Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sešdesmit jātnieku, simt zirgu

Sporta centra Kleisti treniņu laukumā pirms zirgu veterinārās pārbaudes mierīgi jāj sportisti no dažādām valstīm. Kate Ansone no Latvijas Jātnieku federācijas Dienai rāda: «Tā, lūk, ir igauniete Trīna Bergmane.» Valsts prokurore, kas pirms mēneša panākusi, ka par vainīgu kukuļa pieprasīšanā tiek atzīts bijušais vides ministrs Villu Reiljans.

Tepat īsi pirms turnīra sākuma trenējas arī igaunis Reins Pills. Zirgs A Big Boy, ar kuru viņš šajās sacensībās piedalījies pērn, ticis pārdots grieķu bagātnieka Aristoteļa Onaša pēctecei. Par konkūrā labāko Igaunijas zirgu tā īpašnieks Heiti Hēls, naftas biznesmenis un zirgu staļļa saimnieks, saņēmis vairākus miljonus dolāru.

Pasaules kausa izcīņa jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā, kas Rīgā norisinās kopš 1992. gada, šogad pulcējusi aptuveni 60 jātnieku ar vairāk nekā 100 zirgiem no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, kā arī labākos Latvijas konkūra meistarus. «Te ir lielāki sportisti nekā es,» Dienai pieticīgi saka Guntars Siliņš. Šajās sacensībās viņš divas reizes bijis otrais, vienu reizi spējis uzvarēt kopā ar Latvijas jāšanas sporta leģendu - ērzeli Salana Radiant.

«Ir patīkami, ja uzvaru izdodas izcīnīt mājās,» saka Andis Vārna, kas ar zirgu Grand Libero šajās sacensībās Grand Prix maršrutā triumfēja pagājušajā gadā. Viņš apgalvo, ka uzvarēt viņam palīdzējuši konkurenti - tajā laikā ir notikušas nozīmīgas sacensības Sanktpēterburgā, uz kurām daudzi aizbraukuši. Šogad konkurence būs lielāka. Andis uzskata, ka pašam mājās startēt nav vieglāk, bet zirgiem gan. Pārvadāšana dzīvniekiem ir smags pārbaudījums. Sacensības notiek vasarā, visur ir karsts, odi, uz robežas jāstāv piecas sešas stundas. Te zirgiem nekur nav jābrauc. «Taču, ja Rīgā gaisa temperatūra būs trīsdesmit grādu, zirdziņi pēdējās dienās būs stipri paguruši,» piebilst A. Vārna. Viņam pašam šī ir iespēja piedalīties sacensībās ar pieciem zirgiem (parasti ir trīs, augstākais, četri). «Varēs izlēkāties,» atzīst A. Vārna.

Latviju pārstāvēs arī Ģirts Bricis, kas pirms mēneša kopā ar zirgu Chandra H uzvarējis Grand Prix Igaunijā. «Kad jāiet lēkt, ķēvei patīk visu izdarīt ātri,» jātnieks uzslavē savu cīņubiedri. Šajā sporta veidā viss balstās uz to, lai būtu ātri un neko nenogāztu.

Pērn otrais labākais no Latvijas šajā Pasaules kausa izcīņā bija par vienu no pašmāju talantīgākajiem jauniešiem uzskatītais Kristaps Neretnieks, kas ar zirgu Lacapo palika piektais. Grand Prix maršrutu Kristapam izdevies izlēkt bez soda punktiem. Aplaudējušas visas tribīnes. «Tas bija pacilājoši. Tas, ka sacensības notiek mājās, ir papildu atbildība un spriedze. Vieglāk ir lēkt ārzemēs, kur neskatās visi savējie,» Kristaps stāsta. Sacensībās viņš startēs ar trīs zirgiem. Viens no tiem ir viņa personīgais Ishor II, kuram šī ir pirmā sezona. Zirgs vēl ir jauns un nepieredzējis, jūtīgs un emocionāls, no sākuma mazliet baidoties. Tomēr viņā ir azarts, centība un spēks.

Kristaps regulāri piedalās sacensībās, cenšas braukt arī uz Krieviju: «Viņiem ir daudz naudas, tur rīko labas sacensības. Gribas turpināt strādāt šajā sporta veidā, mācīties un gūt pieredzi.» To, cik tālu tiks, parādīs laiks. Ko novēlēt? Veiksmi un mazāk gāzt šķēršļus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāšanas sports

Pasaules kausa izcīņa šķēršļu pārvarēšanā (konkūrā)
Sporta centrā Kleisti 10.-11.VII no plkst. 10
Ieeja bez maksas
Informācija worldcupriga.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?