Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Situācija nodaļā ir akūta. Jāpalīdz!

Bērnu slimnīcas fonds un laikraksts Diena kopīgiem spēkiem atkal rīko Saulaino dienu akciju, šogad - lai savāktu līdzekļus Bērnu slimnīcas 20. Hematoonkoloģijas nodaļas renovācijai, vakar preses konferencē paziņoja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa un a/s Diena valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. 20. nodaļa ir valstī vienīgā vieta, kur notiek kompleksa ļaundabīgo audzēju ārstēšana bērniem, un tā jau gadiem gaida remontu.

Kas vajadzīgs

«Vasarā kāda mamma, kuras bērns pirmoreiz nonāca pie mums Hematoonkoloģijas nodaļā, televīzijā sašutusi stāstīja, ka šeit, visiem redzot, līķīši tiek vesti...» saka nodaļas virsmāsa Anna Mihno. «Tie nav līķīši, bet bērni, kurus mēs vedam uz izmeklēšanām vai operācijām. Pašlaik 20. nodaļa izveidota vecā divstāvu mūra ēkā, kas atrodas 100 metru attālumā no slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa, kur veic diagnostiskos izmeklējumus, procedūras un operācijas. Līdz ar to bērni guļus jātransportē pa āru no mūsu nodaļas uz lielo māju. Mēs viņus iesaiņojam guļammaisos, apsedzam, sapakojam, lai pēc iespējas mazāk ciestu. Bet laika apstākļi - kādi ir, tādi ir. Lietus, vējš, sniegs, aukstums, apledojušas virsmas, nelīdzens asfalts - viss kopā...» Kā saka 20. Hematoonkoloģijas nodaļas ārste Gunta Medne, cilvēks pie visa pierod. «Bērni šādi tiek vadāti un personāls ir spiests šādi strādāt kopš 1989. gada, kad nodaļu atklāja, un tas nenozīmē, ka mediķi turpmāk to vairs nedarīs. Personāls un pacienti izturēs vēl! Bet - ir XXI gadsimts, un no loģistikas viedokļa šādai situācijai valsts vienīgajā Universitātes klīniskajā bērnu slimnīcā nav jābūt.»

Arī 20. nodaļas telpas ir galīgi novecojušas, nav ventilācijas, mitrums sasūcies apmetumā, tajā ieviešas mikroorganismi, dažādas sēnītes. «Mūsu nodaļā ārstējas pacienti, kam gan saistībā ar viņa pamatsaslimšanu, gan pēc ķīmijterapijas kursiem ir pilnīgi novājināta imūnsistēma,» skaidro daktere G. Medne. «Tāpēc šiem bērniem jebkurš vīruss, baktērija, sēnīte rada vēl papildu riskus.»

Nodaļas logi ziemā apledo, jo uzkrājas kondensāts. Vecāki nakšņo vienā palātā ar bērniem, it īpaši ar mazākajiem. Ir palātas, kurās uzturas četri bērni, un vecāku gultas tiek ieliktas ejās. Savukārt citiem bērniem tas traucē izkļūt no palātas, kad viņi ar pievienotajām sistēmām pie vēnas un statīviem uz ritenīšiem dodas uz tualeti. Jo vairumā palātu tualešu nav.

«Hematoonkoloģijas nodaļā ārstējas bērni ar ļoti smagu saslimšanu, un viņiem katra šāda ikdienišķa situācija ir daudz apgrūtinošāka, nekā tā būtu mums, pieaugušiem un veseliem cilvēkiem,» skaidro L. Dambiņa. «Līdz ar to mūsu pienākums ir pēc iespējas atvieglot situāciju, radīt apstākļus, lai šī cīņa ar slimību noritētu pēc iespējas vieglāk gan bērnam, gan vecākiem. Vairumam bērnu slimnīcā jāpavada ilgs laiks: trīs četri mēneši, pusgads, bieži vien vajadzīga atkārtota terapija.» - «Bet gribas arī kliedēt mītu, ka tas ir bezcerīgi. Jā, ārstēšanās prasa gadus, taču - bērni izveseļojas, aptuveni 65 procenti - pilnībā,» piebilst 20. nodaļas vadītāja Žanna Kovaļova. Katru gadu Latvijā vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska saslimšana, un ik gadu vidēji notiek 900 pacientu ārstēšanas epizodes.

Plāns - pārcelties

Arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša uzskata, ka šobrīd 20. nodaļas situācija ir akūta. Tāpēc nolemts, ka tā varētu pārcelties uz ēku, kas savienota ar jauno daudzfunkcionālo korpusu, un šī projekta īstenošanai nepieciešami 700 tūkstoši latu. «Protams, liktos tikai pašsaprotami, ka naudu 20. nodaļas remontam dotu valsts. Bet mēs arī saprotam reālās iespējas: šodien slimnīcai prioritāte ir medicīniskās palīdzības sniegšana,» saka L. Dambiņa. «Kopā ar laikrakstu Diena esam realizējuši lielus un slimnīcai vajadzīgus projektus, piemēram, izremontētas slimnīcas nodaļas, atvērta Saulaino dienu bibliotēka, atjaunota Vecāku māja. Paldies Latvijas televīzijai par atsaucību un sapratni, kas jau gatava nākt palīgā. Bet es arī apzinos, ka mūsu izvirzītais mērķis ir ļoti augsts, un tāpēc mums būs nepieciešams katra cilvēka, katra uzņēmuma, arī valsts un pašvaldību institūciju atbalsts un mēģināsim kopējiem spēkiem savākt šo naudu pēc iespējas ātrāk,» saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Akcijā iesaistījušies arī ziedot.lv, Rimi Latvia, lidosta Rīga. Informatīvi atbalsta Dienas Žurnāli, radio Skonto un JCDecaux.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aicinām ziedot

Ziedojuma tālrunis - 90006681 (maksa par zvanu 1 Lats)
Bankas konti (norāde «Saulainas dienas»):
A/S SEB banka - bankas kods: UNLALV2X, konta nr. LV84UNLA0050012160326
A/S Swedbanka - bankas kods: HABA LV22, konta nr. LV02HABA0551000377020

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?