Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rīgā - neliels piedāvājums

Rīgā katastrofāli trūkst biroja telpu, kuras piedāvāt uzņēmumiem, pieprasījums vairākkārt pārsniedz piedāvājumu, Dienai uzsver to aptaujāto nekustamo īpašumu firmu pārstāvji, kas nodarbojas ar biroja telpu iznomāšanu. Turklāt ārpus Rīgas citās lielajās pilsētās profesionālu biroja telpu vispār nav. Tajās biroji bieži izvietoti vēsturiskajās ēkās. Jāuzsver, ka uzņēmumi pārsvarā izvēlas birojus nomāt, nevis iegādāties īpašumā.

Uzņēmuma Colliers International asociētā direktore Jevgeņija Gricenko norāda, ka pašlaik no visām biroja telpām brīvi ir tikai 5,7%, bet, pēc Ober Haus datiem, tie varētu būt tikai 2%. Vismazākais piedāvājums biroja telpu nomas tirgū ir telpām, sākot no 1000 kvadrātmetriem (kvm) un vairāk.

Vāja investoru aizsardzība

Kā galvenie iemesli vājajam piedāvājumam tiek minēti gan nesenā ekonomiskā krīze, gan spēcīgu vietējo attīstītāju trūkums, kā arī Būvniecības likuma nepilnības un vājā investoru aizsardzība. J. Gricenko stāsta, ka 2015. gadā Rīgā ekspluatācijā tika nodotas jaunas biroja telpas 4500 kvm platībā, turpretim Viļņā tie bija teju 38 000 kvm, bet Tallinā - teju 37 000 kvm. Viņa gan piebilst, ka kaimiņvalstu galvaspilsētās nomas maksa ir aptuveni par 10% augstāka nekā Rīgā. «Latvijā pārsvarā notiek tā, ja nekustamo īpašumu attīstītājam ir potenciāls nomnieks, tad tiek sākti biroja ēku būvniecības darbi, kas kopā ar projektēšanu un saskaņošanu aizņem aptuveni līdz trim gadiem. Jānorāda, ka zemes gabalu netrūkst, taču būvniecība pārsvarā notiek tad, ja ir potenciālais nomnieks, ar kuru vēl pirms būvniecības tiek noslēgts priekšnomas līgums,» stāsta J. Gricenko.

Nekustamo īpašumu firmas Ober Haus Komercplatību nodaļas vadītājs Kaspars Korbs niecīgajā piedāvājumā vaino valsts politiku un vājo investoru - nekustamo īpašumu attīstītāju - aizsardzību. «Ja pēc projekta saskaņošanas, kad būvniecība jau sākta, jebkura kaimiņu tante to var pārsūdzēt un būvdarbi uz gadu jāiesaldē, tad tas investoram ir būtisks riska faktors. Tieši šīs neprognozējamības dēļ, respektīvi, tāpēc, ka jau saskaņotam projektam var apturēt būvniecību, jo kādam kaut kas nepatīk, nekustamo īpašumu attīstītāji ir ļoti piesardzīgi ar jaunu objektu celtniecību. Lai situācija mainītos, jāmainās valsts politikai, jāmazina birokrātiskie šķēršļi,» skaidro K. Korbs.

Nomnieku loma

Savukārt Arco Real Estate Komercplatību tirdzniecības un nomas nodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs kā iemeslu nelielajam piedāvājumam min «attīstītāju un to finansētāju - banku - piesardzību. Lai mazinātu attīstītāju un banku raizes par jaunās ēkas nodrošināšanu ar nomniekiem, būtu jānoslēdz nomas priekšlīgumi, tomēr te rodas jautājums par termiņu neatbilstību. Mainīgo ekonomisko apstākļu dēļ Latvijā nav pietiekami daudz nomnieku, kuri laicīgi plānotu biroju telpu maiņu, piemēram, pēc trim gadiem. Pārsvarā lielie nomnieki ir gatavi mainīt biroju telpas triju līdz sešu mēnešu laikā, kas bieži vien saistīts ar nomas līguma uzteikuma termiņu».

Taujāts, kāpēc Viļņā un Tallinā piedāvājums ir daudzkārt lielāks, G. Kanenbergs stāsta, ka bieži no attīstītājiem dzirdēts par pārlieku gariem būvprojektu saskaņošanas termiņiem, kas esot garāki, ja tos salīdzina ar termiņiem Igaunijā vai Lietuvā. Vēl viens aspekts - «Viļņā un Tallinā biroju piedāvājums tiešām ir lielāks, pateicoties lielākam biroju telpu pieprasījumam iepriekšējo triju līdz četru gadu laikā. Domāju, ka attīstītāji būtu gatavi būvēt vairāk biroju ēku tieši Rīgā, ja vien būtu lielāka nomnieku aktivitāte un būtu spēja prognozēt nepieciešamību pēc biroja telpām ilgākā laikā. Manuprāt, starptautiskām kompānijām biroju vietas izvēlē liela nozīme ir valsts finansiālās un juridiskās vides novērtējumam. Te Rīgai ir ļoti grūti konkurēt ar Viļņu vai Tallinu,» uzsver G. Kanenbergs.

Cenas un prasības

Ja runā par biroja telpu nomas cenām, saskaņā ar aptaujāto uzņēmumu datiem tās svārstās no 13 līdz 16 eiro par kvm A klases birojiem un no astoņiem līdz 12 eiro par kvm B klases birojiem. Jāteic, ka pērn, salīdzinot ar 2014. gadu, nomas maksas tikpat kā nav pieaugušas. A klases birojus no B klases birojiem atšķir vairāki kritēriji, to vidū var būt arī atrašanās vieta, proti - A klases biroji atrodas tuvāk pilsētas centram, kā arī tādi kritēriji kā apsardze un ērtas autostāvvietas esamība. J. Gricenko gan uzsver, ka uzņēmumi pārsvarā neizvēlas telpas Vecrīgā, jo tur ir problēmas ar automašīnu stāvvietām, kā arī nevar piebraukt ar sabiedrisko transportu. Tiesa gan, ir izņēmumi, piemēram, advokātu biroji, kuri labprāt vēlas atrasties pilsētas centrā.

«Ļoti pieprasīts ir Daugavas labais krasts, Skanstes un Duntes iela, arī jaunā Teika. Uzņēmumiem ir svarīgi, lai būtu autostāvvietas, kā arī laba sabiedriskā transporta pieejamība,» biroja vietu izvēli raksturo J. Gricenko. Savukārt, ja runā par prasībām biroja telpām, tendence ir izvēlēties atvērtā biroja telpu plānojumu, un jābūt labai ventilācijai. «Kādreiz izvēlējās ēkas ar stiklotām fasādēm, kur nebija iespējams visās telpās atvērt logu, tagad ir prasība pēc veramajiem logiem,» stāsta J. Gricenko. G. Kanenbergs atkal min, ka lielie nomnieki, kas meklē telpas virs 1000 kvm, galvenokārt telpas izvēlas A un B1 klases biroju ēkās, kurām ir ērts novietojums un lokāli attīstīta infrastruktūra. Pamatprasības ir ērts un pielāgojams biroju plānojums, mūsdienīgs telpu dizains, kvalitatīva gaisa apmaiņa biroja telpās un zemas apkures izmaksas.

Runājot par to, vai piemērotu biroja telpu trūkuma dēļ nav apgrūtināta ārvalstu investoru ienākšana Rīgā, K. Korbs norāda, ka lieliem ārvalstu pakalpojumu sniedzējiem uz atbilstošu piedāvājumu būtu jāgaida apmēram gads - kamēr attīstītājs nepieciešamo ēku uzbūvē. Savukārt G. Kanenbergs stāsta: «Šobrīd biroju tirgus paplašināšanās galvenokārt balstīta uz vietējiem uzņēmumiem. Tas rada situāciju, ka nomniekiem, kurus interesē telpas virs 3000 kvm, faktiski nav ko izvēlēties, jo piedāvājums, kas ietvertu tik lielas nomas telpas, ir niecīgs. Lai starptautiskos nomniekus spētu piesaistīt Latvijai, jābūt pietiekami plašam A un B1 klases telpu piedāvājumam. No nomnieku skatpunkta vērojot, lielas biroja telpas iznomāšanai būtu jāspēj sagatavot aptuveni trīs līdz sešu mēnešu laikā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biroja telpu pieejamība

Brīvi ir 5,7% telpu
Vismazākais piedāvājums - telpām, sākot no 1000 kvm
A klases birojiem nomas maksa par kvm svārstās no 13 līdz 16 eiro, B klases birojiem - no 8 līdz 12 eiro
2015. gadā Rīgā ekspluatācijā nodotas jaunas biroja ēkas 4500 kvm platībā, Viļņā - 38 000 kvm, Tallinā - 37 000 kvm
2016./2017. gadā Rīgā ekspluatācijā plānots nodot biroja telpas 34 000 kvm platībā
Avots: Colliers International

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?