Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Rudenīgas pusdienas

Kad aiz loga dzestri skaists rudens, bet siltumu, taupot naudu, daudzi mājokļu saimnieki vēl nav izvēlējušies pieslēgt, jāsildās ar ēdienu. Biruta Ozola gatavo karstu, sātīgu pupiņu zupu ar ķiploku un cūkgaļas piešprici.

Salātiem - zilā siera un šā rudens bumbieru kārtojums. Bet desertam - garda un kalorijām visai bagāta plūmju, marcipāna un kārtainās mīklas kūka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bumbieru un zilā siera salāti

4 personām vajadzēs: salātiem - 1 galviņu lapu salātu, 1 lielu bumbieri, 1 ēd. k. svaiga citrona sulas, 175 g gabaliņos sagriezta bekona. Uzlējumam: 3 ēd. k. baltvīna etiķa, 1 ēd. k. sinepju, svaigi samaltus piparus pēc garšas, 75 ml olīveļļas, 175 g sadrumstalota zilā siera
Salātu lapas nomazgā, saplucina gabaliņos un liek lielā bļodā. Apklāj ar papīra dvielīti un liek ledusskapī.
Bumbieri nomizo, izņem serdi un sagriež gabaliņos. Liek bļodā un apslacina ar citrona sulu.
Uz vidējas uguns cep bekonu apmēram 5 minūtes, nosusina uz papīra dvielīša.
Tai pašā pannā, nepārtraukti maisot, mazliet apcep valriekstus - kādas 2 minūtes.
Sagatavo uzlējumu:
mazā bļodiņā sakuļ sāli, etiķi un sinepes ar pipariem. Pamazām pievieno eļļu.
Bļodā samaisa bumbieri, riekstus, bekonu un sieru, pārlej ar uzlējumu un liek uz salātu lapām.

Plūmju un marcipāna rausis

6 personām vajadzēs: 25 g sviesta, 25 g brūnā cukura, 800 g zilo plūmju (pārgrieztas uz pusēm, kauliņi izņemti), 100 g marcipāna, 40 g maltu mandeļu, 500 g saldētas sviesta mīklas
Sasilda krāsni uz 200° C. 23 cm panniņā izkausē sviestu, pievieno cukuru un 1 ēdamkaroti ūdens un uz lēnas uguns maisa, līdz sāk brūnēt. Noņem no uguns un panniņu pilda ar plūmēm, grieztās puses uz augšu. Sagriež marcipānu tik gabaliņos, cik plūmju, un katras plūmes vidū iesēdina marcipāna gabaliņu. Pārkaisa ar maltajām mandelēm.
Izveltnē mīklu 3 cm lielāku nekā panniņas virsa un pārklāj plūmēm. Ieloka mīklas malu starp plūmēm un panniņas malu. Cep 35 minūtes, līdz virsa zeltaini brūna.
Atdzesē kādas 10 minūtes. Formai uzliek šķīvi un apgāž kūku ar pekām gaisā. Ēd siltu.

Pupiņu un bekona zupa

Četrām personām vajadzēs: 2 tējk. olīveļļas, 1 smalki sakapātu sarkano sīpolu, 2 sakapātus selerijas kātus, 2 saspiestas ķiploka daiviņas, 100 g sakapāta žāvēta bekona (cūkgaļas krūtiņa), āda un liekie tauki nogriezti, 400 g bundža sakapātu tomātu, 750 ml ūdens, 400 g bundža jauktu pupiņu, 100 g spinātu, 2 ēd. k. sakapātu pētersīļu, 2 tējk. sarīvētas citrona miziņas
Sakarsē eļļu vidēji lielā katlā uz vidējas liesmas. Pievieno sīpolu un seleriju un maisot cep 6 minūtes. Pievieno ķiplokus un maisot cep 1 minūti. Pievieno cūkgaļu un maisot cep 5 minūtes, līdz bekons kraukšķīgs.
Pievieno tomātus un ūdeni, uzvāra un samazina liesmu. Vāra daļēji segtu 15 minūtes. Pievieno pupiņas un vāra daļēji segtu 10 minūtes.
Pievieno spinātus un vāra pāris minūšu. Pievieno piparus pēc garšas.
Mazā bļodiņā sajauc pētersīļus un citrona miziņu. Lej zupu bļodiņās un dekorē ar pētersīļiem un citrona miziņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?