Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rīga, mana Rīga, Tevi mīlu es...

Kādas septiņas stundas pirms došanās uz Maskavu uz teātra festivālu Zelta maska, lai trīs dienas skatītos iespējami labākās Krievijas teātra izrādes, mēs divatā ēdām vakariņas vienā no restorāniem Daugavas otrā pusē. Aiz muguras pie viena galdiņa kāds puisis bildināja meiteni, un viņiem uz brīdi pārtrūka vakariņu ēšana, savukārt pēc mirkļa mūsu četru priekšā nostājās stipri sadzēries puisis, kas paziņoja, ka viņam esot teikuši, ka pārāk dārgi izmaksāšot, ja viņš mūs nošaus.

Un vienu roku iebāza kabatā, otru - aiz muguras. Skaidrs, ka pēc notikuma _Melnā gulbja_ laikā smiekli par šādu joku īsti vairs nenāk. Atklāti sakot, es jau apsvēru domu, kā rīkoties, jo pēkšņi sajuka realitātes. Un es iedomājos mirkli pēc tā mirkļa, ja viņš patiešām būtu izvilcis pistoli. Tāds sirreāls ceļojuma sākums, jo turpinājumā tam bija vētra Rīgas lidostā piektdienas agrā rītā un Maskava, kas sagaidīja ar slapju sniegu un zemāko atmosfēras spiedienu pilsētas vēsturē aprīļa mēnesī un teroraktu upuru piemiņas vietām katrā trešajā metro pārejā. Tam puisim, kas lielījās nošaut, atnāca pakaļ viņa meitene un aizveda prom. Es to nebūtu pieminējusi, ja tālākais stāsts nebūtu par teātra izrādēm un to interpretācijas iespējām, kurā viens notikums ir tikai viena no versijām par Junga definētajiem arhetipiem vai freidiskiem izlēcieniem, kurā gavilē kolektīvā zemapziņas un apziņas pieredze.

«Krievu gadījuma» trīs izpausmes

Lai raksturotu situāciju Krievijas teātros kopumā, vienam no labākajiem teātra zinātniekiem Romānam Dolžanskim vajadzēja vien pāris teikumu, jo kopumā situācija tāda pati kā visur - ir labs teātris un slikts, atšķirība tikai vērienā un zvaigžņu pielūgsmē. Atbildot uz jautājumu, kā pareizāk tulkot šo ārzemju viesiem veidoto programmu Russian Case, viņš to nodēvē par Krievu gadījumu - īpašu, lielāku, mazāku, sliktāku, interesantāku vai vienalga kādu, kas vēl iederētos, lai raksturotu vārdu «gadījums». Jo Krievijā teātri varot iedalīt nosacīti trīs grupās - jaunā drāma (kas bliež it kā par politiski un sociāli jūtīgām tēmām - cietumā miris jurists, bērnunama audzēkne, kura gandrīz nogalina mīlestības dēļ, jauneklis, kas parāda un goda dēļ saņemas nogalināt, utt.), interpretējošais teātris (kas nodarbojas ar klasikas pārskatīšanu, kā spilgtākie piemēri šogad ir Ļ. Ērenburga pārskatītā Vasa Železnova un R. Tumina variācija par Tēvoci Vaņu) un сочиняющий театр - nopūlējāmies ar šī jēdziena adekvātu tulkojumu, bet beigu beigās neko pilnīgi precīzu neizdevās piemērot. Jo tas ir teātris, kurā režisors kļūst daudz vairāk par līdzautoru reiz uzrakstītam vienam vai vairākiem darbiem, un tad nu režisors atklāti spēlējas - ar štampiem, pieredzi, tekstu, metaforām.

Piemēri šai Dolžanska nosauktajai kategorijai vismaz manās trīs dienās bija divi - Anatolija Efrosa dēla Dmitrija Krimova versija par Antona Čehova darbiem, kura tapusi pagājušajā gadā par godu Antona Pavloviča 150 gadu jubilejai, Tararabumbija teātrī Dramatiskās mākslas skola, kas mājo Anatolijam Vasiļjevam celtā teātra telpās (jaunā, skaistā pirms aptuveni desmit gadiem uzceltā ēkā, kuras lielā zāle ir Šekspīra teātra līdzība, bet teātra interjers - pievilcīga krieviska pieticība). Otra izrāde notika vienā no daudzajiem valsts un pilsētas teātru pagrabiņiem - Staņislavska teātrim klātesošā teātrī Около, kurā režisors Jurijs Pogrebņičko bija izvērsis apburošu versiju par Aleksandra Dimā Trim musketieriem. Šajās abās izrādēs atšķiras vēriens, domas dziļums, taču neapšaubāmi gavilē fantāzija un teātra daba, kurā mijas gan viduslaiku, Šekspīra un Staņislavska laika, gan XX un XXI gadsimta sākuma pieredze ar destrukciju un ironiju.

Atsauces uz latvisko

J. Pogrebņičko ir rotaļu meistars, kas mazajā pagrabtelpā aiz metāla angāra durvīm spēlējas ar visu, ko var piedāvāt izvēlētā darba asociācijas. Trīs musketieri sākas ar Visocka dziesmu, kam turpinājumā seko Raimonda Paula Lapas dzeltenās krievu versijā. Turpmākajā izrādes gaitā atsauces uz latvisko būs tiešas, jo lorda Bekingema vārds un arī parole būs kāda no latviešu dziesmas patapināta četrrinde: «Rīga, mana Rīga/ Tevi mīlu es,/ laimes bezdelīga,/ laimes šūpolēs.» Vairākkārt atkārtota, tā gandrīz kļuva par mantru, kura galvenokārt sajūsmināja divus latviešus zālē. Atsauce šim citātam ir gana vienkārša - viens no personāžiem pēc tam parādījās latviešu strēlnieka mundierī. Tā bija maiga, melanholiska izrāde par nospēlētu dzīvi, kurā musketieri bija četri noguruši vīri, kas ar striķī iekārtiem koka zobeniem izgāja cauri tēlu rindām. Romāna epizodes te mijas ar dziesmām, kurās, ja grib, var meklēt jēgu, ja negrib - var iztikt. Te sievietes ir greznos Luija IV laika tērpos, vīrieši nogurušās džinsa jakās, vateņos un naģenēs. Koka dēļu sastatnes, angāra metāla durvis, uz kurām uzzīmēta maziņa Mona Liza bez sejas, un lelles, ko ik pa laikam soda ar nāvessodu. Un nāves, pēc kurām aktieris pieceļas un iet tālāk. Ir jautri un skumji, jo nostalģija laikam ir tā noskaņa, kas te piemeklē.

Skaisti, smalki, dārdoši, smagi

Dmitrija Krimova variācijas par visiem (droši vien, ka visiem, vismaz tiem, uz kuriem attiecas mana čehoviskā pieredze) Antona Pavloviča dramatiskajiem darbiem, izmantojot nosaukumā vienu no Trīs māsu varoņu skaitāmpantiņa tekstiem Tararabumbija, ir tik skaistas, smalkas, ironiskas un jēgpilnas ar asociācijām, atmiņām, ka sirds gavilē. Tas ir rēbuss, kurā gribas iegrimt, minēt, atminēt, domāt, sapņot un emocionāli pievienoties. Režisora vēstījumam, kurā viņš kārtējo reizi apokaliptiski parāda savas tautas nespēju ieraudzīt kļūdas un mācīties. Te ir pilns ar citātiem no Efrosa izrādēm un štampiem par to, kā tiek runāts par Čehovu, un skatītāja individuālā pieredze var doties tajā ceļojumā. Izrāde sākas ar maza zēna, droši vien Ķiršu dārza Grišas, nāvi, kurš pēc viena uzgājiena pa konveijera lenti atpakaļ jau tiek aiznests palagā, tad aizsoļo armija cara laika formās, bet beidzas ar padomju armijas pārgājienu. Pirms tam ir aizgājuši visi Čehova lugu iemītnieki vairākās (aptuveni astoņdesmit studisti - aktieri, kas piedalās izrādē) kopijās, ir aizmirsts Firss, pa slīdošo lenti aizbraukušas tiem līdzi arī Ķiršu dārza durvis un koferi, ir aizgājuši Čehova nošautie varoņi, vecās aukles, aizvilkts nošautais Tuzenbahs un aizbraucis īsts vagons ar uzrakstu Austeres - laikam visizteiksmīgākais simbols Krievijas kultūrvēsturē, pieminot Čehovu. Un tad starp katrā pusē trīs rindās sēdošajiem skatītājiem vidū esošā konveijera lente (kas izrādes laikā ik pa laikam ieslēdzas dažādos ātrumos un ir vienīgā dekorācija) sāk skriet nenormālā ātrumā, un tālumā aiztrauc lidmašīna. Dārdoši un smagi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?