Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Saeimas deputāti gatavi atteikties no ienākumu daļas

Saeimas deputāta alga līdz šim bija 986 lati pirms nodokļu nomaksas un tā bija mazāka nekā ministriem un arī daļai ierēdņu. Taču deputāti saņēma dažādas kompensācijas, sākot ar reprezentācijas izdevumiem un beidzot ar maksu par dzīvokļu īri, kā arī piemaksas par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu, kas padarīja deputātu ienākumu veidošanos necaurredzamāku.

Nereti tautas kalpi 18 latus nopelnīja par 10 minūšu ilgu komisijas sēdi. Jaunā sistēma paredz lielāku deputātu algu - 1413 latu pirms nodokļu nomaksas. Tā ir iecerēts kompensēt izdevumus, par kuriem vairs nepiešķirs atsevišķas kompensācijas. Ja Saeima atbalstīs iecerēto jauno kārtību, tad turpmāk deputāti par vienas komisijas sēdes apmeklējumu saņems tikai septiņus latus, bet par dalību apakškomisijas sēdē līdzšinējo 10 latu vietā būs trīs lati.

Saeimas Saimnieciskās komisijas trešdien pieņemtais lēmums par izmaiņām Saeimas deputātu atalgojuma noteikšanā un iekļaušanos vienotajā atalgojuma sistēmā nozīmē, ka samazināsies deputātu ienākumi un par teju miljons latiem mazāki būs parlamenta izdevumi. Grozījumi valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā tiks skatīti valdībā un iesniegti Saeimā kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Ja Saeima tos akceptēs, deputātiem būs jāveic grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kas pašlaik paredz citu deputātu atalgojumu sistēmu. Tagad Kārtības rullī, kuru katru gadu nācās grozīt, deputātu alga ir piesaistīta sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējam atalgojumam, bet turpmāk deputātu amatalgu saistīs ar tautsaimniecībā strādājošo vidējo atalgojumu. Izmaiņas tiks veiktas arī iepriekš iesniegtajā budžeta priekšlikumā, kurā Saeimai, kas pati nosaka savu finansējumu, plānoti 12,4 miljoni latu.

Jaunais piedāvājums noteic, ka deputātiem būs jāšķiras no kompensācijas, kas bija domāta reprezentācijas izdevumiem 135 latu apmērā, bet lauku deputāti agrāko 388 latu vietā dzīvokļu īres izdevumu segšanai varēs tērēt ne vairāk kā 301 latu. Uz šo kompensāciju vairs nevarēs pretendēt politiķi, kas dzīvo tuvāk par 60 kilometriem no Rīgas. Samazināta arī transporta izdevumu kompensācija, kuras maksimālais apmērs tālāko rajonu deputātiem plānots 146 lati mēnesī. Politiķi gan domā, ka tas veicinās Saeimas autobāzes pakalpojumu izmantošanu.

Nevienas partijas pārstāvji neiebilst pret izmaiņām deputātu atalgojuma sistēmā, bet pieļauj, ka ir vairāki jautājumi, par ko var diskutēt. Samazinātā atlīdzība par piedalīšanos komisiju sēdēs varot atsaukties uz sēžu apmeklējumu, jo būšot mazāka motivācija piedalīties apakškomisiju sēdēs. Katrs deputāts var iesaistīties ne vairāk kā divās apakškomisijas un divās patstāvīgajās komisijās. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļāva, ka ir vērts apspriest lietuviešu kolēģu pieredzi - kaimiņvalstī deputātiem ir lielākas algas, bet par dalību komisiju sēdēs viņiem nemaksā, taču atvelk no algas par nepiedalīšanos tajās. Saeimas deputātiem jāšķiras no 20% atalgojuma tikai tad, ja neattaisnoti kavētas ir plenārsēdes, bet šādi gadījumi ir reti, jo parasti šie iemesli ir attaisnojoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?