Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rudens lapkritis dārzā

Arī dārzos sācies lapkritis. Lai pienācīgi sapostu tos ziemas guļai un izvairītos no dažādu kaitēkļu un slimību pārnešanas nākamajā sezonā, lapas der savākt.

Kompostā - pēc sugām

Nobirušās lapas vislabāk salikt kompostā, nevis sadedzināt, jo «dedzināšana ir divas kaitīgas lietas vienā», teic Latvijas Dabas muzeja botāniķe Janta Meža. Tā piesārņo gaisu un liek cilvēkam elpot dūmus, turklāt postā tiek aizlaists vērtīgs materiāls, jo, sadedzinot organiskās vielas, tās pārvēršas par neorganiskajām. «Lapas pārvēršas pelnos, bet pelnus ne visur var bērt, jo skābu augsni mīloši augi pēc sārmainu pelnu uzbēršanas reizēm pat aiziet bojā,» teic botāniķe. Daudz vērtīgāk augiem būtu, ja kritušās lapas tiktu pārveidotas citās organiskās substancēs - trūdvielās, kas augiem ir labāk patērējamas. J. Meža neiesaka arī lapas salikt atkritumu maisos, jo tad tās «tiek kompostētas» Getliņos.

Kompostu svarīgi veidot pareizi, lapas nevar vienkārši sagāzt kaudzē. Ir koku sugas, kuru lapas ļoti labi sadalās, pat esot biezā slānī, piemēram, lazdām, ābelēm, vītoliem. Bet, piemēram, kļavām, ozoliem, skābaržiem lapās ir daudz lignīna, kas tās padara izturīgākas, un tāpēc mikroorganismi tām tik viegli klāt netiek. Šādas lapas pat pēc gada atrašanās komposta kaudzē biezā kārtā tikai saguļas, bet nesatrūd. Izturīgās lapas botāniķe iesaka komposta kaudzē likt apmēram 10 centimetru biezās kārtās, mijot ar smalki sakapātu žagariņu, nezāļu vai puvušo ābolu kārtām. Tas nodrošinās trūdēšanas procesu dažādību.

Kritušās lapas var ierakt zemē, bet tad jārēķinās, ka apraktās lapas sadalīsies lēnāk nekā kompostā saliktās un ar bioefekta kompostētājiem apstrādātās, jo trūdēšanai nepieciešams skābeklis, bet tas tiek klāt tikai augsnes virsējai kārtai.

Kompostā var likt visu koku lapas, vienīgi jāņem vērā, kādi augi vēlāk ar trūdvielām tiks bagātināti. Priežu, egļu un tūju skujas un čiekuri, kā arī bērzu lapas kompostā veido ļoti skābas reakcijas. Šādu kompostu būtu vēlams likt uz augiem, kam patīk skāba vide: uz rododendriem, astilbēm, hostām, hortenzijām. Savukārt universāls mēslojums, kas derēs jebkuram augam, veidosies no plūmju, ābeļu un ķiršu lapām, kas kompostā veidos neitrālu vai nedaudz sārmainu reakciju.

Slimās lapas dedzina

Jāatceras, ka kompostu var veidot tikai no tām lapām, kas nav cietušas no dažādām puvēm vai miltrasas, jo mērenās un maigās ziemās kaitēkļi un parazītiskās sēnes parasti kompostā neizsalst, nākamajā sezonā vairojot sēņu un kaitēkļu izplatību. Tāpēc, lai zinātu, ko ar lapām rudenī darīt, tās rūpīgi jānopēta, skaidro J. Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne. «Ja uz lapām ir dažādas slimības, kaitēkļu oliņas, redzami lapu bojājumi, piemēram, kraupis vai kāda cita sēnīte, lapas ir jāiznīcina, turklāt jāuzmanās, lai, vācot lapas, ar grābekli no zemes netiktu savākti arī augļu puves ierosinātāji un citas mikroskopiskās sēnes,» teic V. Rožukalne. Lai zinātu, vai lapas ir veselas, kokaudzētavas Bulduri vadītājs, kokaugu speciālists Renārs Prūsis iesaka lapas aplūkot un novērtēt, vai uz tām nav kaut kādi plankumi, kaitēkļu izgrauzti caurumiņi un kaitēkļu oliņas.

Kaitēkļi arī kaudzē «izdeg»

Eksperti kompostā neiesaka likt arī kastaņkoku lapas, kuras skārušas šovasar Eiropā plaši izplatītās zirgkastaņu raibkodes, kuru dēļ kastaņu lapas jau vasaras vidū bija brūnas. Klimatam kļūstot siltākam, raibkode no Eiropas dienvidiem šovasar nokļuvusi līdz Latvijai, skaidro Latvijas Universitātes profesors entomologs Voldemārs Spuņģis. Ar raibkodi var cīnīties, lapas sadedzinot, tomēr videi draudzīgāk ir kastaņu lapas sagrābt kaudzītē un pārklāt ar augsni. Bezskābekļa vidē kūniņas aizies bojā un satrūdēs. V. Spuņģis gan atzīst: «Ja gribam no kaitēkļa tikt vaļā, tad visā Latvijā visas lapiņas līdz pēdējai vajag savākt un kompostēt.»

Arī botāniķe J. Meža iesaka ar kastaņu un citu koku kaitēkļiem cīnīties, izveidojot «pareizu» komposta kaudzi, nevis lapas dedzinot, jo šādā kompostā kaitēkļi dabūs «izdegt»: «Mikroorganismi rada temperatūru, kas sasniedz pat +70 grādus, un, ja var šādu siltumu kādu laiku uzturēt, patogēnās baktērijas un vīrusi aiziet bojā.» Svarīgi kompostu regulāri mitrināt un ik pa laikam pārrakt, lai to «apskābekļotu». Ja komposts nedabū pietiekami daudz skābekļa, mikroorganismi, kas veicina ātrāku komposta sadalīšanos, nespēj pietiekami aktīvi darboties. Savukārt mikroorganismi, kas ir spējīgi dzīvot bez skābekļa, veicina pūšanu, kas kompostā nav vēlama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?