Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sākam vākt tējas

Aizvadot, cerams, pēdējās šīs aukstās sezonas iesnas, aizdomājos, ka, plaukstot pirmajiem pumpuriem, ir laiks lūkoties pēc jaunu tējas krājumu papildināšanas, jo daudzas no veselībai svarīgām un gardām tējām salasāmas tieši pavasarī.

Veikalu un aptieku plaukti pilni visu cauru gadu, bet uz cilvēka organismu vislabāk iedarbojas tie augi, kas auguši viņa dzīvesvietas tuvumā, zināmā vidū, reģionā, tāpēc mums vislabāk der tās tējas, kas vāktas Latvijas pļavās, mežos un dārzos. Tējas ievāc tīrās vietās, kur nav blakus autoceļu, dzelzceļu. Vācot nedrīkst augus saspiest, saņurcīt, tie jālasa sausā laikā, bet ne jauna un pilna Mēness laikā. Miziņas un pumpurus plūc pavasarī no jauniem augiem - ozoliem, piemēram.

Māllēpes - dzelteni, pūkaini ziediņi un platas, ar viegli maigu, bālu pūku klātas lapas - saplaukušas mežmalās. Māllēpju ziedi jāievāc pilnziedā, kas parasti ir aprīlī, bet ne pārziedējuši, citādi kaltēšanas laikā no tiem pāri paliks vienīgi pūkas. Tēja noder imunitātei, var arī skalot rīkli, kad ir sāpošs kakls. Labi palīdz, ja ir sauss, kairinošs klepus un temperatūra. Savukārt no māllēpju lapām var pagatavot apetīti uzlabojošu tēju. Tās ievācamas pēc ziedu noziedēšanas.

Skaistas un elegantas ir prīmulu dzimtas gaiļbiksītes, bet lieliska garšas un veselīgo vērtību ziņā ir to tēja. Arī gaiļbiksīšu laiks ir aprīlis. Gaiļbiksīšu ziedu un lapu tējā ir daudz C vitamīna. To izmanto, lai mazinātu klepu un aizdusu. Gaiļbiksītes ir lielisks sviedrēšanās līdzeklis - kad gripa, temperatūra.

Kad sulu laiks cauri un koki jau saplaukuši, jālasa jaunās bērzu lapas un pumpuri. No tiem gatavotā tēja palīdz pret urīnceļu iekaisumiem, bērzu lapām un pumpuriem piemīt organismu attīrošas īpašības. Lieto nieru un urīnpūšļa slimību gadījumā. Bērzu lapu tējai piemīt nierakmeņus šķīdinoša darbība, un tie kā smiltis tiek izvadīti no organisma. Bērzu lapu tēju vēl var lietot arī kā atkrēpojošu un plaušas tīrošu līdzekli klepus gadījumā. Bērzu pumpuri ir īpaši ieteicami ļaudīm, kuri mokās ar sirds un nieru tūskām, tāpēc spiesti lietot urīndzenošos preparātus.

Arī spēkavīrs ozols, kas gan nelapos vēl kādu laiciņu, ir noderīgs veselībai - tikko sākušas cirkulēt sulas, der sagādāt ozola mizas, kas izceļas ar dāsnu miecvielu daudzumu. Senos laikos tās izmantoja ģērēšanai - ādas olbaltumi reakcijās ar šīm vielām kļuva tik blīvi, ka vairs nelaida cauri ūdeni. Miecvielas tikpat aktīvi reaģē arī ar olbaltumiem, ko radījuši dažādi iekaisumi - audu erozijas vieta tiek pārklāta ar saudzējošu plēvīti, kam vairs netiek cauri ne vīrusi, ne mikrobi.

Angīnas, faringīta vai stomatīta gadījumos nav labāka mutes skalojamā līdzekļa par ozolu mizas novārījumu. Novārījums noder arī pret pēdu svīšanu, to lieto komprešu veidā pret apdegumiem.

Kā žāvēt - ideāli, ja saulītē un cirkulējošā gaisā. Derēs arī vēl siltie radiatori vai speciālie kaltēšanas aparāti. Lai vai kā, žūstošā tēja laiku pa laikam jāsabužina, lai nesasmok vai nesāk pelēt.

Es iesaku ārstniecības augu vākšanu apvienot ar dabas izpētes tūrēm, sapulcējot domubiedrus, izpētot maršrutu un izvēloties tējošanai piemērotu laiku!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?