Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Satiekas visi bijušie Saeimas spīkeri

Pirms 90 gadiem 7. novembrī uz pirmo sēdi sanāca 1. Saeima un stājās spēkā Satversme. Tam par godu vakar, atsaucoties Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība) ielūgumam, parlamentā satikās visi bijušie atjaunotās Latvijas Saeimas priekšsēdētāji, kuriem tika pasniegta arī Saeimas caurlaide un bijušajiem spīkeriem vairs nekad nebūs pēc tās jādodas uz caurlaižu biroju.

Parlamenta vēsturē paliks arī fotouzņēmums, kurā kopā redzami visi atjaunotās Latvijas parlamenta vadītāji - bijušais Augstākās Padomes, kā arī 5. Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, Ilga Kreituse un Alfrēds Čepānis, kuri šo amatu ieņēma 6. Saeimā, 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, 8. Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (tagad - Latimira), kuras dzīve tagad daļēji paiet Maskavā, Indulis Emsis un Gundars Daudze, kuri vadīja 9. Saeimu, kā arī tagadējā Saeimas priekšsēdētāja S. Āboltiņa, kura vadīja 10. Saeimu un saglabāja posteni 11. Saeimā. «Katrs cilvēks ir atstājis savu darbu parlamenta vēsturē, tāpēc man bija svarīgi viņus uzaicināt,» sacīja S. Āboltiņa. Viņa vēl nevarēja pateikt, vai nākotnē varētu veidot bijušo spīkeru klubu.

Alfrēds Čepānis atsaucies ielūgumam, jo visus bijušos kolēģus uzskata par draugiem - arī tos, kuri agrāk bija politiskie konkurenti, bet politikā ir svarīgi pēc tam saglabāt labas attiecības. J. Straumi ielūgums bija pārsteidzis, bet ideja esot ļoti laba. Viņš tāpat kā pārējie kolēģi uzsvēra, ka šis ir arī vēsturiski nozīmīgs brīdis, kurā ir iespēja novērtēt, ar ko katra Saeima bijusi raksturīga. I. Kreitusei bija visvairāk ko atcerēties, jo arī Saeimas sēžu zāles pārbūve sākās laikā, kad viņa bija Saeimas priekšsēdētāja. «Man ir sajūta kā pēc labi padarīta darba,» sacīja I. Kreituse. Uz vaicāto, vai bijušie priekšsēži saņemto caurlaidi varētu izmantot biežāk, G. Daudze atzina, ka tai ir simboliska nozīme, bet viņam arī līdz šim, ienākot parlamentā, neviens to neesot prasījis. Taču, viņaprāt, tā varētu kļūt par labu tradīciju, ka jaunievēlētais Saeimas priekšsēdētājs pasniedz šo caurlaidi kolēģim, kas amatu atstāj. J. Straume gan uzreiz piebilda, ka «tas tik drīz nenotiks», ar ko netieši norādīja uz S. Āboltiņas pārstāvētās Vienotības iespēju vēl ilgi būt pie varas.

Par parlamenta tradīcijām vēlāk konferencē runāja arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, kurš strādājis kopā ar visiem bijušajiem Saeimas priekšsēžiem un bijis viņiem līdzās kā tuvākais padomdevējs arī pēc ievēlēšanas amatā, kad ir jāapgūst sēžu vadīšanas prasmes. G. Kusiņš sacīja, ka ir tradīcijas, kuras saglabājušās kopš Latvijas brīvvalsts laikiem, bet ir arī tādas, kuru vairs nav - pirmajās Saeimās, lai ievērotu vēlētāju gribu, gadījumos, kad kāds pozīcijas deputāts sēdē nevarēja ierasties, balsošanā nepiedalījās arī kāds opozīcijas deputāts. Ir bijis laiks, kad parlamentā ievēlēti tikai vīrieši. Brīvvalsts laikā un arī pēc neatkarības atjaunošanas līdz 6. Saeimai spīkers bija no partijas, kura vēlēšanās ieguvusi visvairāk balsu. Pēc neatkarības atjaunošanas ieviestas arī jaunas tradīcijas - viena no tām ir Valsts prezidenta uzstāšanās Saeimā, uzrunājot aizejošo Saeimu, kā arī pavasara sesijas pēdējā sēdē, ko aizsāka prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?