Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sarunas, lūgšanas un ūdenspīpes

Maizīte, olīvas un humuss - tādas ir manas ierastās, ātri paēstās brokastīs, un tad jau mani sagaida došanās uz darbu gluži tādā pašā stilā kā vietējos Jordānijas galvaspilsētas Ammānas iedzīvotājus. Tas nozīmē, ka cenšos notvert baltu maršruta taksometru, kas, lai gan ir pilns ar cilvēkiem, tomēr piestāj pēc mana rokas mājiena. Iekāpju taksometrā, mēģinot saprast, vai esmu nokļuvusi pareizajā maršrutā, bet atliek paļauties uz veiksmi.

Ammānā ierasta parādība ir tā, ka maršruta taksometra šoferis negaidīti var piestāt un doties uz kafejnīcu padzert kafiju, kā arī uzsaukt kafiju pasažieriem, vai arī, pasažierus nebrīdinot, iebraukt benzīntankā pēc degvielas savam autotransporta līdzeklim.

Sastrēgumi Ammānā ir jūtami tāpat kā Rīgā, savukārt ceļu satiksmes noteikumu neievērošana Jordānijā nevienu neuztrauc. Ja godīgi, man šķiet, ka pat policisti, kas šeit redzami uz katra stūra, ceļu satiksmes noteikumu neievērošanai īpaši nepievērš uzmanību.

Darba dienas ilgums Ammānā ir tāds pats kā Latvijā - astoņas stundas, bet jāsaka godīgi, daudzu vietējo iedzīvotāju darba produktivitāte krietni zemāka, nekā Eiropā ierasts, lielākoties tāpēc, ka bezgala daudz laika tiek tērēts, tiekoties klātienē ar klientiem, runājot pa telefonu, apspriežoties ar kolēģiem un sadarbības partneriem, respektīvi, bezgala daudz laika tiek aizvadīts sarunās, jo Jordānijas iedzīvotāji ierasti dod priekšroku sarunām, nevis saziņai rakstveidā. Iespējams, tieši augstākas darba produktivitātes dēļ amerikāņi un eiropieši Tuvajos Austrumos ir lielā cieņā.

Ierastās brīvdienas te ir piektdiena un sestdiena, nevis sestdiena un svētdiena. Pagaidām man vēl grūti iesākt darba nedēļu svētdienā, bet ceturtdien aptvert, ka nākamajā rītā nav jāiet uz darbu.

Man jāpierod arī pie lūgšanu saucieniem. Šķiet, laiku noteikt būšu iemācījusies pēc tiem - 12.40 un 13.10, 15.40 vai 16.10 un 18.40 vai 19.10. Šīs trīs lūgšanas es regulāri dzirdu ik dienas un arī pamanu islāmticīgos kolēģus ar paklājiņiem rokās nemanāmi pazūdam telpā aiz slēgtām durvīm.

Mana pietura mājupceļā pēc darba ir pilsētas daļa, kur satiekas nabadzīgā un bagātā Ammāna. Tūristi šo rajonu iecienījuši tā vēsturiskuma dēļ, Citadele un Romiešu teātris ir rokas stiepiena attālumā. Te var atrast labus un lētus restorānus, kas slēpjas tumšās šķērsieliņās, iedzert svaigi spiestu cukurniedru vai granātābolu sulu, netālā veikaliņā iegādāties īsta zīda, kašmira vai kamieļvilnas šalli un, protams, apmeklēt arī zeltu tirgu, kur no karātu daudzuma un zelta spožuma žilbst acis. (Cenas gan arī žilbinošas.) Rajons pārpildīts arī ar maziem veikaliņiem, kur pārdod interesantas dažādu zīmolu eļļas un smaržas.

Daudzviet var redzēt cilvēkus kafejnīcās smēķējam ūdenspīpi. Gan jauni, gan veci, gan sievietes, gan vīrieši, visi, ietinušies dūmos un sarunu mākoņos, pavada milzumdaudz laika.

Vēlāk vakarā, kad jau satumst, interesanti novērot pilsētas pakalnu ainavā mirdzam mošeju tornīšus, kas izgaismoti ar zaļu, islāmu simbolizējošu gaismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?