Tomēr agri vai vēlu augstas klases Austrumeiropas vīni pie mums būs masveida parādība. Kamēr tas vēl nav noticis, jāsamierinās ar dažiem izņēmumiem. Viens no vīniem, par kura kvalitāti man nekad nav bijis jāšaubās, ir Tokaji Aszu. Šis ir ļoti savdabīgs deserta vīns, kas top pēc unikālas tehnoloģijas. Vīnam paredzētās ogas tiek ievāktas oktobrī. Pašas saldākās, dižciltīgās puves Botrytis cinerea (ceru, ka ar šo nosaukumu esat jau sastapušies) skartās vīnogas atsevišķi, pārējās ogas atsevišķi. Saldās ogas sasmalcina, līdz iegūst biezu masu. Vēlāk noteiktu daudzumu, ko izsaka tradicionālā ungāru mērvienībā puttonyos (1 puttonyos = 25 kg), šīs masas piegāž parastam labas kvalitātes vīnam. Tad visu to vairākas dienas mērcē, maisa un pēc tam vēlreiz spiež sulu. Tālāk iegūto vīnu vismaz divus gadus iztur ozolkoka muciņās. Atkarībā no puttonyos daudzuma (3, 5, retāk 6) vīns ir mazāk vai vairāk salds. Jo vairāk puttonyos, jo saldāks un arī dārgāks. Pēc šādas metodes darinātos saldos vīnu var atšķirt pēc uz etiķetes minētā nosaukuma Aszu + puttonyos skaits.
St Stephan´s Crown 5 puttonyos 2005 ir laba cenas un kvalitātes attiecība. Aromātā medus, grauzdētas mandeles. Garšā saldas plūmes, rieksti, aprikozes. Lai arī pēc tehniskajiem datiem vīnam vajadzētu šķist saldākam, tomēr šī garša ir paslēpusies zem viegli skābenas sākotnējās garšas virskārtiņas. Tieši šī specifiskā un it kā nedaudz oksidējuša vīna piegarša piešķir vīnam savu garšas individualitāti.
To, ka Ungārijā ir labas vīna darīšanas tradīcijas, lieliski parādīja ungāru vīndaris Tibors Gāls. Pateicoties viņam, ir tapis viens no slavenākajiem un arī dārgākajiem tā saucamajiem supertoskānas vīniem Ornelaia, kas nācis no mazā Bolgēri reģiona Toskānā. Lai arī tas top visslavenākajā Itālijas reģionā, šis ir ļoti neitrāls vīns, jo tā sastāvā nav nevienas itāļu izcelsmes vīnogu šķirnes. Arī garšā tas vairāk atgādina labu bordo. Latvijā tas pieejams ierobežotā daudzumā un nekādā ziņā nav uzskatāms par cenas ziņā izdevīgu pirkumu. Par laimi, reģionā taisa arī cenas ziņā demokrātiskākus vīnus. Le Volte dell´Ornellaia 2009, Toscana IGT ir apvienots Ornellaia īpašais stils un itāļu garšas tradīcijas. Tā pamatu veido merlot vīnogas, ko papildina sangiovese un cabernet sauvignon. Aromātā žāvētas plūmes, upenes un nedaudz vaniļas. Garšā jaunas, tikko nobriedušas upenes un pavisam nedaudz ķirši. Pēcgaršā esošie tanīni piešķir šai garšai lielisku nobeigumu. Vīnā esošais skābums piedod dzērienam svaigumu un dzīvīgumu. Sākotnēji var likties, kas šis ir ļoti jauns vīns, tomēr, jo vairāk iedziļinās Le Volte garšas niansēs, jo vairāk sajūsmu izraisa tā harmoniskā un perfekti nostrādātā uzbūve.