Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sievietes krata sirdi. Kāpēc vīrieši klusē?

Kāpēc sievietes par šķiršanās sāpēm un bijušajām attiecībām runā, krata sirdi gan publiski, gan draudzenēm, bet vīrieši tendēti klusēt? Iepriekš, rakstot par laulību šķiršanu, arī ievēroju, ka vīriešu viedoklis par pretējo dzimumu ir daudz tolerentāks. Sievietēm bija raksturīgi vairāk vainot vīriešus. Šoreiz, meklējot atbildes, par ekspertiem izvēlējos tikai vīriešus.

Apslāpē emocijas

Psihoterapeits Māris Siliņš skaidro, ka jau no mazām dienām zēniem tiek mācīta emocionāla savaldība, savukārt meitenēm tiek ieaudzināts, ka viņas drīkst būt emocionālas. Tādēļ sievietes ir biežāk gatavas un arī vēlas runāt par emocionālām lietām, bet vīriešiem to izdarīt sarežģītāk, vīrieši ir vairāk tendēti visu paturēt sevī, uzskata arī psihoterapeits Sandis Dūšelis. Viņš skaidro, ka šo tendenci apliecina arī pētījumi. Piemēram, pašnāvību skaits zēniem ir augstāks nekā meitenēm, un tas nozīmē, ka zēni jau bērnībā nav gatavi izrādīt emocijas. Ja viņus kaut kas aizvainojis vai sarūgtinājis, zēni grib demolēt vai izkauties, bet meitenes izraudāsies, izstāstīs vecākiem un atgūs līdzsvaru. Sabiedrībā joprojām pastāv uzskats, ka vīrietis ir stiprais dzimums. Tas vīrietim uzliek arī noteiktas normas, skaidro sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Bet, no otras puses, Latvijas vīriešu uzvedības norma esot neskaidra. Latvijā nepastāv izteikta patriarhārā sabiedrība, kurā lēmumus pieņem vīrietis. Atbildību vairāk uzņemas sievietes, vīrieti tikai formāli izvirzot priekšplānā.

Intīma lieta

Šķiršanās ir intīma lieta un vīrieši nerunā par intīmām lietām, skaidro K.Sedlenieks. Viņaprāt, ar šķiršanos ir līdzīgi kā ar veselības problēmām. Vīrieši ir tie, kuri vienmēr skaļi apgalvo, ka viņiem ar veselību viss kārtībā, un neiet pie ārsta, tajā pašā laikā viņi slimības ielaiž, līdz ar to ātrāk nomirst. Sievietes uzskata, ka ir slimākas, nekā ir patiesībā, tāpēc vairāk uzmanības pievērš savai veselībai, līdz ar to ilgāk dzīvo, spriež K.Sedlenieks.

Tomēr, lai šķiršanās būtu pilnībā pabeigta, nepietiek tikai savākt savas mantas, tai jāļauj arī garīgi izsāpēt, stāsta M.Siliņš. Vīrietis var iedzert, uzpīpēt, skatīties televīziju, bet neizprast, kāpēc to dara. Vīrietis tendēts neatcerēties, ka to dara un tā jūtas TĀS sievietes dēļ, lai gan sirds dziļumos to nojauš.

Paradumi liecina, ja ir bēdas, gan vīrieši, gan sievietes mierinājumu bieži rod alkoholā. Bet arī šajā gadījumā alkohola lietošanas paradumos vērojamas atšķirības, stāsta K.Sedlenieks. Sievietes šādā reizē piedzersies un izrunāsies ar draudzeni, bet vīrietis piedzersies, taču ar draugu par problēmu nerunās, domās - gan jau pāries. Sievietes atšķirībā no vīrieša ir gatavas gūt atbalstu un to pieņemt, tas viņām palīdz ātrāk atgriezties emocionālajā līdzsvarā. Kādam izstāstot, var vieglāk tikt uz kājām, ir pārliecināti eksperti.

Līdzsvars

Ja pārdzīvojumi un sāpes tiek apslāpēti, tie sakrājas, nepazūd, stāsta psihoterapeiti. Vīrietis var izlikties, ka šķiršanās viņu neskar. Tajā pat laikā viņš cieš no depresijas dienām, nedēļām, gadiem, neizprotot, kāpēc viņam ir slikts garastāvoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?