Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Sarkanie nāk!

Kamēr visādos referendumos vēl neesam pazaudējuši pēdējās saprāta paliekas, te, gardumēžu laukumiņā, ierosinu atcerēties, ko skaistajā krievu valodā nozīmē krasnoje. Skaidrs, ka tas nav nekāds tur sarkanais (laukums, komunārs, pionieru kaklauts), jo krasnoje cēlies no krasno/krasivo - skaisti. Krasnaja plošķaģ - Skaistais laukums. Krasno solniško - skaistā saulīte. Un, vēršot skatu kulināro lietu virzienā, arī jēdzienam «krasnaja riba» (sarkanās zivis) saknes drīzāk meklējamas neba lašu, storu, belugu, kalugu sārtajā gaļā, bet gan šo zivju dižciltīgumā. Skaistumā tātad.

No padomiskās bērnības (nu labi - jaunības, kad pats piešāvos ar prieku rosīties pie kastroļiem un interesējos, ko gan tādu smeķīgu varētu sagatavot no padomju veikalu hroniskās nabadzības) atmiņā ir kāda elementāra, bet delikatese. Paprovējiet.

Šo lakonisko recepti 1984. gadā atstāja manu ebreju draugu ģimene, vīkšāmies prom uz dzīvi «Apsolītajā zemē». Dīvaini, bet arī tagad brīvLatvijas veikalos no Krievijas tiek ievesti tie paši lašu konservi - akurāt tai pašā 240 gramu bundžiņā. Un viena tāda bundžiņa mums būs vajadzīga! Piemetināšu, ka šis ir fiksais ēdiens, kad kā no debesīm nokrituši izsalkuši kā vilki draugi vai citi ciemiņi.

Vispirms nāksies četrus olu dzeltenumus ar drosmīgu un ātru kūlienu iemaisīt puskilogramā karstas kartupeļu biezputras - buļbu pireja tak allaž kādā grāpītī mētājas jūsu virtuvē, vai ne? Ar to es pa kluso gribu teikt, ka eleganti noder vakardienas putras paliekas… Bet ciemiņiem šādas nianses nav jāzina.

Tad olainajā biezputrā, kas pikti pukšķ uz mazas liesmiņas, tikpat mudīgi iemaisiet smalki samīcītus laša konservus. Piemetiet saujiņu sīki sakapāta sīpola, bišķiņu saldo piparu pūdera, pusglāzi svaiga piena, sāli, šķipsnu melnpiparu. Un - enerģiski kuliet līdz neprātam, kamēr tas viss neiegūs putainas, teju gaisīgas biezputras konsistenci.

Uzmanību! Seko fināla nianse, kas šo jocīgo paprimitīvo ēdienu pārvērtīs delikatesē. Putru vajadzēs maigi ieklāt baltā apaļā porcelāna cepamtraukā un pārklāt ar saputotiem to četru olu baltumiem. Tad - žviukš! - uz 25 minūtēm sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos). Ja vēlaties, varat kautrīgi saviem viesiem paziņot, ka šis ir skaists laša suflē. Garantēju - viņi novērtēs. Maskavieši Olga un Leonīds, šīs receptes autori, mēdza smieties - krasna riba kak kaša ņebesnaja. Latviski tas nozīmētu «sarkanās (laša) zivs putra kā debesu ēdiens». Un, šitā ņammīgi paēduši, varat doties arī balsot - par latviešu valodu, protams. Lai lasīt's lepojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Saeima iesaldē atalgojumu valdēs un padomēs

Lai uz diviem gadiem iesaldētu atalgojumu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdēs un padomēs, Saeima vakar galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Publiskas pers...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?