Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sauc palīgā Eiropas draugus

Opozīcijā esošā sociāldemokrātiskā partija Saskaņa cer nonākt pie varas, veicot pārmaiņas partijā un izmantojot savu dalību Eiropas Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā. «Pēc četriem gadiem vairākums Saeimā ir ne tikai reāls, bet pat ļoti reāls. Tā ir mana Ziemassvētku pasaka, kurai es ļoti ticu,» sestdien Saskaņas kongresā sacīja viens no tās līderiem - Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Vairāki runātāji uzsvēra, ka Saskaņa var nonākt pie varas, ja tā viena iegūst vairākumu Saeimā, un tas esot iespējams.

Atklājot kongresu, partijas līderis Rīgas mērs Nils Ušakovs atgādināja, ka šogad Saskaņa ir nosvinējusi 20 gadu jubileju. Tiesa, šajā laikā tā ir mainījusi nosaukumu, partnerus, veidojusi apvienības, taču tās vērtības neesot mainījušās. Saskaņas priekštece ir 1994. gadā dibinātā Tautas saskaņas partija, kuru 5. Saeimā pārstāvēja arī viens no tās vēlākajiem līderiem J. Urbanovičs, kurš kopš tā laika parlamentā ir strādājis bez pārtraukuma.

Ušakovs brauks uz laukiem

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Saskaņa ieguva vienu mandātu, kuru saņēma Andrejs Mamikins. Viņš strādā EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā, kas ir viena no ietekmīgākajām. To A. Mamikins uzsvēra arī kongresā, atgādinot, ka Eiropas Parlamentā sociālisti ir vairākumā kopā ar Eiropas Tautas partiju grupu un EP priekšsēdētājs Martins Šulcs ir no sociālistiem - viņš ir ticies ar Saskaņas līderi N. Ušakovu un atbalsta Latvijas kolēģu integrēšanos ideoloģiski radniecīgajā Eiropas partiju grupā.

«Labējām partijām aizvien grūtāk būs pamatot Saskaņas izslēgšanu no koalīcijas Latvijā, jo spiediens būs no visām pusēm. (..) Mēs turpināsim līdz pilnīgai uzvarai, un šajā ziņā mums palīdzēs Eiropas sociāldemokrāti,» sacīja A. Mamikins. Viņš arī informēja, ka EP sociālistu grupas vadība ir vērsusies ar vēstuli pie Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar aicinājumu respektēt to vēlētāju izvēli, kuri balsojuši par Saskaņu, kas ieguvusi vēlēšanās lielāko atbalstu. Gan J. Urbanovičs, gan N. Ušakovs un vēl vairāki runātāji kritizēja valdošo labējo partiju politiku, kuras rezultātā daudzi cilvēki ir atstājuši valsti un tajā vērojama nevis ekonomiskā attīstība, bet stagnācija.

Lai panāktu lielāku atbalstu nākamajās Saeimas vēlēšanās, Saskaņa ir iecerējusi vairākus pasākumus. N. Ušakovs norādīja uz mērķi dubultot vietējo organizāciju skaitu, lai tās būtu visās pašvaldībās. Tāpēc būs nepieciešams stiprināt saikni ar vietējām nodaļām, un Rīgas mērs kā partijas līderis tagad dosies arī uz reģioniem. Vēl viens darbības virziens būs orientēts uz sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām. Gados jaunais Andris Morozovs informēja par ieceri veidot jaunu un spēcīgāku jauniešu organizāciju, kurā notiks uzņemšana vecumā līdz 35 gadiem, un tās mērķis ir «izveidot Saskaņas jauno līderu paaudzi». Kongresā varēja sastapt vairākus bijušos LSDSP biedrus, kuri tai pieslējušies pēdējā gadā. Taču atšķirībā no citiem gadiem izpalika sadarbības partneru no partijas Gods kalpot Rīgai apsveikums. Tiesa, no tradīcijas citam citu sveikt kongresos ir atteikušās arī valdības partijas.

Vadība nemainās

No 3500 partijas biedriem uz kongresu kultūras pilī Ziemeļblāzma bija ieradušies 579 delegāti. Tas bija viens no īsākajiem šāda veida forumiem un ilga tikai nedaudz vairāk nekā divas stundas. Delegāti netika apgrūtināti ar kongresa materiāliem, jo visu nepieciešamo varēja izlasīt zālē novietotajā ekrānā. Pērn uz diviem gadiem ievēlētā partijas vadība un valde būs jāpārvēlē tikai 2015. gada nogalē. Tāpēc delegātiem vajadzēja pieņemt tikai vienu lēmumu un Zilupes mēra Oļega Agafonova vietā valdē ievēlēt Liepājas mēra vietnieku Juriju Hadaroviču. O. Agafonovs pirms kāda laika bija secinājis, ka ideoloģiski viņam tuvāka ir Vienotība.

Partijas vadība nerosināja to savu kolēģu apspriešanu, kas dažādu iemeslu dēļ ir nonākuši tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā. Jau iepriekš N. Ušakovs informēja, ka Saeimas deputāts Sergejs Potapkins, kura sievai daļēji piederošā uzņēmumā ir konstatēti finanšu pārkāpumi, pašlaik atrodas atvaļinājumā un pēc tā partijas vadība viņu uzklausīs, jo svarīgs būšot paša lēmums.

Jau pirms kongresa kāds partijā redzams politiķis neformāli atzina, ka šajā kopsapulcē patiesībā neesot ko darīt, bet tāda ir kārtība, ka reizi gadā ir jāsanāk kopā. Saskaņa izvēlējās laiku pirms Ziemassvētkiem, un tāpēc runātāji bija lūgti uzstāšanos pabeigt ar gaidāmajiem svētkiem pieskaņotām dzejas rindām un novēlējumu. Tas gan auditorijai tika pateikts tikai pēc tam, kad frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins jau bija noskaitījis savu četrrindi, kas beidzās ar vārdiem: «Lai visu rūgto aizmirst sirds.» Delegāti bija izvēlējušies Raiņa, Aleksandra Čaka un vēl vairāku pazīstamu dzejnieku rindas. Saeimas deputāts Jānis Tutins savu vēlējumu norunāja latgaliski. Kāds delegāts uzsauca tostu: «Lai katrā ģimenē, pagastā, pilsētā un valstī valda saskaņa, nevis vienotība.» Kongresā vairāki runātāji uzstājās krieviski, bet viņu skaits bija mazāks nekā agrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?