Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sākumā par eiro pirks mazāk

Eiro ieviešana izvirzīs tirdzniecības uzņēmumiem virkni izaicinājumu, kas galvenokārt saistīti ar pircēju emocionālo attieksmi pret pāreju uz jaunu valūtu. Kā liecina pēdējo aptauju dati, ievērojama daļa iedzīvotāju joprojām negatīvi vērtē eiro ieviešanu, kas varētu ietekmēt viņu iepirkšanās paradumus pēc lata izņemšanas no apgrozības. Ne mazāk izaicinoša būs eiro ieviešanas tehniskā puse, jo valūtu maiņa neizbēgami prasīs no tirgotājiem papildu izmaksas, kuras vismaz daļēji nāksies segt arī pircējiem.

Pirmajos mēnešos pēc pārejas uz eiro vietējie tirgotāji varētu piedzīvot tirdzniecības apjomu sarukšanu, kas būs skaidrojams ar virkni faktoru.

Pirmkārt, pārveidojot cenas uz eiro, to skaitliskā izteiksme palielinās. Piemēram, pudele vīna, kas maksā 4,70 latu, jaunajā valūtā maksās 6,69 eiro, kā rezultātā ierastās cenas vietā pircējs redzēs par trešdaļu lielāku ciparu. Vismaz sākotnējā periodā tas padarīs pircēju apdomīgāku, tērējot savu naudu. Turklāt, kā liecina Igaunijas pieredze, uzreiz pēc pārejas uz eiro katrs trešais iedzīvotājs atzina, ka saskāries ar grūtībām, pārvēršot jauno cenu vecajā valūtā, lai vispār saprastu preces vērtību. Protams, ar laiku jaunās cenas iedzīvotājiem kļūs ierastākas, tomēr tirgotājiem šis emocionālais faktors noteikti jāņem vērā, plānojot ieņēmumus nākamā gada sākumā.

Otrkārt, pārdošanas apjomus ietekmēs arī potenciālais cenu pieaugums. Šobrīd tiek lēsts, cik lielas varētu būt Latvijas uzņēmēju tehniskās izmaksas, pielāgojot savus procesus jaunās valūtas apgrozībai, taču ir acīmredzami, ka papildu izmaksas nenovēršami radīsies un uzņēmumiem tās būs jāsedz. Piemēram, Igaunijā eiro ieviešana tirgotājiem vidēji izmaksājusi no 0,2% līdz 1%no gada apgrozījuma. Lai rastu šos papildu līdzekļus, ir divas iespējas: jāpanāk lielāki pārdošanas apjomi vai jāpaceļ cenas. Izvērtējot abus variantus, pieļauju, ka lielākā daļa uzņēmumu izvēlēsies vidusceļu. Rezultātā cenu pieaugums būs loģiskās sekas tam, ka tirgotājam jākompensē izmaksas, kas ieguldītas, lai tehniski sagatavotos pārejai uz jaunu valūtu. Cits jautājums, cik godīgi rīkosies katrs tirgotājs, aprēķinot šo cenu pieaugumu un piemērojot to savām precēm un pakalpojumiem.

Šajā sakarā pozitīvi ir vērtējama Latvijas Tirgotāju asociācijas iniciatīva par Godīgas eiro ieviešanas tirdzniecībā kodeksu. Esot asociācijas biedri, arī mēs atbalstām šo ideju. Kodeksa principi paredz, ka tirgotāji apņemas rūpīgi un taupīgi īstenot visas aktivitātes, kas saistītas ar pāreju no lata uz eiro, tajā skaitā pircēju informēšanu un izglītošanu par preces cenu latos un eiro naudas maiņas periodā, kā arī atklāt informāciju par cenu pārrēķinu.

Vērtējot eiro ieviešanas ietekmi uz vietējo tirdzniecību ilgtermiņā, uzskatu, ka pāreja uz vienotu valūtu pavērs tirgotājiem virkni iespēju. Piemēram, ārvalstu tūristiem iepirkšanās Latvijas veikalos kļūs daudz saprotamāka, jo sarežģīta cenu pārvēršana vairs nebūs nepieciešama. Pozitīvi tas ietekmēs arī tos tirgotājus, kuru veikali darbojās mūsu Baltijas kaimiņvalstīs. Vienotā valūta atvieglos uzņēmumu pārvaldes procesu, piemēram, grāmatvedības atskaišu sagatavošanu, ietaupot laiku, kā arī finanšu un cilvēku resursus.

*Uzņēmuma Latvijas balzams veikalu tīkla vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?