Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rīga atgriezīsies Latvijas Pašvaldību savienībā

Pagājis mazliet vairāk nekā gads pēc Rīgas domes izstāšanās no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), kurā tā nolēmusi atgriezties. Par to Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) pirmdien paziņoja LNT raidījumā 900 sekundes. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis šo soli varēšot vērtēt tikai pēc tuvākajā laikā plānotās tikšanās ar Rīgas vadību. Viņa vadītā organizācija gan arī līdz šim esot pārstāvējusi visu pašvaldību intereses.

Iespējams, gada laikā Rīga ir atskārtusi, ka vienai cīnīties par savām vajadzībām ir grūtāk nekā, ja to dara LPS, kura ir valdības sarunu partneris, kā tas ir noteikts likumā. A. Jaunsleinis teica, ka pēc Rīgas aiziešanas no LPS nekas būtiski nav mainījies. LPS domes sēdes notiek Rīgas pašvaldības telpās, Rīgas domnieki piedalās LPS komiteju darbā, kā viesi bija atbraukuši arī uz LPS kongresu. Vienīgā atšķirība, ka Rīgas dome nevarēja piedalīties LPS lēmumu pieņemšanā un nemaksāja biedru naudu, kas bija 50 000 latu gadā. Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu iepriecina Rīgas nodoms, jo tas nozīmē, ka pašvaldības būs vienotākas un spēcīgākas, kas ļaus tām aizstāvēt savas intereses sarunās ar valdību par budžetu.

Galvaspilsēta 2012. gada rudenī izstājās no LPS tūlīt pēc tam, kad A. Jaunsleinis parakstīja LPS un valdības vienošanās un domstarpību protokolu. Tajā nebija izdevies panākt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporcijas pārdali starp valsti un pašvaldībām vismaz līdz 82% par labu vietējām varām. Pirms 2014. gada valsts budžeta pieņemšanas LPS priekšsēdis neparakstīja protokolu ar valdību. Bijušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) to toreiz raksturoja kā A. Jaunsleiņa pakļaušanos Rīgas mēra N. Ušakova un Ventspils domes vadības spiedienam. Viņš norādīja, ka no šādas piekāpšanās ieguvējas būtu turīgās pašvaldības Rīga un Ventspils.

Pērnā gada nogalē uz vaicāto, vai Rīgas mērs ir izdarījis spiedienu uz LPS, N. Ušakovs neatbildēja, bet tikai novēlēja veiksmi Pašvaldību savienībai sarunās ar valdību. Tagad Rīgas mērs Dienai sacīja, ka lēmumu par atgriešanos LPS plānots pieņemt, jo «tā ir cīnījusies par godīgu un taisnīgu nodokļu sadali». Viņš noraidīja, ka izšķiršanās varētu būt saistīta ar atbalsta meklējumiem strīdā par braukšanas maksas priekšrocībām sabiedriskajā transportā rīdziniekiem. LPS šajā jautājumā ir centusies palikt neitrāla. «Te nav jautājums par Rīgas biļetēm,» apgalvoja N. Ušakovs. «Rīgas biļešu problēmu vajadzētu risināt jaunajai valdībai,» sacīja A. Jaunsleinis un atgādināja, ka tas ir arī jautājums par īpaša finansējuma piešķiršanu Rīgai par galvaspilsētas funkciju veikšanu. Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK) noskaņots gatavot priekšlikumus pašvaldību likumā, kur varētu regulēt Rīgas īpašo statusu. Skaidrību par to, ko pašvaldības var atļauties, sagaida arī novadi. Ne tikai Sigulda, bet arī Kuldīgas novads ir paredzējis priekšrocības saviem iedzīvotājiem, ieskaitot braukšanas maksas atvieglojumus, atzina I. Bērziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?