Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Sānkaulīši, zostes

Turpinu stāstu par pirmajām latviešu pavārgrāmatām, kuru aizsāku 29.maija Dienā. Recepšu ir simtiem, rakstīšu par jocīgākajām receptēm, kā arī izcelšu vienu otru valodniecisku rozīnīti.

Šajā slejā par «visādu vārītiem, [ugunī] gozātiem un pildītiem gaļas riktiem» (arī «kvēpinātiem») kā aukstiem, tā siltiem. Pārsteidz, ka teju 300 «rikšu» vidū ļoti maz cūkgaļas. Ļoti daudz atradīsi liellopa, teļa, kā arī meža lopiņu gardumus - a la mode cepetis ar trifeļu «zostu», kas jāgatavo šādi: «Taisi drusciņ brūnu miltu ar smalki sakapātām sīpolēm, pieņemi tur tās trifeles, kas siltā ūdenī bija mirkušas, arī drusciņ ķēvjupupu un šampinjonu vari pieņemt: tad uzlej vēl it labu zupi [buljonu], vāri to kopā, lieci vēl sāli klāt un citronu sulu. Pie uzdošanas [pasniegšanas] leij to savārītu zostu virsū».

Tad seko pamācība, «kā no visādas jēlas gaļas/aukstiem cepetiem vienu labu frikaseji būs taisīt» vai «kā būs vārīt Dobes vīzē (Wie man a la Daube kocherr muss). Viens pavārs ir bijis Dobes vārdā, kas mācēja to ēdieni tik skaisti balti un apetītelīgi novārīt: tāpēc nu vēl saka, kad viens ēdiens labi balts un skaists ir novārīts, ka tas esot vārīts Dobes vīzē.» Teļa «vrikando» var gatavot septiņos veidos! Piemēram, ar zaļiem zirnīšiem vai skābenēm. No teļa gaļas var pagatavot arī tīteņus. Teļa gaļu piedāvā gatavot ar timiānu. Cik jauki nodēvētas ribiņas - sānkaulīši (Cotelettes).

Daudz aitas gaļas ēdienu. Tiek dots padoms, «kā vienu auna muguru tā būs iztaisīt kā vienu cepetu no meža lopa». Vēl piedāvājumā «jēru gaļa ar kaperiem», «auna gaļa uz turku vīzi» un «nobeicētas jēru kājas».

Medījumus pārstāv «zaķis ar olīvēm, murķeļiem un trifelēm» un «košķeni [kūkas] jeb kukulīši no zaķa gaļas».

Putni. «Meža voi mājas pīles», «kalkūni [tītari]», «kapūni [rāmīts gailis], zāļu pildīti ar vilzeli no Parmezan siera un ar austeru zostu», «strazdi un cīruļi ar āboliem un karintēm, ar vīna ogām». Vēl: «Raudava: top kā cits meža putnis pie iesma cepta, ar negelķenēm izspiķēta [ieziesta] (kas to nelabu smaku aizdzen) un bagātīgi ar sviestu aplieta. Iekš tās sulas arī var sadrāztas sardellas [anšovi] likt un tad pārliet.»

Visbeidzot mērces - vīna, kaperu, olīvu, pomeranču, mandeļu, citronu, rozīņu, ķezberu, austeru, sardeļļu («sadrāzi klapētas un no asakām skaidri izpostas sardelles ar sviestu it smalki, liec tās gaļas zupē ar citroniem un lai verd; taisi ar kviešu maizes mīkstumu jeb miltiem tumīgu, jeb sakul ap pautu [olu] dzeltenumu», briedeņu, «kas skaidri mazgātas un nopucētas ir», ķēvpupu, «vilkutrīcekļu, gardā sviesta, šokolādu, gurķu, auna cepeša, vēžu, gaļas, pētersilju, ķimenu», siļķu, kā pēdējā (!) - brūnā sīpolu.

Auksto galdu pārstāv kop-zilce (Pressuelze), rulāde, galerti, pastētes (piemēram, no jauniem zaķiem), aknu desa, mandeļu desa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?