Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sausuma rekords

Bundžu Jānis*

Nedēļas nogalē tika pārspēts sausuma rekords. Proti, izplatīts Latvijas šī gada sausākais paziņojums - Valsts ieņēmumu dienests (VID) telegrafēja, ka no 1. jūnija pāriet uz elektronisko algas nodokļa grāmatiņas sistēmu. Papīru būšanas esot neefektīvas un vēl visādas. Blakus sausuma rekordam tika pārspēts arī fatālisma rekords - pasākums rādījās tik neizbēgami nesatricināms, ka par to nebija ne mazākās diskusijas. Tā būs, un cauri. Ne par kādām atlikšanām un debatēm nav bijis pat runas. Vienīgi rindā pa priekšu aizlīda eiro ieviešana.

Tātad visi pie nodokļu grāmatiņām varēs tikt caur internetu. Protams, ka VID strādā, lai jauninājums nepārsteigtu ļaudis nesagatavotus. Cilvēki var noskaidrot, kā tad rīkoties, lai tiktu pie dokumenta, kurš lidinās kaut kur interneta plašumos. Noskaidrošana iespējama, protams, tajā pašā internetā. VID savā mājaslapā aicina iepazīties ar jauno sistēmu.

Ja pietiek pacietības (kur tu cilvēks liksies) iepazīties ar uzsaukumu «No 1. jūnija algas nodokļa grāmatiņas tikai elektroniski!», ejam laipni norādītajā virzienā - spiežam uz «Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa».

Tad mums ir divas iespējas - vai nu lapa ir uzkārusies, vai arī mēs ieejam nākamajā sadaļā, un no tā pretī māj - VAI!!!, nevis viens, bet deviņi apjomīgi padomu materiāli. Ak, jā, mēs neizskatījām iespēju, ka jums nav interneta, tas ir nekvalitatīvs un lēns vai ka jūs neesat pārāk drošs virtuālajos klejojumos. Tas šeit nevienu neinteresē.

Tātad mēs esam iegājuši padomu lappusītē, kur mūs vilina dokumenti ar nosaukumiem «Par elektroniskajām algas nodokļa grāmatiņām», «Algas nodokļa grāmatiņa», «Jaunās elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas un citas izmaiņas EDS», un tā tik vien uz priekšu. Nu labi, nepārspīlēsim, ne visiem jāskata padomu krājums «Esi skolēns un vēlies sākt strādāt?», bet pārējos astoņus čaklam pilsonim jāizkonspektē no viena gala līdz otram un atpakaļ. Jo nav nekādas skaidrības, kurš no visiem dokumentu brālēniem ir īstais. Tā kā kancelejiski birokrātiskais stils lielu sajēgu nedod, jāieskatās arī biežāk uzdoto 33 jautājumu sarakstā, rūpīgi izstudējot 33 atbildes, jāielūkojas videoinstrukcijās un jāizdrukā atbilstošais tiesību akts (brīnumainā kārtā tikai viens un nav pārāk apjomīgs).

Piezīmēsim, ka šos dokumentu blāķus izmisīgi centīsies izpētīt un saprast tieši godīgie cilvēki. Tā kā godīgie ir vairākumā, var pieņemt, ka ģeometriski pieaugs farmācijas biznesa apgrozījums sirds un nervu zāļu sektorā.

Bet tagad - PAREIZAIS VIEDOKLIS.

Patiesi, ir grūtības ar jaunās sistēmas izpratni, bažas, ka vienā jaukā dienā pie durvīm klauvēs bargs pārbaudītājs, rūgtums, ka nevienam viedokli neprasīja. Ne pareizo, ne nepareizo.

Tomēr. Tieši šeit slēpjas labā ziņa.

Cilvēces progresa dzinējspēks vienmēr bijušas grūtības. Grūtības motivēja cilvēku izgudrot riteni, mobilo telefonu, tualetes papīru un daudzas citas noderīgas lietas. Grūtības palīdzēja sasniegt jaunus rekordus, nomest liekos kilogramus un palielināt komisijas procentus iepirkumos. Ļaudis grūtībās norūdās, top stiprāki un veselāki.

VID uzstādītā jaunā grūtību josla nodokļu grāmatiņas ieguvei pelna, lai mēs teiktu sirsnīgu paldies. Iesākumam Talejas ielu ieteiktu pārdēvēt par Nodokļu Gatvi.

Varbūt ir citi ierosinājumi?

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?