Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sieviete pie betona spaiņiem

«Tolaik te bija zaļa pļava. Daudzi teiktu - nu kur tu ej, tev Brocēnos ir stabils darbs, iedots dzīvoklis... Bet tolaik biju jaunāka un dullāka, vēl nebija ģimenes, turklāt redzēju, ka te ir tas potenciāls, ko Latvijā vēl neizmanto,» pirmos trakos gadus, iesaistoties sauso būvniecības maisījumu ražotnes Sakret izveidē, atceras uzņēmuma galvenā tehnoloģe Iveta Laumane (37).

Skolas laikā viņa gan lūkojās mākslas un kultūras vēstures virzienā, vēlāk šai jomai pietuvojās, strādājot ēku restaurācijā. Pēc tam izgāja ugunskristības Brocēnu cementa ražotnē, bet nu jau astoto gadu gudro un jauc būvniecības maisījumu receptes SIA _Sakret_.

Māku špaktelēt!

Kad 90. gados vidusskolās sāka veidot klases ar dažādiem novirzieniem, liepājnieci Ivetu vilka uz humanitāro pusi, bet ķīmijas skolotājs pierunāja pievienoties klasei ar bioloģijas un ķīmijas novirzienu - tā būšot spēcīgāka. Arī studiju izvēle vēlāk nosvērās uz ķīmiju. Gadu nomācījusies LU, Iveta gan to nomainīja pret RTU ķīmiķiem, jo tie gatavoja restauratorus. «Man bija ļoti interesantas studijas, jo viena daļa bija visa klasiskā ķīmija, otra - mākslas vēsture Mākslas akadēmijā u. tml.,» Iveta teic. Maģistra darbu viņa rakstīja par sausajiem maisījumiem restaurācijā, savukārt maģistra darba praktiskā puse bija Unibankas ēkas atjaunošana Doma laukumā. «Esmu to savām rokām notīrījusi no apakšas līdz augšai. Bet sievietei restaurācija ir smags darbs. No kursa biedriem tajā palikusi tikai viena meitene, kas restaurēja Brīvības pieminekli un par to saņēma Triju zvaigžņu ordeni.» Iveta stāsta, ka Latvijā naudas visiem maz, tāpēc maz arī restaurējamo objektu, turklāt bieži vien palīdzība pie speciālistiem tiek meklēta tikai pēc tam, kad neveiksmīgi mēģināts ēku saglābt ar ne gluži piemērotiem materiāliem un metodēm. Iveta pati studiju laikā kā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja praktikante piedalījusies arī Doma baznīcas Krustejas konsoļu saglabāšanā. Paralēli piepelnījusies arī ar dzīvokļu remontu. «Māku špaktelēt, slīpēt. Tagad tas ļoti noder. Ja būtu tikai ķīmiķa izglītība, man Sakret būtu ļoti grūti.»

Pārbaudījums Brocēnos

Kad jauni restaurējamie objekti acumirklī neatradās, Iveta kādu laiku pastrādāja gan kā ķīmiķe a/s Reaģents - A, gan kā inspektore Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. «Kaut kā naudiņa bija jāpelna. Man piedāvāja darbu arī Liepājā, bet bija bail, ka attieksme «mēs jums ļausim braukāt uz Rīgu un studēt» drīz pārvērtīsies par «ak, tev atkal jābrauc studēt...»,» Iveta atceras.

Pēc augstskolas Ivetai piedāvāja darbu Brocēnu cementa rūpnīcā, un jau pēc dažiem mēnešiem tajā sekoja lēciens no analīžu veikšanas laboratorijā uz kvalitātes vadību. «Kvalitātes dienesta vadītājs aizgāja strādāt uz Rīgu un mani atstāja savā vietā. Jaunu skuķi ar mazu pieredzi.» Tās izrādījās īstas ugunskristības. Kamēr Iveta savos pienākumos vēl taustījās, nāca pirmais lielais cementa sertificēšanas audits no Lietuvas, turklāt ne bez problēmām, un Iveta saka lielu paldies kolēģim tehnologam Aigaram Miezim, kas ļoti palīdzējis tikt ar visu galā. «Tas un vēlāk arī ISO standartu ieviešana ielika ļoti labu pamatu,» viņa vērtē.

Tolaik Latvijā sausos būvniecības maisījumus neražoja, un Brocēni Sakret materiālus importēja. Uzņēmums tā kā cilājās uz savas sauso maisījumu rūpnīcas būvi, taču finansiāli neklājās īpaši spoži, tāpēc šo ideju pārtvēra Māris Ķelpis, kas vēlāk kļuva par Latvijas SIA Sakret vadītāju. Viņš savā komandā uzaicināja arī tagadējo Sakret bosu Andri Vanagu, kurš Brocēnos toreiz bija klientu vadītājs, un Ivetu.

Cementa pilns auto

«Kad Brocēnos pateicu, ka eju prom, uz mani briesmīgi apvainojās. Vēlāk šefs atbrauca uz jaunās rūpnīcas atklāšanu un teica: «Iveta, es piedevis neesmu»,» tehnoloģe atminas. Sakret Latvijā sākās kā piecu cilvēku kolektīvs, kas sēdēja vienā liela angāra telpā un darīja visu iespējamo. Paralēli tika celta rūpnīca, bet Iveta kā galvenā tehnoloģe ik pēc pāris nedēļām piekrāva savu mazo auto ar cementa paraugiem un devās mācību braucienos uz Sakret rūpnīcas laboratoriju Vācijā, lai apgūtu ražošanas smalkumus. «Nekad nav tā, ka no tavām izejvielām pēc standarta receptēm sanāk tāds pats produkts kā, piemēram, Vācijā. Tehnologam jāpiedzen recepte līdz noteiktām prasībām,» Iveta skaidro. Kad sāka darboties Latvijas rūpnīca, viņa pirmajā gadā no uztraukumiem nokritusies svarā par 10 kilogramiem. Nācies strādāt garas stundas, daudz ko dozēt ar rokām, uzķert kļūmes, nianses. Tagad darba ritms kļuvis stabilāks, sertifikācijas jautājumos Iveta piepalīdz arī Sakret Igaunijas rūpnīcai un, lai dzīve interesantāka, darbojas kā būvniecības ISO standartu eksperte Latvijas Akreditācijas birojā. Atliek laiks arī sev - dēliņam, baseinam, vācu valodas un šūšanas kursiem.

Zināmu mieru uzspiedusi arī krīze, taču Sakret virs ūdens palīdzējušas noturēties siltināšanas sistēmas, pēc kurām sācis strauji augt pieprasījums. Iveta saka, ka viņai visi produkti mīļi, jo īpaši - nesen radītie vieglie betoni un mūrjavas. Kaut kad nākotnē Iveta cer Latvijā ieviest ēku sanācijas sistēmas, kas pagaidām pie mums nav īpaši populāras, un savu jaunības sapni par mākslu un restaurāciju tagad īsteno īpaši ēku atjaunošanai domātos materiālos. «Nekad nesaki nekad, taču šajā uzņēmumā tik daudz ir ielikts, ka to negribētos zaudēt,» Iveta saka par karjeras nākotnes plāniem. «Prieks ir tad, kad mājas tiek renovētas ar taviem materiāliem un tā māja stāv, nekas nekrīt nost. Prieks, ja profesionāļi saka - zini, tev tas materiāls ir baigi foršais, man ļoti patīk ar to strādāt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2003
galvenā tehnoloģe SIA Sakret
1999-2003
laboratorijas vadītāja, vēlāk kvalitātes un vides pārvaldes sistēmas vadītāja a/s Brocēni
1998-1999
personificētās uzskaites inspektore VSAA
1997-1998
laborante a/s Reaģents - A
1996-1997
restauratore mācekle SIA BKD
1995-1996
restauratore mācekle Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā

Hierarhija

SIA Sakret valde

tehniskais direktors

galvenā tehnoloģe Iveta Laumane

divi laboratorijas darbinieki

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?