Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sakām «ābece», domājam - gailis? Vairs ne

«Labdien, mani interesē ābece 1. klasei!» Ja esat mūsdienu pirmklasnieka vecāki, labāk ar šādu retro frāzi lieki neapgrūtināt grāmatnīcas pārdevēju.

Gailis pārvēršas par pūci

Jums pārvaicās, kuru tieši no lasāmgrāmatām 1. klasei skolotājs licis nopirkt. Izdevniecības Lielvārds ābeci un lasāmgrāmatu, izdevniecības RaKa mācību grāmatu Ar gudru ziņu un darba burtnīcas, Zvaigznē izdoto Zīles ābecīti un Mazo zīli, vai varbūt jums nepieciešama Gaiļa ābece. Visus šos izdevumus pēc garas novērtēšanas tabulas ir apstiprinājusi Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija. «Šodien ābece nav obligāti jāsauc par ābeci,» skaidro Vispārējās izglītības satura nodrošināšanas nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece un mācību literatūras speciāliste Ināra Švarca. Ja grāmatnīcā ar nostalģisku pārliecību lūkosities pēc košas grāmatas ar gaili uz vāka, atkal sagaidīs vilšanās. No minētajām grāmatām vecākajām paaudzēm pašsaprotamais gailis (gaismas, rīta, čakluma un gara gaismas saucējs) rotā tikai vienu. Pirmo latviešu ābeci izdeva J. Nellers XVII gs. beigās. Tā tika veidota pēc vācu ābeču parauga, nepilnīgi ievērojot latviešu valodas fonētiskās un grafiskās īpatnības. 1941. gadā Tartu Universitātē tika atrasta XVII gs. izdota ābece, kuras vāku rotā krūtis izriezis gailis.

Ābeces patiesības. Un meli

Par to, vai nepieciešamas trīs grāmatas vai tikai viena, var diskutēt, neapstrīd arī I. Upeniece un I. Švarce. Paskatoties ābeces no Stendera laikiem, kad «bokstābu»/burtu «ielauzīšana un iedīdīšana» pamatā notika ar iepēršanas metodi, jāsecina, ka strīds par labāko metodi bijis aktuāls vienmēr.

Misiņa bibliotēkas galvenā bibliotekāre Velga Kince atceras, ka 90. gados bibliotēkā ienākušas vairāk nekā 20 dažādas ābeces. «Kaut kāds šarlatānisms. Tā taču ir pirmā grāmata, ar kuru bērns saskaras.» Viņa pati ir iemācījusies lasīt no māsas Latvijas laika ābeces, kuras pirmajās lapās - idilliska Latvijas sētas ainava, austošs rīts, gailis uz sētas un Elzas Stērstes dzejas rindas, bet pati skolā jau mācījusies pēc ābeces, kuras pirmajā lapā nobiedē draudīgs Staļina attēls. Ābece un ideoloģija ir tik plaša tēma, ka to nav iespējams ietilpināt avīžrakstā. Ja jums ģimenē aug ne vien pirmklasnieks, bet arī vidusskolēns, iesaku kā lielisku vēstures vai literatūras projekta tēmu. Seno ābeču šķirstīšana sagādā spēcīgu emociju gammu. No smiekliem par tādām pērlēm kā: «Magon smird, kaut zelta puķe ir/Vē! Kad jauna meita maita ir,» - līdz bezspēcīgam pazemojumam, atverot 1941. gadā izdoto Ābeci pieaugušajiem, kas paredzēta «analfabētu» mācīšanai. Uzzinām, ka «agrāk mātēm ar bērniem bija īstas nedienas. Pārnāk no lauka - te Jānītis bedrē iekritis, te Maiga seju saskrāpējusi». Toties tagad visur ir gaišas bērnu siles, kur «par bērniem rūpīgi gādā». Katram kultūrarmietim un komjaunietim bija uzdots mēnesī apmācīt noteiktu skaitu «analfabētu». Cita starpā jaunpievienotie «barbari» tiek pamācīti arī noslaucīt kājas, ieejot mājās.

Nedrīkst būt bērna bēdas

Leons Paegle 1921. gada novembrī raksta: «Ābece vairs nedrīkst būt bērna bēdas, no kurām tas pa gabalu bēg, bet prieks, ko bērns pats meklē (..). Gleznotājiem, dzejniekiem un pedagogiem jānāk kopā, jāveic liels kopīgs darbs, lai sastādītu tamlīdzīgu ābeci.» XX gs. 20., 30. gados Latvijā mazos ābeču tekstiņus rakstīja labākie rakstnieki - Ludis Bērziņš, Kārlis Dziļleja, Jānis Ezeriņš, Jānis Grīns, Vilis Plūdons -, kuri rūpējās, lai valoda būtu «muzikāla un koncentrēta». Tika piesaistīti izcili mākslinieki - Niklāvs Strunke (Vālodzes šūpulis), Alberts Kronenbergs. Šodien? Vai tiek apvienoti spēki, lai taptu saturiski, vizuāli un poligrāfiski labākais? Nē, sēšanās pie apaļā galda nenotiekot. Par grāmatu vizuālo pusi tālāk atbild izdevniecības, skaidro Izglītības ministrijas speciālistes. «Vienmēr varēs diskutēt, kādai būtu jābūt ābecei, - viens vecāks ir Margaritas Stārastes, cits - Aijas Zariņas cienītājs,» pārliecināta I. Upeniece.

Var diskutēt arī par to, vai «grāmata vienādi patiks zēnam un meitenei, pilsētniekam un lauciniekam». Galvenais uzstādījums, veidojot šodienas pirmklasnieka lasāmgrāmatas, ir «bērns pasaulē, veselumā. Es mācos burtus, es mazgājos utt. Es kā bērns mājā, ģimenē, pļavā, pasaulē». Lielākā atšķirība no pagātnes ābecēm - bērns drīkst domāt un just pats. Un domāt atšķirīgi. Drīkst arī ne vien sēdēt taisni, bet pat pasmieties par anekdoti.

Drēbes jāpakar vadzī

Jau kopš XVIII gs. pirmajiem gadu desmitiem ne vien Vācijā, bet arī citās Eiropas zemēs pirmmācības skolās lietoja t. s. lasāmgrāmatas, kurās ābeces vielai sekoja didaktiski stāstiņi, dzejoļi un īsi ģeogrāfiski apraksti. XVIII gs. ābecē Anniņa Kārlītim neļauj leksēt krējumu no pagraba, jo «Dieva acs redz arī tur». 1939. gada izdevumā paragrāfs Kas krietniem bērniem jādara? skubina: rokas allaž jāmazgā, virsdrēbes jāpakar vadzī, vakarā jānomazgā arī kājas, jāguļ vienā kreklā un labi jāapsedzas. Lielvārdā izdotajā (2002) ābecē un lasāmgrāmatā valzivij Helēnai nav svaiga elpa. Tev kārtīgi jātīra zobi - iesaka balodis Dūda. Ja pirmklasnieka mācību grāmatas saturā ir skarti arī veselības un higiēnas jautājumi, tas tiek atzīmēts kā īpašs pluss - skaidro I. Švarca.

Vai ābecei jāmāca mīlēt savu zemi un vakarā nomazgāt kājas? «Jā, noteikti,» pārliecināta latviešu valodas skolotāja Dace Īviņa. «Jo tad viņš aiziet uz cietumu, un tad viņam tur sāk mācīt, kā mazgāt kājas.» Viņa zina, ko runā, jo gan sagatavo bērnus skolā, gan māca latviešu valodu cietumā. «Kur tad mums šodien ir patriotiskā audzināšana? Jo es vairāk sastopos ar pārprasto brīvību, kas ir haoss, jo es vairāk atgriežos pie klasiskām vērtībām. Es pilnībā esmu par konservatīvām audzināšanas metodēm,» Dace Īviņa tieši priecājas, nevis pārmet, ka pirmklasnieku grāmatās par maz esot viņam (pilsētniekiem) pazīstamas vides un priekšmetu. «Ir labi, ka ir saglabāts gadalaiku ritms,» uzskata skolotāja. Viņa uzsver, ka tik mazi bērni vēl runā sirdsvalodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pareizā ābece ar sarkano gaili. «Lasīt mācīšana allaž iesākās rudenī pēc cūku slaktēšanas, jo vasarā nevienam nebija vaļas nodarboties ar bērniem. Kad bija nokviekuši barokļi pa visu pamali, tad laida bērni savu stabuli vaļā. Tā bij zīme, ka nu jau kaimiņos velk bērnus ārā no pagultes, no kūts, no namiņa, pirtiņas un citām slēptuvēm kopā pie grāmatas (..). Bērnam bija jāatšķir grāmata pašā pirmajā lapas pusē. Kas tā bij par grāmatu, tas atkarājās no apstākļiem. Ja saimnieks jau Rīgu bija izbraukājis, tad tā nereti bij pareiza ābece ar sarkanu gaili priekšā. Mazāk ievērīgi tēvi gan dažreiz atveda ābeci bez gaiļa.» Andrievs Niedra. Mana bērnība un puikas gadi, Gauja, 1977.

Bez nosaukuma

Igatietis. Mazo latviešu lūgšana. «Lem, Māriņa, Latvijai/Mieru, vaļu vien redzēt/Latvju Tautas Vadonim/Ilgu mūžu nodzīvot.» Stāstiņš Valsts svētki 1939. gadā izdotajā Lasāmajā grāmatā pirmskolai un mājsaimniecībai. Pēc izglītības ministrijas norādījumiem sastādījis Fr. Jansons. Ilustrācijā divas meitenītes istabā pušķo Ulmaņa portretu. «Skaisti mūsu valsts svētki, un skaisti mēs gribam tos nosvinēt. Jau vakar puikas pārnesa no sila mētras. Meitenes novija no tām veselu gubu viju.»

Bez nosaukuma

Plucina kā zirni ceļmalā.
«Pavisam citu nozīmi ieguva skola, klaušu laikiem izbeidzoties. Kas neprata rakstīt un rēķināt, to plucināja kā zirni ceļmalā katrs garāmgājējs: krāpa viņu žīds - paunenieks, krāpa krievs - suselnieks, krāpa pašu krodzinieks, krāpa Rīgas saimnieks,» no Andrieva Niedras Mana bērnība un mani puikas gadi. Attēls no 1939. gadā izdotās Lasāmās grāmatas pirmskolai un mājsaimniecībai. Visi sadraudzīgi kā Silmaču sētā. Nekādu uztraukumu par politkorektumu un jūtīgām tēmām.

Bez nosaukuma

Attēls no Ņujorkas latviešu ev. lut. draudzes skolas Ābeces un lasāmgrāmatas 1. klasei, 1972.
Uz izdevuma vāka ir ābele. Interesanti, priekšstats, ka visas senās ābeces rotā gailis, ir skaists mīts. Izdevusi Bavārijas apgabala latviešu komiteja. Attēlos, kuros bērni spēlējas savās mājās, cits interjers, cilvēki citādi ģērbušies, uz ielām mašīnas, kādas tikko redzējām retro auto parādē Rīgas svētkos, un bērni apspriež, vai brīvlaikā brauks uz Holandi. Vecmāmiņa mazbērniem stāsta par Latviju un dzied savas mīļākās dziesmas. Bērniem latviešu skolā rāda filmiņu par tikko uzcelto rūpnīcu VEF.

Bez nosaukuma

Tipiska 70. gadu ābece. Autori - A. Ņesterovs un J. Osmanis. Tipisks Ļeņina mazbērns - Valdis vai Ģirts pie savas vai varbūt drauga mājas. Jo jaunbūve notiek visur. Laiks, kad māca Dzimteni rakstīt ar lielo burtu, pieminot PSRS, bet ar mazo, runājot par Latviju.

Bez nosaukuma

Mācāmies burtu «Ģ» no 1959. gada ābeces. «Ģirta māmiņa Ģertrūde Vīģe strādā ķieģeļu rūpnīcā. Viņa ir pirmrindniece. Šodien Ģertūde Vīģe un Ģirts iet uz rūpnīcas klubu. Ģērbtuvē viņi nodod mēteļus un dodas uz lielo zāli. Zāles sienas grezno ģērboņi un ģīmetnes.» Bet citreiz viņi iet ciemos pie mammas draudzenes uzēst torti par godu dabūtajam ordenim.
Foto - no Misiņa bibliotēkas krājuma. Foto - Kristaps Kalns, Dienas mediji

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?