Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

RP jāieslēdz taupības režīms

Reformu partijai (RP) pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmuma apturēt valsts finansējumu partijai par pārkāpumiem vēlēšanu kampaņas izdevumu deklarēšanā būtu maksimāli jāsamazina savi izdevumi, uzskata RP valdes loceklis un Saeimas deputāts Jānis Ozoliņš. Viņam kopš šā gada aprīļa uzdots uzraudzīt partijas finanšu situāciju, kas nozīmē, ka par agrākajiem notikumiem viņš nav atbildīgs. Taču, pēc politiķa domām, partijai būtu no jauna jāapstiprina savs budžets un līdz brīdim, kad būs skaidrība par tās ieņēmumiem, jāatsakās no biroja uzturēšanas un tā darbinieku algošanas.

Notikušā sākums ir meklējams 11. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā, kad daļa kandidātu, no kuriem sešus ievēlēja Saeimā, īstenoja savu individuālo priekšvēlēšanu kampaņu, izdodot arī avīzes, kuru saturu partijas līderis Valdis Zatlers tagad raksturoja ar vārdiem «neētiska kampaņa». Tā nebija saskaņota ar partiju, un V. Zatlers juties pārsteigts, uzzinot par avīzēm, kurās viņš it kā aicina balsot par atsevišķiem kandidātiem, bet par ko viņš nebija informēts. «Es neko nezināju par tādām avīzēm, kurās vienkāršā un efektīvā veidā bija izmantots mans vārds,» teica V. Zatlers. Pateicoties viņam kā bijušajam Valsts prezidentam, kurš ierosināja Saeimas atlaišanu, parlamentā iekļuva arī līdz tam sabiedrībā nezināmi cilvēki.

Seši no viņiem bijušā Jaunā laika biedra Klāva Olšteina vadībā no partijas atšķēlās vēl pirms Saeimas sanākšanas, bet partija saņēma rēķinus par viņu kampaņas izdevumiem. Jau 2011. gada nogalē tā vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lūdzot skaidrojumu, kā finanšu deklarācijā atspoguļot ar partiju nesaskaņotas K. Olšteina domubiedru reklāmas kampaņas tēriņus, ko Reformu partija neatzīst. Atbilde bija jāgaida sešus mēnešus, kā rezultātā nevarēja laikus iesniegt deklarāciju. Lēmumu apturēt valsts finansējumu RP pārsūdzēs, jo uzskata sodu par nesamērīgi lielu, teica V. Zatlers. Par KNAB maija beigās pieņemto lēmumu pirmdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma, informējot, ka partijas kasē var neienākt gandrīz 167 000 latu no RP vēl paredzētā finansējuma līdz Saeimas pilnvaru beigām.

No RP aizgājušie deputāti savu vainu notikušajā neredz. K. Olšteins uzskata, ka katrs varēja veidot savu kampaņu, izmantojot partijas logo un krāsas. Viņš, protams, neesot priecīgs, ka RP nonākusi tādā situācijā, un «to morāli atbalstu, novēlot, lai nākamais lēmums būtu samērīgāks». Viņš atceras, ka kampaņā bijušas dažādas avīzes - arī tādas, kur V. Zatlers aicinājis atbalstīt Sandru Sondori-Kukuli vai kurā reklamēts J. Ozoliņš. Viņš savukārt norādīja uz atšķirību - šie materiāli bija saskaņoti ar partiju un to izdevumi iekļauti kopējos tēriņos. Cits neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks arī neredz nekā slikta pēc pašu iniciatīvas izdotajās avīzēs un tajā, ka izmantots V. Zatlera vārds. «Tā bija reklāma arī partijai un Valdim Zatleram. Tas ir tikai loģiski, ka izmantojām viņa vārdu - Zatlers tomēr ir partijas vadītājs.» Jūlija vidū notiks Reformu partijas kongress, kurā V. Zatlers vairs atkārtoti nekandidēs uz priekšsēža amatu.

Ar RP izpilddirektoru Ivo Valdovski Dienai sazināties neizdevās, jo viņš atrodas ārpus valsts. J. Ozoliņš pieļāva, ka arī viņam vajadzētu atkāpties «un turpmāk ir jābūt citām atbildīgām personām». Portāls Delfi pirms vairākiem mēnešiem, atsaucoties uz RP informāciju, ziņoja, ka par finanšu situāciju sākotnēji atbildēja nu jau bijušais RP biedrs un valdes loceklis Ainis Dābols, kura ieteiktie Revīzijas komisijas locekļi bija sagatavojuši un iesnieguši KNAB vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju, «kas vēlāk kļuva par pamatu partijas tiesvedībai ar KNAB par RP vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas neatbilstību normatīvo aktu prasībām». Nodokļu konsultants A. Dābols lēmumu aiziet no partijas toreiz skaidroja ar tās darbības neatbilstību sākotnēji deklarētajiem mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?