Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sieviešu kvartets Kannu konkursā

Fakts, ka četras no 19 Kannu kinofestivāla galvenā konkursa filmām radījušas sievietes (skotiete Linna Remzija, japāniete Nomi Kavase, austrāliete, turklāt rakstniece Džūlija Lī un franču režisore ar pseidonīmu Movenna), ir nebijis pasaules prestižākā kino modi un virzienus noteicošā festivāla vēsturē.

Tieši sieviešu kvarteta starts konkursā bija pārsteidzošā «karstā ziņa», kad Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo 14. aprīlī preses konferencē Parīzē izziņoja konkursa programmu. Tieši šī ziņa izpelnījās aplausus, krietni pārmākdama citas būtiskas, sengaidītas un pat pikantas ziņas par pārējiem konkursantiem, piemēram, festivālā beidzot tiks parādīts planētas galvenās kinoleģendas Terensa Malika jaunākais darbs _Dzīvības koks/The Tree of Life_ ar Bredu Pitu un Šonu Pennu centrālajā lomā (tā ir tikai piektā filma ģeniālā režisora mūžā).

Konkursā sacentīsies Pedro Almodovars (Āda, kurā es dzīvoju - par plastikas ķirurgu, kurš vajā savas meitas izvarotāju, galvenajā lomā - Antonio Banderass) un Larss fon Trīrs (Melanholija - vizuāli burvīgs stāsts, kurā aktieru - zvaigžņu kompānija gaida pasaules galu Kirstenas Danstas kāzu dienā). Izcilā itāļu komediogrāfa Nanni Moreti drāma Mums ir pāvests (par Romas katoļu virsgana un viņa fizioterapeita attiecībām, galvenajā lomā Mišels Pikolī) konkurēs ar japāņu kulta režisora Takasi Miikes asiņaino spriedzes gabalu Harakiri - samuraja nāve (tā būs pirmā 3D filma Kannu konkursā). Soms Aki Kaurismeki prezentēs filmu Havra (par nēģeru puisēna piedzīvojumiem Francijas ostas pilsētā), savukārt intriģējošais itāļu režisors Paolo Sorentīno startē ar savu pirmo filmu angļu valodā Šī laikam ir tā vieta (Īrijas, Francijas un Itālijas kopražojums ar Šonu Pennu, kurš meklē nacistu noziedznieku, transvestīta lomā). Konkursā iekļauta arī Kannu laureātu beļģu brāļu Dardennu filma Puika ar divriteni.

Galveno žūriju vadīs Roberts de Niro, viņš arī pasniegs speciālbalvu Goda Zelta palmas zars režisoram Bernardo Bertoluči par mūža nopelniem pasaules kinematogrāfā. Otrās nozīmīgākās programmas konkursā Un Certain Regard arī piedalās 19 filmu, to režisoru vidū - Kims Kiduks un vēl divi autori no Dienvidkorejas, Bruno Dimons (Sātana stunda), Gass van Sants (Restless), Bakurs Bakuradze (Krievijas un Francijas kopražojums Mednieks) u.c. Un Certain Regard žūriju vadīs divkārtējais Kannu laureāts Emirs Kusturica. Trešās konkursa programmas - īsfilmu skates - groži uzticēti režisoram Mišelam Gondrī.

Festivāls notiks no 11. līdz 22. maijam, to atklās Vudija Allena romantiskā komēdija Pusnakts Parīzē. Speciālās pasaules pirmizrāžu skatēs tiks demonstrēti Karību jūras pirāti - citos krastos, Džodijas Fosteres režijas darbs Bebrs (ar pārsteidzošu Melu Gibsonu traģiskā lomā) un Kung Fu pandas otrā daļa.

Savas jaunās filmas līdz 64. Kannu festivālu nepaspēja pabeigt konkursam uzaicinātie režijas metri Deivids Kronenbergs, Vons Karvajs un Frānsiss Fords Kopola, savukārt Aleksejs Germans seniors savu astoņus gadus «mocīto», beidzot gatavo filmu Arkanaras slaktiņš (otrs nosaukums Grūti būt Dievam) Kannu konkursa skatei atteicās dot. Festivāla noslēguma ceremonijas filma netiek izpausta - iespējams, kāds no šiem režijas spīdekļiem filmu tomēr pabeigs. Šādi gadījumi, kad svaigas filmas ruļļus ved ar policijas kortežu no lidostas uz Festivālu pili Kruazeta krastmalā, Kannās ir bijuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?