Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Savu Ameriku mēs noteikti atklājām

«Ceru, ka atklājāt savu Ameriku,» man uz atvadām rakstīja Liāna, viena no vietējām latvietēm, kas mums daudz palīdzēja, pagājušā gada rudenī ierodoties Vašingtonā. Deviņi mēneši pagāja ātri, un, lūk, arī jau esam atgriezušies mājās no Amerikas.

Deviņi mēneši bija arī pārāk īss laiks, lai Amerikā būtu paspējuši nogaršot visu. Mēs nepaspējām aiziet ne uz vienu soul ēstuvi, kur var dabūt afrikāņu ēdienus. Dienvidu štatiem raksturīgā keidženas un kreolu virtuve palika neatķeksēta manā sarakstā. Jāatzīst, bārbekjū bija teritorija, kurā mēs kā pusveģetāra ģimene neiegājām. Hamburgerus pagaršojām, gan skatoties beisbolu Washington Nationals komandas stadionā, gan brīvdabas svētkos un ciemos. Skaidrs, ja tos gatavo no tīras un kvalitatīvas maltās gaļas un svaigas maizes, tas noteikti nav junk food. Taču uz mūsu grila visbiežāk cepās desiņas bērniem, dārzeņi garšvielu marinādē lielajiem un nobeigumā, kuru bērni gaidīja visvairāk, uz dziestošajām oglēm karsējās uz kociņiem uzdurti maršmelovi.

Īsi pirms prombraukšanas bija sākusies kukurūzas sezona. Braucot ārā no pilsētas, ceļmalās bija pilns ar zīmēm «pašu audzēta svaiga kukurūza». Man gan bija stipri jāsamiedz acis uz miglotājiem, kas izstiepušies pāri laukiem kā milzīgi posmaini kukaiņi, un jāapsola sev, ka pēc atgriešanās Latvijā ģenētiski modificētu pārtiku… nu, nekādi! Taču svaigi vārīta vai grilēta folijā ar sviesta piciņu un šķipsnu sāls kukurūza smaržoja tik saldi un garšoja debešķīgi.

Kas tev vislabāk garšoja Amerikā, prasu Jurģim. Skolas ēdnīcas corndog* un tie ēdieni, ko nesa Marta (mūsu kaimiņiene, kas iepazīstināja ar salvadoriešu virtuvi). Kārlis saka, ka viņam patika saldējums bumbiņās. Ar to viņš domā Dippin'dots - futūristisko saldējumu, kas saldēšanas procesā sasaldēts sīkās pērlītēs un ir viens no amerikāņu inovatīvo produktu piemēriem. Maija nosauc zivtiņas - tie ir Goldfish, ļoti populāri klasiski cepumiņi ar saldu un sāļu garšu, ko amerikāņi ēd kopš 60. gadiem.

Man noteikti pietrūks Amerikas ēdienu pasaules ērtību - ne tās, kas novesta līdz galējībai kā nomizoti, fasēti un atkauloti avokado lielveikalu plauktā, bet lielo iepakojumu, mērīšanas krūzēs un, protams, produktu daudzveidības visām pasaules virtuvēm.

Un kā ar tiem resnajiem cilvēkiem? Jā, mēs redzējām ļoti apjomīgus cilvēkus, visbiežāk veikalos vai parkos, bieži vien pārvietojamies ar elektriskajiem braucamajiem, bieži vien ēdot. Taču tikpat daudz šeit ir arī ļoti sportisku skrējēui, zvērinātu organiskās pārtikas piekritēju. Es pati svarā nepieņēmos, bērni ir labi pastiepušies garumā, bet saldumu ietekmi uz viņu zobiem lai novērtē zobārsts mājās.

Savu Ameriku mēs noteikti atklājām, taču to, kāds īsti būs tās nospiedums mūsu ēšanas paradumos un turpmākajā dzīvē, droši vien skaidrāk varēsim redzēt tikai tagad, kad esam atgriezušies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?