Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Sēņu laika ēdieni

Karstās un sausās nedēļas beidzot nomainījis silts pērkona lietus, un vismaz tirgū sēņu esot ka biezs, bet gailenes teju teju jau beigšoties, saka Biruta Ozola. Šonedēļ viņa piedāvā sātīgus sēņu laika ēdienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svaigu gaileņu salāti

Astoņām personām vajadzēs: 500 g gaileņu, 125 ml augu eļļas, 4 ēd. k. galda vai baltvīna etiķa, 2,5 ēd. k. kaperu, 4 ēd. k. sakapātu sarkano saldo piparu, 1/4 tējk. Kajennas piparu pulvera, sāli un piparus pēc garšas, galviņu lapu salātu, 2 cieti novārītas olas, 2,5 ēd. k. sakapātu pētersīļu
Ar mitru lupatiņu noslauka sēnes un sagriež plānās šķēlēs.
Sajauc eļļu, etiķi, kaperus, saldo piparu, Kajennas piparu pulveri, sāli un piparus. Pievieno gailenes un viegli sajauc. Atstāj marinēt divas stundas.
Nomazgā salātu lapas un saplūkā gabaliņos. Liek lielā bļodā un pārlej ar sēņu marinādi. Sagriež olas un pārkaisa sēņu salātiem. Visam pārkaisa sakapātos pētersīļus.

Gaileņu un puravu sacepums

Četrām personām vajadzēs: 1 tējk. olīveļļas, 1 tējk. sasmalcinātu ķiploku, 2 tējk. smalki sakapātas šalotes, 250 ml Marsalas vīna (var aizstāt ar citu saldenu sarkanvīnu), 2 tējk. svaigi spiestas citronu sulas, 250 ml vistas buljona, 500 g svaigu gaileņu, 250 ml purava baltās daļas, sagrieztas strēmelītēs (žiljens), 2 ēd. k. sviesta, 250 ml bazilika lapu
Lielā pannā sakarsē eļļu, pievieno ķiplokus un šaloti un maisot karsē, līdz kļūst zeltaini brūni. Pievieno vīnu, citrona sulu un buljonu un vāra, līdz šķidrums novārījies uz pusi. Iejauc gailenes un puravus un vāra, palaikam apmaisot, piecas minūtes. Iejauc sviestu, sāli un piparus pēc garšas.

Vista brendija krēmā ar gailenēm

Trim personām vajadzēs: 75 ml miltu, sāli un piparus pēc garšas, 2 vistas filejas, sagrieztas gabaliņos, 4 ēd. k. sviesta, 8 lielas gailenes, pārgrieztas uz pusēm gareniski, 75 ml brendija vai konjaka, 250 ml svaiga krējuma, 2 ēd. k. kečupa, 3 pilienus Tabasko mērces, 1 tējk. cietes, kas iejaukta 1 ēd. k. ūdens, 75 ml smalki sakapātu pētersīļu
Sajauc miltus, sāli un piparus. Apviļā gaļas gabaliņus miltos. Pannā sakarsē divas ēdamkarotes sviesta un apbrūnina gaļas gabaliņus. Liek pannā pārējo sviestu un gailenes. Maisot cep piecas minūtes. Izņem gailenes no pannas un noņem pannu no uguns. Lej pannā brendiju, krējumu, kečupu, Tabasko mērci, izkausēto cieti un visu labi sajauc. Liek uz lēnas uguns un maisa, līdz mērce sabiezē. Pievieno sāli, piparus, gaļu un gailenes. Maisa, līdz viss sakarsis.
Pasniedz ar rīsiem vai uz apgrauzdētas maizes šķēlēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?