Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Setu handža un sīpoli

Ikgadējā Baltijas apceļošanas tūrē Setomā (Igaunijas dienvidaustrumu daļa) pavisam negaidot parasti ieturētie igauņi un mūsu izpētes brauciena ceļvedis Ārne dienu pulksten astoņos no rīta ierosināja sākt ar... iedzeršanu. Setu handža ir labas kvalitātes no rudziem raudzēts šņabis, kas raksturīgs Setomā.

Jāpiekrīt, ka labs. Un stiprs arī. Handžu dzer īpaši - kopš seniem laikiem mājas saimnieks viesībās, vienā rokā turot pudeli, otrā - glāzīti, apstaigāja viesus. Katram ielēja, iedeva izdzert, aprunājās, gāja pie nākamā... Varēja gadīties, ka saimnieks, redzot kādu vairāk iereibušu viesi, pateica - draugs, tev šodien pietiek. Un neielēja. Kad vēlāk Obinitsas ciemā mūs cienāja ar tradicionālajiem setu ēdieniem un vēlreiz deva garšot handžu, tikām arī pie handžas «šota» uzkodas - gurķa (atkarībā no sezonas - svaigs vai sālīts) ar medu. Nav slikti. Ārne un tradicionālās setu virtuves pavārs Nikolajs nopietni piebilst, ka šņabja un alus gatavošana vienmēr bijusi tikai setu vīriešu prasme. Te laikam vietā pieminēt, ka seti ir pareizticīgie - baznīcā kristītajiem tāpēc ir pareizticīgo vārds un igauņu uzvārds. Nikolajs Līvs (Liiv) ir sets.

Sievietes rosās pa virtuvi, gatavojot setu ēdienus - parasti tikai no svaigiem produktiem, ēdieni ir sātīgi un trekni. Garšojam auksto zupu - skābpiens ar viegli apstrādātiem dārzeņiem, pa vidu gadās arī kāposti un mazsālīts gurķis. Līdzīga mūsu aukstajai zupai, bet garša ir specifiska. Saimniece mudina zupas vidū noteikti likt citā māla traukā tikko no malkas krāsns izņemtu kartupeļu un grūbu biezputru. Tā varot labāk izbaudīt ēdiena garšu. Neierasti, bet garšīgi. Tad sutinātas sēnes, kāpostu salāti. Desertā pasniedz galvenokārt no govs piena pašu sietus sierus - gan svaigus un neizturētus, gan stipri kūpinātus, ar ķimenēm, ogām, piedevās - ievārījumi no meža ogām un medus. Arī garšīgi. Hᅢ태ᄂ sᅢ태ᄐt - saka seti - jeb «labs ēdiens». Vēders pilns, var doties tālāk.

Nākamā pietura - Lībnitsas ciems Peipusa ezera krastā, kas savu nosaukumu esot ieguvis vēl no cara Pētera Pirmā - viņam te paticis ļubovatsa. Skaisti te tiešām ir, var caram piekrist. Mūs ciems interesē arī tāpēc, ka tā ir labi pazīstama sīpolu audzēšanas vieta, pagalmi pilni ar novākto ražu - lieli, dzelteni, balti, apaļi... Uzreiz iedomājos garšīgu baltvīnā vārītu sīpolzupu ar grauzdiņu un sieru. Nodomāju, ka iztēle rosina apetīti. Starp citu, varat vēl pagūt uz zivju un sīpolu gadatirgu, kas Lībnitsā notiek katra augusta pēdējā sestdienā. Ziemas krājumi garantēti.

Būt par setu, kā tagad saka, ir trendy. Tāds iespaids rodas, kad triju dienu garumā satiecies ar setiem, klausies, kā viņi meklē savas saknes, vēro, kā atgriežas uz dzīvi Setomā, restaurē mājas, pielūdz savu Peka dievu, runā setu valodā, izdod avīzi, ievēlē Setomā karali, gatavo setu ēdienus, raudzē un iedzer handžu. Ārne saka - interese par tradīciju saglabāšanu tiešām ir liela. Lai izdodas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?