Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sarkanbaltsarkanais šķērslis

Kaspars Adijāns

Liels bija dažu klātesošo izbrīns, kad Eiropas Komisijas pārstāvis Emanuels Vallens nesen Rīgā notikušajā konferencē izteicās, ka viņa darbavietā Briselē nav vairs īsti pieņemts teikt «dzimtene». Tā vietā tiekot lietots neitrālāks vārdu salikums «valsts, kuru pazīstu vislabāk» (the country I know the best). Identificēšanās ar savu valsti pieder pagātnei, un mūsu nacionālās sīkvienības pieaugošais lokālpatriotisms varētu būt uztverams kā vecmodīga parādība.

Valstī, kuru es pazīstu vislabāk, novembra sākums ir īpašs laiks. Atmiņā tiek atsaukta ilgā un varonīgā cīņa par Latvijas eksistenci, kam pretstatā ir lielvaru aukstais aprēķins un nicīgā attieksme pret neatkarības ideju. Vai nacionālpatriotiskās jūtas ir savienojamas ar ciešāku iekļaušanos Eiropas Savienībā?

Domājams, ka tas būs grūti. Briselē augsti vērtē patriotismu, taču ne nacionālo. Integrācijas vilcieniņš šobrīd tiek stumts pa divām sliedēm. Viena ir ekonomiskās varas centralizācija Briselē, otrā sliede ir plāns nacionālās valstis pārveidot par federatīvas nozīmes vienībām. Kamēr ES tehnokrāti dzīvo tautu sadraudzības skaisto sapni, taustāmie vēlēšanu biļeteni atklāj pavisam citu ainu. Visā Eiropā, pat liberālajā Skandināvijā nacionālās vērtības aizstāvošie spēki iegūst ievērojami daudz vēlētāju balsu. ES ar savas vīzijas īstenošanu ir krietni aizsteigusies priekšā saviem pavalstniekiem, un tā var būt liktenīga kļūda.

Tā vien šķiet, ka šajā ziņā arī Latvija un ES nonāk arvien lielākās pretrunās - nācām no dažādiem virzieniem, tikāmies 2004. gada krustojumā un tālāk aizgājām atkal katrs uz savu pusi. Liela daļa Latvijas pilsoņu, visticamāk, piekristu Manuela Barrozu izteikumam, ka mēs nevaram plaukt vienatnē, un būtu arī vienisprātis, ka Rietumeiropas vērtības ir arī mūsu vērtības, taču Briseles forsētā integrācijas politika krietni apsteidz realitāti un tādējādi sniedz sev visīstāko lāča pakalpojumu.

Vai drīz pienāks tā diena, kad pievienošanās ES jubilejā ar lepnumu pie krūtīm piespraudīsim zildzeltenu lentīti? Diez vai. Cik žēl, ka skaistā vienotās Eiropas ideja ir kļuvusi par kaut ko uzspiestu, sasteigtu un centralizētu! Kā lai uztver sarkanbaltsarkanās krāsas pārpilnību laikā, kad tiek gaidīts, lai ciešāk saspiežamies zem dzelteno zvaigznīšu kroņa? Atšķirībā no zildzeltenās tāluma sajūtas sarkanbaltsarkanais ir kaut kas sens, tuvs un mīļš.

Lai arī Eiropas Savienības tēla spodrināšanai un eiro ieviešanas kampaņai tiek veltītas lielas pūles, netiek taupīti arī materiālie labumi un aiz austrumu robežas atrodas visai bīstams kaimiņš, tomēr pat tad pārsteidzoši maz šī zemes pleķīša iemītnieku spēj sevi saistīt ar ES. Starp vizionāriem un realitāti kaut kur ir radusies plaisa, un mēs to labprāt aizpildām ar nacionālpatriotismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?