Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sekcijas veiks digitāli

Topošie mediķi, kas izvēlējušies augstāko izglītību iegūt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), turpmāk anatomiju apgūs mūsdienīgi un saskaņā ar jaunu izglītības konceptu - plašāk izmantojot moderno tehnoloģiju iespējas. Pagājušajā nedēļā, 17. martā, plašākai sabiedrībai tika prezentētas jaunās Anatomijas un antropoloģijas institūta (Anatomikuma) telpas, kurās studentiem pieejams nu būs arī jauns digitāls disekcijas galds.

Tehnoloģiju ieviešanu studiju procesā līdz ar studiju infrastruktūras modernizēšanu paredz RSU ilgtermiņa attīstības stratēģija. Tās ietvaros pēdējos divos gados, ieguldot vairāk nekā 1,5 miljonus eiro, renovēta Anatomikuma ēka Rīgas centrā, kas ir viena no vecākajām RSU ēkām. Papildus tajā uzstādīts digitāls 3D anatomijas mācību galds jeb disekcijas galds, kas ļauj preparēt abu dzimumu cilvēka ķermeni dabiskajā lielumā elektroniskā formā. Iekārtā ir vairāk nekā 60 000 patoloģiju datubāze, ietverot arī dzīvnieku ķermeņus. Šāds galds ir pirmais, kas uzstādīts kādā Baltijas augstskolā, kas sagatavo jaunos mediķus. Tas ražots ASV bāzētā uzņēmumā Anatomage, izmaksājis ap 100 000 eiro un iegādāts par RSU pašas pelnītiem līdzekļiem.

Kā norāda Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore profesore Māra Pilmane, jaunais digitālais anatomijas galds ļaus plašāk iepazīt cilvēka ķermeni un paplašinās anatomijas studiju pieejamību topošajiem veselības aprūpes speciālistiem - gan vietējiem, gan ārvalstu studentiem, kuri atzīst, ka anatomija ir viens no sarežģītākajiem studiju priekšmetiem. Tajā pašā laikā tehnoloģijas studiju procesu nepārņems pilnībā - joprojām tiks saglabāta arī anatomijas apguve uz mirušu cilvēku audiem un speciālajām mulāžām.

Jaunās medicīnas izglītības tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc universitāte cenšas sekot līdzi pasaules tendencēm, lai nodrošinātu atbilstošas kvalitātes izglītību, saka RSU rektors profesors Jānis Gardovskis. Viņš arī uzsver, ka līdzās jaunajam anatomijas disekcijas galdam augstskola savas ilgtermiņa attīstības stratēģijas ietvaros paplašina e-studiju iespējas un attīsta Zobārstniecības fakultātes preklīniku, kā arī Medicīnas tehnoloģiju centru, kurā studenti, izmantojot mulāžas, mācību lelles un simulatorus, apgūst nepieciešamās zināšanas, iemaņas un prasmes darbam ar pacientu - sākot no vienkāršām manipulācijām un beidzot ar sarežģītām ķirurģiskām operācijām, arī dzemdību pieņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?