Šoreiz Dienas uzmanības lokā nonākušas sāļās uzkodas - čipsi, kartupeļu plāksnītes un cūku ādiņas. Ja šos produktus lietojat reti, tie jums īpašu ļaunumu nenodara - tāds ir laikraksta aptaujāto speciālistu viedoklis. Cita lieta ar bērniem un cilvēkiem, kuri pārlieku aizraujas ar ļoti sāļiem ēdieniem. Ļoti labi, ka Latvijas Ministru kabinets, par spīti milzīgam atsevišķu ārvalstu firmu spiedienam, pat atsevišķu lielvalstu vēstniecību lobijam, tomēr pieņēma noteikumus, kas aizliedz Latvijas izglītības iestādēs tirgot čipsus un sāļās uzkodas, krāsainās limonādes, kolu, kvasu un krāsvielas saturošas košļājamās gumijas.
Pozitīva ir ziņa, ka Latvijā vadošais kartupeļu čipsu ražotājs, Ādažu čipsu īpašnieks uzņēmums Latfood ir pievienojies ES memorandam, pēc kura čipsu un sāļo uzkodu reklāmas netiks ievietotas raidījumos, kuru tiešā auditorija ir bērni līdz 12 gadu vecumam, kā arī skolās.
Tomēr nekādi aizliegumi, ne ierobežojumi nevar bērniem aizstāt vecākus, bet pieaugušiem cilvēkiem - domāšanu ar savu galvu un rūpes par paša veselību. Daudz sāls un daudz E vielu jebkura produkta sastāvā liecina, ka tas ir neveselīgs produkts. Veselīgs pārtikas produkts savukārt ir tāds, kas satur maz sāls, cukura, tauku un piesātināto tauku, kā arī nesatur pārtikas piedevas (E vielas). Cik veselīgu produktu ir caurmēra lielveikala plauktā? Tas ir atkarīgs arī no Latvijas patērētāja izglītības līmeņa.