Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skaidas lec

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, protams, nav nekāda nieka skaidiņa, bet skabarga Krievijas pašreizējās prezidentūras mīkstumos gan. Un tieši šā iemesla dēļ viņam ir pamatīgas izredzes tomēr kļūt arī par skaidu - par to, kas lec, mežu cērtot, ja šādi salīdzinām cīņu par varu šai lielvalstī. Cirsmas līdzība šovasar materializējās Piemaskavas Himkos, kur jaunās šosejas dēļ plānots izcirst mežu, izpostot unikālu simtgadīgu ekosistēmu.

Tautas sašutums izvērtās pat vardarbīgos nemieros, U2 solists Bono ar Krievijas progresīvo prezidentu iedzēra tēju, un lielprojekts tika apturēts. Un ne jau ar ceļu būvētājiem šai sakarā Dmitrijs Medvedevs saķērās, bet gan ar savu varas dvīni Vladimiru Putinu un pie reizes arī ar Lužkovu. Bet ne par Piemaskavas ozoliem, aļņiem un lakstīgalām ir stāsts. Tas ir par Kremļa troni, kas, tā nu iegadījies, atrodas Maskavā, kur savukārt mistiskā monolītumā jau 18 gadus valda Lužkovs.

Jo tuvāk nāks 2012. gada prezidenta vēlēšanas Krievijā, jo vairāk interesantu pavērsienu būs, un Krievijas oficiozajos medijos izvērstā kampaņa Lužkova nedarbu atmaskošanai tieši to arī nozīmē: līdzšinējās varas pārdzīvojušais cietais vecis kļuvis par simbolisku šķērsli Medvedeva iecerēm. Prezidenta jau vairākkārt spīdoši formulētā valsts modernizācija pēc pāris gadiem tiks saukta par «tikai vārdiem», apšaubot Medvedeva valdīt spēju un attiecīgi arī pārvēlēšanas jēdzīgumu, tāpēc jārīkojas ir steigšus. Medvedevs uzvedas pēc kautiņu klasikas principa: jāpiekauj stiprākais, un pārējie tevi cienīs. Brutāli korumpētās galvaspilsētas mērs ir samērā viegls mērķis, kas sava impozantuma dēļ kritīs ar milzu troksni, Medvedevam garantējot pasaules līmeņa publicitāti.

Ne jau gaidāmās izrādēs dēļ par to vērts runāt. Drīzāk gan to iemeslu dēļ, kas kļuvuši par Lužkova spožumu un postu. Proletāriskās nāģenes valkātājs, kas runā tautai saprotamā tiešumā, tās ikdienas raizēm patiesībā ir attāls. Un ne jau ar to vien, ka, Maskavai smokot apkārtējo ugunsgrēku dūmos, pats pieķer pie atvaļinājuma kādu nedēļiņu, un varbūt pat ne ar to, ka uz pašvaldības bāzes pamanījies sievu padarīt par multimiljardieri, bet galvenokārt ar to, ka Maskava ir trešā dārgākā pilsēta pasaulē, bet dzīves kvalitātes ziņā -viena no pēdējām. Un šī ir ļoti nepatīkama paralēle ar Latviju, kur Lužkovs nesen viesojās ar pompu. Acīmredzot tāds tādu saprot, jo arī Latvijā pilnīgi absurdā kārtā ir laikam gan dārgākā gāze Eiropā, daudzas pārtikas cenas - Vācijas līmenī, apģērbu cenas - vienkārši nesamērīgas un vēl nesen neglīts betona gabals Pierīgā maksāja tikpat vai vēl dārgāk nekā villa Franču Rivjērā. Tikai vidējie ienākumi tādi pamazi, sociālās garantijas - slābanas, ceļi - baismīgi, valsts pārvalde - stagnē. Un kāds nudien tajā ir vainojams. Nelāgajā līdzībā pozitīvs gan ir fakts, ka demokrātiskā sabiedrībā savu vidi varam sakārtot arī bez prezidentūras stingrās rokas. Bet ja ne, tad neglābs arī tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?