Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sezonu sāks cerīgā noskaņojumā

Tuvojoties apkures sezonas sākumam, kāpņu telpās parādās atgādinājumi parādniekiem, taču kopumā situācija ir optimistiska - vismaz rudens mēnešos apkures tarifi nebūs augstāki kā pirms gada, un arī jauni parādnieki klāt gandrīz neesot nākuši. Uzņēmumi, kas lielākoties izmanto dabasgāzi, atzīst, ka tās cena šobrīd ir zema, tāpēc vismaz sezonas sākumā siltumenerģiju varēs pārdot par zemāku tarifu nekā pērn. Arī tie uzņēmumi, kas kurina ar šķeldu, vismaz rudenī tarifu celt neplāno, gluži otrādi - dažviet tiek runāts par to samazināšanu no nākamā gada.

Pārsteigumu nebūs

Uzņēmumi, kuri izmanto dabasgāzi, ir labvēlīgā situācijā, jo šogad tās tarifs ir vēsturiski viens no zemākajiem, Dienai skaidro Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas prezidente, SIA Salaspils siltums valdes locekle Ina Bērziņa-Veita. Viņas teiktais saskan ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Rolanda Irkļa izteikumiem LNT raidījumā 900 sekundes. Gāzes tirgus atvēršana notiks nākamā gada aprīlī, kad sezona ies uz beigām, bet brīvā tirgus iekustēšanos I. Bērziņa-Veita prognozē apmēram divu gadu laikā. Arī šķeldas cena ir stabila, jo bijušas vairākas siltas ziemas un uzņēmumiem veidojušies šķeldas uzkrājumi. «Nostabilizējušies piegādātāji, un cenu lēcieni nav bijuši. Noteikti lielu pārsteigumu nebūs,» ir pārliecināta I. Bērziņa-Veita. A/s Latvijas gāze savu turpmākā tarifa prognozi sola publicēt tuvākajās dienās.

Dabasgāzes tarifa kritums ļāvis samazināt siltumapgādes tarifu arī citviet. SIA Jūrmalas siltums valdes priekšsēdētājs Valdis Vītoliņš Dienai skaidro, ka pēc jaunās biomasas katlumājas atvēršanas Kauguros šā gada jūnijā no kopējā uzņēmuma kurināmā bilances šķelda aizņem 60%. V. Vītoliņš, kurš ir arī Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis, uzskata, ka kopumā Latvijā situācija ir stabila un vairākas pašvaldības ir izmantojušas iespējas nomainīt fosilo kurināmo ar atjaunojamajiem resursiem, par Eiropas fondu naudu uzbūvējot šķeldas katlumājas. Jau minētajai katlumājai Kauguros kopējās izmaksas bija 6,5 miljoni eiro, no tām Kohēzijas fonds sedza 2,6 miljonus eiro, bet pārējais bija Jūrmalas siltuma ieguldījums.

Iekrājušies parādi

Viens no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem ir Rīgā - 40,68 eiro par megavatstundu bez PVN. A/s Rīgas siltums pārstāve Linda Rence saka, ka šāds tarifs ir zemākais no visām republikas nozīmes pilsētām, kā arī par 23% zemāks nekā Tallinā un Viļņā. Šā gada augustā tarifs bija par 15% zemāks nekā pērn šajā laikā. Ja dabasgāzes cena nekāps, šāds tarifs galvaspilsētā paliks septembrī un oktobrī. I. Bērziņa-Veita atgādina, ka Rīgas siltums kā liels gāzes patērētājs saņem gāzi par salīdzinoši zemāku cenu nekā citi uzņēmumi. Daudz vairāk par megavatstundu jāmaksā Saulkrastu un Zvejniekciema iedzīvotājiem - 69,98 eiro bez PVN. SIA Saulkrastu komunālserviss direktors Guntars Ozoliņš skaidro, ka ir samērā maz lietotāju, kurināts tiek ar kokskaidu granulām, Zvejniekciemā arī ar malku un akmeņoglēm. Vai tarifu varēs samazināt, pateikt varēšot pēc iepirkuma procedūras septembra beigās. Kurināmā cena samazinoties tikai pēdējo divu gadu laikā, toties elektroenerģijas cena aug, tāpēc tarifi lielākoties stāv uz vietas, stāsta G. Ozoliņš. Viņaprāt, situācija būtu labāka, ja siltumtīkliem pieslēgtu arī skolu ēkas un sporta halli, kur ir autonomā apkure.

Salīdzināt siltumapgādes tarifus visā valstī ir diezgan sarežģīti, jo atšķiras kurināmā veids, trases garums, investīcijas. «Bieži vien cena atspoguļo nesakārtotību vai pat politisko situāciju pašvaldībā,» norāda I. Bērziņa-Veita. Taču zīmīgi, ka neviens no siltumapgādes uzņēmumu pārstāvjiem neuzskata, ka parādnieki būtu liela problēma. Lielākoties ir vairāku gadu laikā uzkrājušies parādi, bet tiem nav tendence augt. Piemēram, Rīgas siltuma klienti uzņēmumam ir parādā kopumā ap diviem miljoniem eiro, taču šogad parādu atmaksas procents esot labāks nekā pērn. Saulkrastos parādi pagājušajā sezonā bijuši ap 8% no siltuma apgrozījuma. Par stabilu situāciju Jūrmalā sauc V. Vītoliņš, sakot, ka nomaksāts tiek ap 95-98% rēķinu, bet parādi velkoties līdzi no krīzes laika. Salaspilī ir līdzīga situācija - uzņēmuma bilancē uzkrājušies seni parādi kopš 2011. gada un to atgūšana saistīta ar tiesvedību, savukārt pašlaik Salaspils siltumam parādnieku ir ļoti maz un parāda summa - ap 1000 eiro. I. Bērziņa-Veita arī uzslavē pašvaldību, kas palīdz norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem maznodrošinātajiem iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Siltumenerģijas tarifs republikas nozīmes pilsētā

Ventspils 58,30
Jēkabpils 55,76
Liepāja 54,95
Jūrmala 50,17
Rēzekne 49,77
Jelgava 49,17
Daugavpils 45,85
Valmiera 44,97
Rīga 40,68
* EUR/MWh, bez PVN
Avots: SPRK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?