iespēja piedalīties šajā konkursā, bijis pārsteigums - vai tiešām mums, acīmredzot esam izauguši. M. Zilaisgailes iepriekšējā audzināmā klase arī savulaik ir piedalījusies konkursā, un skolotāja vērtē, ka toreiz jautājumi bijuši vieglāki.

Savukārt mūzikas skolotāja Inga Cirse, kura bija klāt konkursa anketu aizpildīšanā, stāsta, ka skolēnu reakcija bijusi dažāda - vieni uzreiz pāršķīruši lapu uz beigām, citi pārbaudījuši, cik anketa ir gara un tad sākuši aizpildīt no sākuma. Skolotāja atzīst, ka ar mūziku saistītie jautājumi bijuši samērā viegli, grūtāks bijis jautājums par grupu Instrumenti. Jautājumi kopumā bijuši grūti, un arī pati I. Cirse uz visiem nevarētu atbildēt. M. Zilaisgaile rosina, ka nākamgad arī klašu audzinātāji varētu piedalīties konkursā.

Konkursu tradicionāli atbalsta tā ģenerālsponsors Swedbank un tās programma jauniešiem Open. Kā katru gadu, tiks noteikti individuālie uzvarētāji un klases uzvarētājas - pa vienai no Kurzemes, Latgales, Rīgas reģiona, Vidzemes un Zemgales reģiona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?